Εορταστική γεμιστή κολοκύθα

Αναθέσαμε σε δύο vegan bloggers να μας φτιάξουν μια εορταστική, ελληνική, ασυνήθιστη, και ταυτόχρονα υγιεινή συνταγή! No easy feat, που λένε! Το αποτέλεσμα μας εξέπληξε.

  • Δυσκολία 3
  • Προετοιμασία 0:50'
  • Εκτέλεση 1:40'
  • μερίδες 16

Υλικά

1

κολοκύθα (περ. 3 κιλά)

Για τις πατάτες

1 κιλό

πατάτες

1⁄2 κ.γ.

αλάτι

1⁄4 κ.γ.

πιπέρι

1 κ.σ.

θυμάρι

1 κ.σ.

ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

2

κρεμμύδια ξερά

1 κ.σ.

θυμάρι

2-3 φύλλα

δάφνη

2 κ.σ.

ελαιόλαδο

3-4 σκελίδες

σκόρδο

250 γρ.

μανιτάρια λευκά

1 κ.σ.

χυμό λεμονιού

3 κούπες

νερό

1 1⁄2

vegan κύβο λαχανικών χωρίς αλάτι

1 κούπα

καστανό ρύζι

3⁄4 κούπα

καρύδια

8-10

κάστανα

1 κ.γ.

αλάτι

1⁄4 κ.γ.

πιπέρι

Για την κρέμα φασολιών

1⁄2 κούπα

λευκά ψιλά φασόλια

1 κούπα

νερό

1⁄2

vegan κύβο λαχανικών χωρίς αλάτι

1⁄2 κ.γ.

αλάτι

Αρωματικά για το τέλος

1 κούπα

άνηθο

1⁄4 κούπα

σέλινο

8-10

λιαστές ντομάτες

450 γρ.

ανάμεικτα λαχανικά (κτψ)

Προετοιμασία

Μπορείς να κάνεις όλα τα παρακάτω και από την προηγούμενη ημέρα και να φυλάξεις στο ψυγείο τα υλικά μέχρι να τα χρησιμοποιήσεις.

  1. Βράζεις τα φασόλια σε νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Χαράζεις τα κάστανα και τα βράζεις 20' ή τα ψήνεις στον grill στους 200°C για 15'. Όταν κρυώσουν τα ξεφλουδίζεις και τα κόβεις σε χοντρά κομμάτια. 
  3. Μαγειρεύεις τα ανάμεικτα λαχανικά al dente στον ατμό.
  4. Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι.
  5. Κόβεις τα μανιτάρια σε φέτες.
  6. Ψιλοκόβεις τον άνηθο, το σέλινο, και τις λιαστές ντομάτες.
  7. Κόβεις τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια.

Εκτέλεση

Πλένεις πολύ καλά την κολοκύθα απ’ έξω. Κόβεις σιγά-σιγά το καπάκι γύρω-γύρω κρατώντας το μαχαίρι σχεδόν οριζόντια και αδειάζεις την κολοκύθα από τους σπόρους και τις ίνες με ένα κουτάλι. Έπειτα, την βάζεις σε ένα ταψί με το καπάκι της από πάνω.

Στη συνέχεια, καθαρίζεις και κόβεις τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις πασπαλίζεις με το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, και το ελαιόλαδο. Τις τοποθετείς στο ταψί γύρω από την κολοκύθα και τις καλύπτεις με νερό μέχρι τη μέση τους. Ψήνεις στους 200°C για μία ώρα.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεις τη γέμιση. Αρχικά σωτάρεις το κρεμμύδι, τη δάφνη, και το θυμάρι σε δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ρίχνεις το σκόρδο (λιωμένο στην πρέσα) και τα μανιτάρια. Τα σβήνεις με τον χυμό λεμονιού. Μόλις εξατμιστεί ο χυμός, προσθέτεις το νερό, τον κύβο λαχανικών θρυμματισμένο, το καστανό ρύζι, τα καρύδια και τα κάστανα, και τα αφήνεις να βράσουν για περίπου 40' σε χαμηλή φωτιά.

Ενώ μαγειρεύεται η γέμιση, χτυπάς στο μπλέντερ τα φασόλια με μία κούπα νερό και τον μισό κύβο λαχανικών ώστε να πάρεις μια πολύ υδαρή κρέμα.

Όταν το ρύζι της γέμισης μαλακώσει, σβήνεις το μάτι και προσθέτεις τον άνηθο και το σέλινο, τις λιαστές ντομάτες, και την κρέμα των λευκών φασολιών. Αυτή είναι η γέμιση (πιες τώρα ένα ποτήρι κρασί για να το γιορτάσεις).

ΤΙΡ → Μέχρι να ετοιμάσεις τη γέμιση, θα έχει ψηθεί η κολοκύθα για την πρώτη ώρα.

Βγάζεις την μισοψημένη κολοκύθα από τον φούρνο, ανοίγεις το καπάκι, και ρίχνεις μέσα τη γέμιση. Μπορείς είτε να προσθέσεις και τα μαγειρεμένα ανάμεικτα λαχανικά ή να τα κρατήσεις για γαρνιτούρα κατά το σερβίρισμα.

Κλείνεις το καπάκι και ψήνεις για άλλη μία ώρα. Ίσως χρειαστεί και παραπάνω, ανάλογα με την κολοκύθα και τον φούρνο σου.

Τοποθετείς την κολοκύθα σε πιατέλα μαζί με τις πατάτες και τον ζωμό που έχει δημιουργηθεί στο ταψί από το νερό και τα υγρά της κολοκύθας. Σερβίρεις κόβοντας κομμάτια από την κολοκύθα σε σφηνοειδή μορφή. Δηλαδή στο κάθε πιάτο σερβίρεις μία βαρκούλα από κολοκύθα που πάνω της έχει γέμιση.

Τώρα δικαιούσαι ένα δεύτερο ποτήρι κρασί!

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Κόψεις με προσοχή την κολοκύθα για να μην κοπείς.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να φυλάξεις τα βρασμένα φασόλια στο ψυγείο μαζί με λίγο από το νερό τους.

Να κρατήσεις τους σπόρους της κολοκύθας και να τους αποξηράνεις. Έτσι θα έχεις σπιτικό ηλιόσπορο για τα movie nights!

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Όσο περισσότερο ψήνεται η κολοκύθα, τόσο περισσότερο χάνουν το ζωηρό χρώμα τους τα ανάμεικτα λαχανικά.

Αν τα προτιμάς με πολύ ζωντανό πράσινο χρώμα, μπορείς να τα προσθέσεις στην κολοκύθα στο τέλος του μαγειρέματός της, μόλις την βγάλεις από το φούρνο, ή να τα προσθέσεις στην πιατέλα σερβιρίσματος σαν γαρνιτούρα.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με κριθάρι (το δημητριακό, όχι το ζυμαρικό) αντί για ρύζι.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

47g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.699mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

15%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

2%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

6%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

422

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές