Ένα πράσινο και ένα κανονικό αστέρι Michelin για vegan εστιατόριο

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

16/03/2022
Ποιος;

Το vegan εστιατόριο ONA (Origine Non Animale – Χωρίς Ζωική Προέλευση) της Claire Vallee…

Tί;

απέκτησε ένα πράσινο και ένα κανονικό αστέρι Michelin, αποτελώντας το πρώτο vegan εστιατόριο στη Γαλλία με τη συγκεκριμένη βράβευση. Ο Οδηγός Michelin εκδίδεται από το 1900. Τα εστιατόρια που παίρνουν αστέρια μπαίνουν στον Οδηγό Michelin (Γκιντ Μισλάν) – όσα εστιατόρια δεν περιλαμβάνονται στον Οδηγό δεν θεωρούνται άξια επίσκεψης.

Πού;

Στην πόλη Arès κοντά στο Μπορντώ στη Γαλλία.

Πότε;

H βράβευση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 18/01.

Λοιπές πληροφορίες

Η Claire Vallée είναι αρχαιολόγος. Η στροφή στην επαγγελματική της ζωή ήρθε διότι ένιωσε ότι ήθελε να δημιουργήσει κάτι που να ξεφεύγει από το ανθυγιεινό φαγητό, το βιομηχανοποιημένο φαγητό, και φυσικά να μην χρησιμοποιεί ζώα. Στόχος του εστιατορίου είναι να αποτελέσει έναν χώρο σεβασμού προς τα ζώα, τη φύση, και τον πλανήτη.

Το εστιατόριο βραβεύθηκε με το “κανονικό” αστέρι Michelin αλλά και με το "green star" (πράσινο αστέρι), το οποίο δίδεται σε εγκαταστάσεις που θεωρείται ότι συνδυάζουν τη γαστρονομία με τη βιωσιμότητα. To εστιατόριο λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2016. H Claire Vallée συνέλεξε κεφάλαιο 10.000 € μέσω crowdfunding (πληθοπορισμού) και επιπλέον έλαβε τρία μικρά δάνεια. Και έτσι μπόρεσε να αγοράσει την επιχείρηση. Από κεί και πέρα, την βοήθησαν στο στήσιμο του εστιατορίου πάνω από 80 εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που έκανε η Claire Vallée μέσω κοινωνικών δικτύων.

Το “πράσινο αστέρι” της Michelin συνδυάζει την γαστρονομία και την βιωσιμότητα. Πηγή εικόνας: Guide Michelin

Το εστιατόριο βρίσκεται στην περιοχή Arès κοντά στο Bordeaux της Γαλλίας, που φημίζεται για τα θαλασσινά και τους κυνηγούς της· από μερικούς θεωρήθηκε «παρακινδυνευμένο να ανοίξει ένα vegan εστιατόριο», όπως αναφέρει η Claire Vallée. Μερικά πιάτα που προσφέρονται στο εστιατόριο είναι τα παρακάτω:

Πηγή εικόνας: Facebook

Πηγή Εικόνας: Facebook

Πηγή εικόνας: Facebook

Ωστόσο, η ιστορία και το αστέρι Michelin αποδεικνύουν πως η σωστή δουλειά αποφέρει αναγνώριση. Σε όλον τον κόσμο τα εστιατόρια που έχουν 1, 2, ή 3 αστέρια δεν ξεπερνούν τις 3.000, εκ των οποίων σχεδόν 500 βρίσκονται στην Ευρώπη. Είναι πράγματι μεγάλη αναγνώριση, και ακόμα μεγαλύτερη για μία γυναίκα, μια που το επάγγελμα είναι ανδροκρατούμενο.

Μόλις ενημερώθηκε για την βράβευσή της, η Claire ευχαρίστησε όλους όσους την βοήθησαν.

Η Claire Vallée αναφέρει ότι ακολούθησε τον δρόμο που άνοιξαν άλλοι πριν από αυτήν, κάνοντας ειδική αναφορά στον αδικοχαμένο Jean-Christian Jury που άλλαξε την διατροφή του αφού διεγνώσθη με καρδιακή ανεπάρκεια. Ο Jury είχε ανοίξει ένα από τα πρώτα γκουρμέ vegan εστιατόρια που έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης, το La Mano Verde (το πράσινο χέρι) στο Βερολίνο.

Ευχόμαστε στην Claire Vallée “σύντομα με 3!”

© Vegan Times 25-01-2021