Η χοληστερόλη πρέπει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σύμφωνα με τις Νέες Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ

Vegan Διατροφή + Υγεία

21/03/2023
Ποιος;

To Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας των ΗΠΑ, και οι Εθνικές Ακαδημίες της Υγείας...

Τί;

…προτείνουν, μέσω των νέων διατροφικών οδηγιών των ΗΠΑ, η διατροφική κατανάλωση χοληστερίνης να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη. Στη σελ. 44 των Οδηγιών αναγράφεται:

Να τι λένε οι οδηγίες (σ. 44):

‘'Μία σημείωση σχετικά με τα τρανς λιπαρά και τη διατροφική χοληστερόλη: Οι Εθνικές Ακαδημίες προτείνουν την όσο το δυνατόν χαμηλότερη πρόσληψη τρανς λιπαρών και διατροφική χοληστερόλης, χωρίς να διακυβεύεται η διατροφική επάρκεια της διατροφής.  Τα Πλάνα Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) έχουν περιορισμένα τρανς λιπαρά και χαμηλή διατροφική χοληστερόλη. Η χοληστερόλη και ένα μικρό ποσό τρανς λιπαρών συναντώνται εκ φύσεως σε μερικά τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Από τον Ιούνιο του 2018, τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια (PHOs), η κύρια πηγή τεχνητών τρανς λιπαρών στην αλυσίδα τροφίμων, δεν είναι Γενικά Αναγνωρισμένα ως Ασφαλή (GRAS). Επομένως, τα PHOs δεν προστίθενται πλέον σε τρόφιμα.”

Πηγή: Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025, σελ. 44.

Πού;

Στις ΗΠΑ.

Πότε;

Οι νέες διατροφικές Οδηγίες 2020-2025 δημοσιεύθηκαν στις 29/12/2020. Δείτε το άρθρο μας της 30/12.

Γιατί;

Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες η κατανάλωση χοληστερίνης προκαλεί καρδιαγγειακές ασθένειες. Στα Δεδομένα Υγείας που αναφέρονται στις Οδηγίες (σελ. 5) διαβάζουμε ότι

  • Περισσότερο από το 11% των ενηλίκων έχουν υψηλή ολική χοληστερόλη, ≥240mg/dL
  • Περισσότερες γυναίκες (12%) από άντρες (10%) έχουν υψηλή ολική χοληστερόλη ≥240mg/dL
  • ≥7% των παιδιών και των εφήβων έχουν υψηλή ολική χοληστερόλη, >200mg/dL

Πηγή: Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025, Σελ. 5

Λοιπές πληροφορίες

Κάτι όμως που δεν αναγράφεται και θίγει ο γνωστός YouTuber Mic The Vegan είναι πως η πλέον κατάλληλη διατροφή για όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση χοληστερίνης, είναι η vegan. Κάποιες ανακρίβειες που παρατηρεί ο ίδιος είναι πως οι Διατροφικές Οδηγίες παροτρύνουν τον κόσμο να καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά, παρόλα αυτά δεν προτείνουν άμεσα τη vegan διατροφή.

Στα θετικά, βέβαια, είναι το γεγονός πως το γάλα και το γιαούρτι σόγιας εντάσσονται πλέον στα γαλακτοκομικά προϊόντα και "μετρούν" ως μερίδες για την κάλυψη των συνιστώμενων ποσοτήτων γαλακτοκομικών (όπως πρώτοι σας ενημερώσαμε).

© Vegan Times 12-01-2021

Δημοσιεύτηκε: 18/01/2021
Ενημερώθηκε:
21/03/2023