Σύντομα θα δούμε vegan δέρμα από φίκο

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

16/03/2022
Ποιος;

O Gabriel Moreno, μεταπτυχιακός φοιτητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης…

Τι;

… ίδρυσε μαζί με τον πατέρα του Alejandro, μηχανικό, την εταιρεία Fiquetex που παράγει vegan δέρμα από φίκο. Οι φίκοι είναι διαδεδομένοι στην Κολομβία και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των σάκων μεταφοράς καφέ.

Πού;

Στην Κολομβία.

Πότε;

Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2021.

Γιατί;

Ο Gabriel συνειδητοποίησε πως μέχρι το 2050 τα πλαστικά θα είναι περισσότερα από τα ψάρια στους ωκεανούς, και έτσι πήρε την απόφαση να δημιουργήσει δέρμα από φίκο για να συμβάλει στην αντικατάσταση των πλαστικών υλικών, ακόμα και των υποκατάστατων δέρματος που παράγονται από πλαστικό. Παράλληλα, η μείωση της ζήτησης ζωικού δέρματος (που κατά κανόνα προέρχεται από βοοειδή) θα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Το δέρμα από φίκο θα χρησιμοποιηθεί για παπούτσια, τσάντες, συσκευασίες μπουκέτων από λουλούδια, πανιά καθαρισμού.

Εκτιμάται ότι η εταιρεία θα απορροφήσει από την ατμόσφαιρα 11.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα μέσα στα πρώτα 4 χρόνια λειτουργίας της. Για σύγκριση, το μέσο επιβατηγό αυτοκίνητο εκλύει 5 τόνους ανά έτος και η μέση vegan διατροφή εκλύει 1 τόνο λιγότερα αέρια θερμοκηπίου ανά έτος.

Λοιπές πληροφορίες

Το vegan δέρμα θα παράγεται από φίκο και φυσικό λάτεξ. Το παραχθέν υλικό θα είναι βιοαποικοδομήσιμο. Η καλλιέργεια του φίκου αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία καθώς θα απασχοληθούν αρκετοί αγρότες σε φτωχές περιοχές της Κολομβίας, αποτρέποντάς τους από την ενασχόλησή τους με παράνομες καλλιέργειες.

© Vegan Times 25-01-2021

Δημοσιεύτηκε: 25/01/2021
Ενημερώθηκε:
16/03/2022