Lagadas Farm

Η εταιρία Lagadas Farm είναι μια επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2010 από τον Άγγελο Καμαριώτη. Δραστηριοποιείται στον χώρο της επεξεργασίας και τυποποίησης τουρσιών, και πρόσφατα έλαβε vegan πιστοποίηση για μερικά προϊόντα με το πρότυπο Vegan Inside.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

16/03/2022

VeganTimes: Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας; Πώς ξεκινήσατε, με ποια προϊόντα; Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε στον χώρο;

Άγγελος Καμαριώτης: Η ενασχόλησή μου με το τρόφιμο ξεκίνησε το 2010. Από μικρός μου άρεσαν οι δοκιμές πάνω σε νέες γεύσεις στη μαγειρική. Συνδύαζα στην κουζίνα της μητέρας μου διάφορα υλικά, με στόχο να φτιάξω νέες γεύσεις. Κάποια στιγμή ήθελα να αναπτύξω αυτό το ενδιαφέρον μου σε επαγγελματικό επίπεδο. Έτσι πριν 12 περίπου χρόνια επένδυσα όλες τις οικονομίες μου σε ένα αγροτεμάχιο στην περιοχή του Λαγκαδά, που είναι από τις πιο εύφορες στην Β. Ελλάδα και φημίζεται για τα λαχανικά της, με σκοπό να δημιουργήσω μια κάθετη μονάδα καλλιέργειας και μεταποίησης λαχανικών. 

Η απόφασή μας για καθετοποίηση της επιχείρησης (καλλιεργούμε το μεγαλύτερο ποσοστό των λαχανικών που χρησιμοποιούμε), ήταν βέβαια ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και ακόμα δυσκολότερο στην πράξη -- η τελική όμως ποιότητα των προϊόντων μας, σίγουρα μας δικαιώνει.

VeganTimes: Ποια λαχανικά και φρούτα μπορούν να γίνουν τουρσί;

Άγγελος Καμαριώτης: Το τουρσί φαίνεται να ξεκίνησε από την ιστορική Περσία ή αλλιώς το σημερινό Ιράν. Οι Πέρσες συνήθιζαν να τουρσοποιούν τα λαχανικά τους σαν μέθοδο συντήρησης προκειμένου να διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να τα παίρνουν μαζί στα ταξίδια τους. Με τον χρόνο, πέρα από τους λόγους συντήρησης, ο κόσμος άρχισε να φτιάχνει τουρσιά για μεζέ, αφού με την προσθήκη διάφορων μπαχαρικών και αρωματικών μετατρέπονται σε μια ξεχωριστή λιχουδιά. Τα τουρσιά διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, αυτά που παρασκευάζονται με την φυσική διαδικασία της ζύμωσης (με άλμη) και σε αυτά που γίνονται με ξύδι. Τα πρώτα, πέρα από τα γευστικά χαρακτηριστικά τους, είναι πλούσια σε προβιοτικά.

Διαδικασία παραγωγής τουρσιού | Lagadas FarmΔιαδικασία παραγωγής τουρσιού.

Vegan Times: Κυκλοφορήσατε πρόσφατα το ξινολάχανο, το πρώτο στην Ελλάδα σε χύμα μορφή. Θέλετε να μας πείτε πώς το σκεφτήκατε;

Άγγελος Καμαριώτης: Η ιδέα ξεκίνησε από την γυναίκα μου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική. Εκεί το φρέσκο (δηλ. μη παστεριωμένο) ξινολάχανο, είναι πασίγνωστο και οι Αμερικανοί fans της υγιεινής διατροφής, μπορούν να το βρουν σε όλα τα καταστήματα υγιεινής διατροφής, ακόμα και στα super markets. Tο καταναλώνουν σχεδόν καθημερινά για τα προβιοτικά αλλά και όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία του. Έτσι αποφασίσαμε να το παράξουμε στην Ελλάδα και να το διαθέσουμε στην αγορά για να μπορούν και οι Έλληνες καταναλωτές να το εντάξουν στη διατροφή τους.

Φρέσκο Βιολογικό Ξινολάχανο από τη Lagadas FarmΦρέσκο vegan βιολογικό ξινολάχανο από τη Lagadas Farm

VT: Τα τουρσιά είναι προϊόντα που εκ πρώτης όψεως φαίνονται vegan. Πρόσφατα όμως λάβατε vegan πιστοποίηση για μερικά προϊόντα σας με το πρότυπο Vegan Inside. Τί σας οδήγησε να πάρετε αυτήν την απόφαση για πιστοποίηση;

AK: Αποφασίσαμε να λάβουμε πιστοποίηση για μερικά προϊόντα μας με το πρότυπο Vegan Inside, για να είναι ξεκάθαρο στους vegan καταναλωτές ότι κι όλα τα υπόλοιπα συστατικά (π.χ. το ξύδι) από τα οποία αποτελείται το τουρσί είναι vegan.

VT: Εξάγετε τα προϊόντα σας με επιτυχία στο εξωτερικό και θα θέλαμε να μας πείτε τί τάσεις παρατηρείτε στην αγορά του εξωτερικού σε σχέση με τη vegan διατροφή.

AK: Από την εμπειρία μας με το εξωτερικό, καθ’ ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των προϊόντων μας εξάγεται, καταλάβαμε ότι η vegan διατροφή είναι πολύ διαδεδομένη και οι καταναλωτές αγοράζουν κατά βάσιν προϊόντα που όχι μόνο είναι vegan, αλλά διαθέτουν και πιστοποίηση για αυτό.

VT: Πώς οραματίζεστε το μέλλον της εταιρείας σας; Να αναμένουμε και νέα vegan προϊόντα;

AK: Όραμα των ανθρώπων της LAGADAS FARM αποτελεί η διάδοση των παραγόμενων εδεσμάτων και της Ελληνικής γαστρονομικής τους ταυτότητας σε όλον τον κόσμο, εντάσσοντας ολοένα και περισσότερα vegan προϊόντα στη γκάμα μας.

VT: Πού πωλούνται τα προϊόντα σας και με ποιους τρόπους μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος;

AK: Τα χειροποίητα προϊόντα της LAGADAS FARM, μπορούν οι καταναλωτές να τα βρουν στα ράφια των καλύτερων delicatessen και παντοπωλείων σε όλη την Ελλάδα αλλά και χύμα στα ψυγεία των καταστημάτων Μασούτης.

© Vegan Times 16-08-2021

 


Kamariotis Aggelos - Lagadas FarmΟνομάζομαι Αγγελος Καμαριώτης. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη.Είμαι πατέρας 3 παιδιών και έχω κάνει σπουδές διαιτολογίας. Αφορμή των σπουδών μου ήταν και η ενασχόληση μου με το τρόφιμο. Το 2010 ίδρυσα την εταιρία τροφίμων Lagadas Farm, που με έδρα τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης παράγει χειροποίητα τουρσιά & antipasti. Η εταιρία από την ίδρυσή της έως και σήμερα προσφέρει στους καταναλωτές πρώτης ποιότητας προιόντα και εμπλουτίζοντας συνεχώς την γκάμα της με καινούριες γεύσεις κερδίζει ολοένα και περισσότερα κομμάτια της αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό

Δημοσιεύτηκε: 16/08/2021
Ενημερώθηκε:
16/03/2022