Ο βιγκανισμός για εμένα είναι η εξέλιξη του πολιτισμού

Κείμενο της Μαίρης Μανωλέλλη, CEO της Vegan Times. Η Μαίρη Μανωλέλλη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι μέλος της κριτικής επιτροπής των Vegan Awards που διοργανώνονται από την Boussias Communications.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία
21/05/2023
2' ανάγνωση

Τα Vegan Awards που διοργανώνονται για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα έρχονται να προωθήσουν και να επιβραβεύσουν την καινοτομία των vegan & vegan friendly επιχειρήσεων.

Όσοι άνθρωποι έχουν απελευθερώσει τις αξίες τους (όπως είναι π.χ. ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η ελευθερία) από προκαταλήψεις και στερεότυπα και τις εφαρμόζουν όχι μόνο ως προς τον συνάνθρωπο τους αλλά ως προς όλα τα πλάσματα της γης, τότε έχουν καταφέρει τον συντονισμό των σκέψεων και των συναισθημάτων τους με τις πράξεις τους.

Η εφαρμογή του βιγκανισμού στην πράξη αποτελεί μια θεμελιώδη επιτυχία του ανθρώπου που τον βοηθά να απαντήσει ακόμα και σε εσωτερικές αναζητήσεις τύπου «ποιος/ποια είμαι;», «τί σκοπό έχω;». Ο βιγκανισμός για εμένα είναι η εξέλιξη του πολιτισμού και επειδή «τα πάντα ρει» πιστεύω ότι θα καταφέρει να πείσει ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρωπότητας.

Για τα οφέλη στην υγεία μάς μιλούν όλο και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί και επιστήμονες. Το περιβάλλον ωφελείται πολλαπλώς, άμεσα και έμμεσα: μικρότερες εκτάσεις γης, λιγότερο πότισμα, λιγότερα λιπάσματα καταφέρνουν να παράγουν πολλαπλάσιες ποσότητες θερμίδων από φυτά, έναντι των θερμίδων από ζώα και φυτά μαζί.

Ο βιγκανισμός σε συνδυασμό με τον έλεγχο της παγκόσμιας γεννητικότητας μπορεί να δώσει οριστικές λύσεις, σε άλυτα παγκόσμια έως τώρα θέματα, όπως η σίτιση του πληθυσμού, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του οικοσυστήματος, η μεταβολή του κλίματος, η αύξηση (αντί της μείωσης) των δασών του πλανήτη.

Τα Vegan Awards που διοργανώνονται για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα έρχονται να προωθήσουν και να επιβραβεύσουν την καινοτομία των vegan & vegan friendly επιχειρήσεων. Μαίρη Μανωλέλλη, CEO Vegan Times.
Ένα βίγκαν προϊόν στη σημερινή εποχή είναι δυσδιάκριτο καθώς υπάρχουν τόσες πολλές και διαφορετικές πρώτες ύλες, φανερές και αφανείς (αυτές που δεν αναγράφονται στην ετικέτα), που προέρχονται από ζώα και υπεισέρχονται σε αυτό για να το «βελτιώσουν» σε «σημεία» ή χρησιμοποιούνται στα στάδια παραγωγής του. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο για τον καταναλωτή να εντοπίσει τα vegan προϊόντα. Χρειάζεται πολύ χρόνο στη διάθεσή του και εκπαίδευση για να καταφέρει να αξιολογήσει τις πρώτες ύλες ενός προϊόντος αλλά, και πάλι, δεν μπορεί παρά να αξιολογήσει μόνο τις φανερές.

Σε αυτή την εξίσωση έρχονται να δώσουν τις γνώσεις τους οι πιστοποιητικοί οργανισμοί και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο των προϊόντων σε πιστοποιημένα και μη. Τα Vegan Awards θα βοηθήσουν την αγορά και τους επιχειρηματίες να αντιληφθούν την αξία της πιστοποίησης ώστε ένα φαινομενικά vegan προϊόν να γίνει στ’ αλήθεια vegan και φυσικά τους καταναλωτές να συνδεθούν με αυτά και να τα υποστηρίζουν επιλέγοντάς τα από το ράφι.

Κείμενο από:
Δημοσιεύτηκε: 21/10/2021
Ενημερώθηκε:
21/05/2023