Τα φυτικά ροφήματα ήρθαν για να μείνουν

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν την vegan διατροφή, κυρίως για λόγους που σχετίζονται με την δικαιοσύνη απέναντι στα ζώα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διευκολύνονται στο να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν (ή και να δοκιμάσουν) την vegan διατροφή από την ύπαρξη φυτικών εναλλακτικών στα προϊόντα που είχαν συνηθίσει να καταναλώνουν (π.χ. φυτικά ροφήματα, φυτικά μπιφτέκια). Όσο τα φυτικά προϊόντα κερδίζουν μεγαλύτερο μερίδιο της δαπάνης των καταναλωτών για τρόφιμα, τόσο φαίνεται να αυξάνεται και η αντίσταση στην αλλαγή από επιχειρήσεις, κλάδους, πολιτικούς. Μερικά παραδείγματα:

Τα «φυτικά ροφήματα» ήρθαν για να μείνουν! ...όπως και αν λέγονται!

Μέχρι λοιπόν, να λυθεί αυτό το φλέγον (για τους άλλους!) θέμα της ονομασίας του φυτικού υποκατάστατου του ζωικού γάλακτος, εμείς τα δοκιμάζουμε, τα απολαμβάνουμε, και χαιρόμαστε που αυξάνονται οι επιλογές όλων μας για λευκά ροφήματα.

Vegan Διατροφή + Υγεία

29/08/2023
Αγκάλιασε την αλλαγή, μην την ανταγωνίζεσαι (embrace, not fight)

Και ενώ κάποιες επιχειρήσεις αντιδρούν σπασμωδικά στην αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών επιστρατεύοντας δικηγόρους και πολιτικούς, άλλες επιχειρήσεις αντιδρούν καλωσορίζοντας την αλλαγή ως πρόκληση και ευκαιρία. Μεταξύ αυτών είναι και παραδοσιακές επιχειρήσεις γαλακτοκομικών που έχουν μπει στην αγορά των «φυτικών ροφημάτων».

You cannot deny change; but you can become part of it!

Τα «φυτικά ροφήματα» είναι, λοιπόν, το επίσημο όνομα των προϊόντων που στην καθομιλουμένη αποκαλούμε «φυτικό γάλα». Η ποικιλία «φυτικών ροφημάτων» που είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές της Ελλάδας αυξάνεται με ταχύ ρυθμό. Τα φυτικά ροφήματα είναι διαθέσιμα, εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και βιολογικών προϊόντων. Επίσης τα βρίσκουμε και σε μεγάλες φρουταγορές, ενώ σιγά-σιγά υιοθετούνται και από καφέ. Τέλος, παρατηρούμε ότι και τα σουπερμάρκετ αυξάνουν τις επιλογές φυτικών ροφημάτων που προσφέρουν. Πρώτα είδαμε στα ράφια τους κάποιες ξένες εμπορικές επωνυμίες, εδραιωμένες στον κλάδο των φυτικών ροφημάτων (Valsoia, Alpro, Provamel) και τελευταία παρατηρούμε και παραδοσιακές ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες να δημιουργούν σειρές φυτικών προϊόντων που φέρουν το ήδη γνωστό όνομά τους. Η πρώτη στην Ελλάδα ήταν η Όλυμπος και πρόσφατα ακολούθησε η Δέλτα. Αναμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τώρα «γιαούρτια», κρέμες ζαχαροπλαστικής (υποκατάστατα της κρέμας γάλακτος), «τυριά» και «βούτυρα» από φυτικά ροφήματα, αλλά και «παγωτά» από τις επιχειρήσεις αυτές!

Και, ας έχουμε στον νου μας, ότι δεν υπάρχει καθαρό χρήμα -- αλλά υπάρχουν vegan προϊόντα [δείτε το βίντεο με ελληνικούς υποτίτλους].

Ποιες είναι οι εναλλακτικές στο ζωικό γάλα;

Εναλλακτικά προϊόντα για την υποκατάσταση του ζωικού γάλακτος είναι ροφήματα που παράγονται από ξηρούς καρπούς, δημητριακά, ή όσπρια. Ακολουθεί μια μικρή λίστα με πρώτες ύλες ροφημάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα καταστήματα. Υπάρχουν είτε σε υγρή μορφή είτε σε σκόνη (για ανάμειξη με νερό).

Ξηροί καρποί και σπόροι

  • Αμύγδαλο
  • Αρακάς
  • Φουντούκι
  • Καρύδι
  • Καρύδα
  • Φυστίκι Αιγίνης (pistachio)
  • Σουσάμι
  • Σπόροι τσία
  • Ηλιόσποροι
  • Σπόροι βρώσιμης κάνναβης

Δημητριακά

  • Ρύζι
  • Κινόα
  • Βρώμη

Όσπρια

  • Σόγια
  • Φυστίκι αραχίδα (groundnut)

Τα περισσότερα φυτικά ροφήματα του εμπορίου περιέχουν επιπλέον κάποιο λίπος, αλάτι, ζάχαρη, ή/και βιταμίνες (όπως η D, την οποία συναντούμε ως πρόσθετη σε ζωικά γάλατα). Κανένα από αυτά τα πρόσθετα δεν είναι απαραίτητο όταν παρασκευάζουμε «γάλα από καρπούς» στο σπίτι μας – αρκεί να χτυπήσει κανείς στο μπλέντερ ξηρούς καρπούς με νερό, με αναλογία που κυμαίνεται περίπου στο 1 μέρος ξηροί καρποί και 10 μέρη νερό, και μετά να σουρώσει. Ο πολτός που μένει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αλεύρι σε μπισκότα ή ψωμί ή να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ντιπ.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τα φυτικά ροφήματα;

Ένα φυτικό ρόφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπου και όπως ένα ζωικό γάλα. Παραδείγματα:

  • Στο πρωινό: μαζί με μούσλι ή κορν φλέικς (και, αν ξεμείνουμε, υπάρχει και το μπανανόγαλο!)
  • Σαν σνακ: σκέτο, σε σμούδι με ολόκληρα φρούτα, ή με κακάο.
  • Στην μαγειρική: για κρέμες (π.χ. μπεσαμέλ) ή για σάλτσες, ή για να επαλείψουμε πίτες πριν το ψήσιμο. [βλ. Σημείωση 1]
  • Στη ζαχαροπλαστική: σε κέικ, μάφιν, ρυζόγαλο κ.λπ. [βλ. Σημείωση 2]

Σημείωση 1

Για χρήση στη μαγειρική, προτιμήστε ένα ρόφημα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, και αποφύγετε τα ροφήματα ρυζιού και βρώμης, που είναι γλυκά από μόνα τους.

Σημείωση 2

Αν η συνταγή ζητά ξυνόγαλο, προσθέτουμε 1 κουταλιά ξύδι ή λεμόνι σε μία κούπα γάλα και αφήνουμε για 10 λεπτά ώστε να ξινίσει. Μετά το χρησιμοποιούμε στη συνταγή αντί για ξυνόγαλο.

Σημαντική σημείωση: Τα φυτικά ροφήματα, όπως και τα κοινά γάλατα από άλλα (μη ανθρώπινα) είδη, ΔΕΝ είναι κατάλληλα ως βασική τροφή για (ανθρώπινα) βρέφη 0-12 μηνών. ΔΕΝ μπορούν να υποκαταστήσουν το ανθρώπινο μητρικό γάλα ή τις ειδικές βρεφικές φόρμουλες. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας.

© Vegan Times 15-06-2018

Δημοσιεύτηκε: 15/06/2018
Ενημερώθηκε:
29/08/2023