Αβοκάντο, ένα μοναδικό φρούτο

Νόστιμο, κρεμώδες, και με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Δες τί μπορείς να φτιάξεις με το αβοκάντο.

Υγεία + Ευεξία

21/09/2021
4' ανάγνωση

Τί είναι το αβοκάντο;

Το αβοκάντο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο τροπικό φρούτο, πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Έχει βιταμίνες C, E και K, όπως επίσης και μέταλλα. Καλλιεργείται σε θερμά κλίματα σε αρκετές χώρες, αλλά κι εδώ στην νότια Ελλάδα – έτσι βρίσκουμε στην αγορά αβοκάντο εισαγωγής και εγχώρια.

Στην κουζίνα έχει πολλές χρήσεις σε αλμυρές και γλυκές παρασκευές, ενώ είναι πολύ νόστιμο και όταν τρώγεται σκέτο. Έχει βουτυρένια γεύση και κρεμώδη, λιπαρή υφή. Χρησιμοποιείται όταν είναι ώριμο, όταν δηλαδή είναι λίγο μαλακό αν το πιέσουμε ελαφρά. Στην αγορά υπάρχουν και ώριμα, για άμεση κατανάλωση, αλλά συνήθως τα βρίσκουμε άγουρα και τα αφήνουμε για μερικές μέρες εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν.

Για να βελτιώσουμε την διατροφή μας καλό είναι να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα λιπαρά, όπως την μαργαρίνη και τα απομονωμένα έλαια. Το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, ειδικά όταν θέλουμε να φτιάξουμε κάποιο γλυκό ή να φάμε απλά κάτι πιο λιπαρό.

Vegan σαλάτα με αβοκάντοΠιάτο με αβοκάντο, όσπρια, ωμά λαχανικά, και μαγειρεμένη γλυκοπατάτα.
Εικόνα: Anna Pelzer | Unsplash.

Μερικές ιδέες για να χρησιμοποιήσεις αβοκάντο

Εδώ θα βρεις μερικές απλές ιδέες για να βάλεις το αβοκάντο στην διατροφή σου, αλλά και να αντικαταστήσεις με αυτό το βούτυρο, την μαργαρίνη ή ακόμα και το τυρί:

  • Δοκίμασέ το στο ψωμί σκέτο, μαζί με άλλα φρούτα ή με μαρμελάδα.
  • Μέσα σε σάντουιτς με φρέσκα ή ψητά λαχανικά ή όπου θα έβαζες τυρί.
  • Βάλτο μέσα σε σαλάτες κομμένο σε κυβάκια. Ταιριάζει πολύ με ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι, πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι.
  • Κομμένο στη μέση γεμιστό με λαχανικά και όσπρια ή δημητριακά, π.χ. κινόα, κριθάρι ή φακές.
  • Χτύπα λίγο αβοκάντο με λεμόνι στο μούλτι και λίγο νερό αν χρειάζεται και φτιάξε σως για σαλάτες χωρίς λάδι. Αν θέλεις προσθέτεις και μυρωδικά, όπως πιπέρι, κόλιανδρο και άλλα.
  • Φτιάξε guacamole (προσθέτοντας στο λιωμένο αβοκάντο λίγο λεμόνι, ξερό βασιλικό, ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή/και ντομάτα) ή άλλα ντιπ.
  • Φτιάξε γλυκές κρέμες στο μούλτι με αβοκάντο, κακάο, και κάποιο γλυκαντικό π.χ. σιρόπι αγαύης.
  • Μπορείς να φτιάξεις ακόμα και παγωτό με αβοκάντο, μπανάνες, κακάο ή φρούτα.
  • Αντικατάστησε με λιωμένο αβοκάντο το βούτυρο και τη μαργαρίνη σε κέικ και μπισκότα.

Με τόσους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αβοκάντο, σίγουρα θα να γίνει αγαπημένο υλικό για πολλές συνταγές. Μην διστάσεις να δημιουργήσεις τα δικά σου πιάτα όπως εσύ τα προτιμάς!

© Vegan Times 20-09-2021

Από την: Vegan Times
Δημοσιεύτηκε: 20/09/2021
Ενημερώθηκε:
21/09/2021

Πηγές:

Πηγή κύριας εικόνας: Thought Catalog | Unsplash