8 ιδέες για ελαφρύ βραδινό vegan γεύμα

Στο τέλος της ημέρας, που συνήθως είμαστε κουρασμένοι από τη δουλειά και τις δραστηριότητές μας, θέλουμε να φάμε κάτι ελαφρύ, εύκολο και γρήγορο για βραδινό. Κάτι ευχάριστο, ώστε να χορτάσουμε, χωρίς όμως πολλές θερμίδες και περνώντας ελάχιστο χρόνο στην κουζίνα. Με λίγη οργάνωση θα μπορούμε πάντα να βρούμε κάτι νόστιμο να ετοιμάσουμε στο σπίτι εύκολα και γρήγορα.

Vegan Διατροφή + Υγεία

17/05/2022

Συγκεντρώσαμε μερικές ιδέες για ελαφρύ βραδινό γεύμα με απλά υλικά που συνήθως έχουμε στο σπίτι και ετοιμάζονται εύκολα.

  • Τορτίγια ολικής ή ημι-ολικής ή αραβική πίτα με λαχανικά ή με ό,τι έχουμε στο ψυγείο μας. Για παράδειγμα, μαρούλια, ντομάτες, αγγούρι, ελιές, ψητά μανιτάρια, τόφου λευκό ή καπνιστό, κάποιο άλειμμα όπως λίγη πάστα ελιάς, μουστάρδα, vegan τυρί π.χ. από κάσιους. Μπορούμε να γεμίσουμε ακόμα και με φαγητό που έχει περισσέψει από το μεσημέρι όπως κάποιο ρύζι, πατάτες, ρεβίθια κ.λπ.

Τορτίγια vegan με λαχανικάVegan τορτίγιες με λαχανικά. Πηγή εικόνας: Chad Montano | Unsplash.

  • Σαλάτες με φρέσκα λαχανικά, καλαμπόκι, μανιτάρια, ελιές, σπόρους, που αν θέλουμε να γίνουν ακόμα πιο χορταστικές προσθέτουμε όσπρια αν έχουμε από προηγούμενη μέρα ή έτοιμα αγορασμένα
  • Παξιμάδι/ντάκο με ντομάτα, ελιές, κάπαρη, μαϊντανό ή ρίγανη.
  • Σούπες με κάποιο μικρό ζυμαρικό, vegan τραχανά, φαγόπυρο ή κριθάρι.
  • Ρύζι μαγειρεμένο με ανάμεικτα λαχανικά (μπορούμε να έχουμε κατεψυγμένα), μανιτάρια ή μόνο με διατροφική μαγιά στο σερβίρισμα.
  • Λαχανικά σε στικς (καρότο, αγγούρι, πιπεριές, ωμό κουνουπίδι) με χούμους ή vegan μαγιονέζα ή κάποιο ντιπ τυριού ή φασολιών.
  • Βραστά λαχανικά όπως καλαμπόκι, παντζάρια, πατάτες, μπρόκολο ή κουνουπίδι. Μαγειρεύονται σε νερό, είτε σε κλειστή κατσαρόλα είτε στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, μυρωδικά και διατροφική μαγιά.

Ψητά λαχανικάΨητά λαχανικά. Πηγή εικόνας: Sam Moghadam Khamseh | Unsplash.

  • Λαχανικά στο γουόκ. Προσθέτουμε μανιτάρια (πλευρώτους κατά προτίμηση), κουνουπίδι, μπρόκολο και πιπεριές σε γουόκ, χωρίς λάδι αλλά με 2 κουταλιές της σούπας νερό ή ακουαφάμπα, και τα σωτάρουμε για 10’. Ρίχνουμε λίγο σουσάμι στο τέλος, αν θέλουμε.

Μερικά υλικά είναι πολύ εύκολα και γρήγορα στην προετοιμασία και ταιριάζουν παντού. Ορίστε μερικά που μπορούμε να έχουμε πάντα στην κουζίνα μας και να τα ετοιμάζουμε με διαφορετικούς τρόπους:

  • Αραβικές πίτες, τορτίγιες, παξιμάδια. Αποτελούν εύκολη και χορταστική βάση σε γρήγορα γεύματα. Τις πίτες μπορούμε να τις έχουμε και στην κατάψυξη για να διατηρούνται περισσότερο καιρό και ξεπαγώνουν γρήγορα, όταν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε.
  • Μανιτάρια φρέσκα, κατεψυγμένα, ή έτοιμα σε βαζάκι. Ό,τι μανιτάρια κι αν έχεις τα ετοιμάζεις γρήγορα στο grill ή στην τοστιέρα, όπου μπορείς να τα φτιάξεις με μυρωδικά, χυμό λεμονιού ή σόγια σος και τα προσθέσεις σε σαλάτες, πίτες και τορτίγιες.
  • Καλαμπόκι κατεψυγμένο ή έτοιμο σε βαζάκι. Ένα χορταστικό λαχανικό που ταιριάζει σχεδόν παντού. Σε σαλάτες, ρύζι, πίτες και τορτίγιες και είναι ωραίο ακόμα και σκέτο.
  • Ελιές και πάστα ελιάς. Διατηρούνται για πολύ καιρό και ταιριάζουν σε τορτίγιες και σαλάτες.
  • Λαχανικά φρέσκα, κατεψυγμένα, έτοιμα σε βαζάκι ή τουρσί. Πάντα έχουμε κάποια λαχανικά στην κουζίνα και μπορούμε να τα ετοιμάσουμε με πάρα πολλούς τρόπους. Όπως και να τα προτιμάς, πάντα αποτελούν μια υγιεινή και γρήγορη λύση και ταιριάζουν παντού.
  • Έτοιμα όσπρια αγοραστά ή που μπορούμε να έχουμε στην κατάψυξη από προηγούμενες φορές που τα έχουμε βράσει. Είναι χρήσιμο να έχουμε κάποια όσπρια σε κονσέρβα π.χ. κόκκινα φασόλια ή ρεβίθια, για όταν δεν έχουμε χρόνο για μαγείρεμα. Τα προσθέτουμε σε σαλάτες και πίτες, ή απλά τους προσθέτουμε μυρωδικά και τα τρώμε. Για παράδειγμα, φτιάχνουμε μια υπέροχη χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια.
  • Πατάτες όλων των γεύσεων και χρωμάτων! Αν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων, γεμίζουμε ένα πιάτο με πατάτες (τρυπάμε πρώτα τη φλούδα σε καποια σημεία για να φεύγει ο ατμός) και μαγειρεύουμε για 12 λεπτά. Συνοδεύουμε με αλάτι, λεμόνι, ή/και διατροφική μαγιά.

© Vegan Times 18-05-2022

Δημοσιεύτηκε: 18/05/2022
Ενημερώθηκε:
17/05/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Quin Engle | Unsplash.