4 ταινίες για όλη την οικογένεια

Αν μέχρι τώρα δεν έχετε δει κάποιες από τις παρακάτω ταινίες, τώρα στις γιορτές είναι η ευκαιρία να τις δείτε. Αλλά ακόμα και αν τις έχετε δει, είναι υπέροχες για 2η και 3η φορά. Οι ταινίες που προτείνουμε, αν και είναι παιδικές, έχουν αγαπηθεί και από τους μεγαλύτερους. Δίνουν την ευκαιρία να γίνουν συζητήσεις με τα παιδιά για σημαντικές έννοιες όπως η ελευθερία, η αγάπη, η φιλία, και η διαφορετικότητα. Μπες στο Χριστουγεννιάτικο πνεύμα και πάτα Play.

Vegan Life

16/03/2022

Φερδινάνδος (Ferdinand) 2017

Ο Φερδινάνδος είναι ένας ταύρος που μεγαλώνει σε μια φάρμα στην Ισπανία, όπου οι ταύροι προορίζονται κυρίως για τις ταυρομαχίες ενώ όσοι δεν είναι αρκετά δυνατοί οδηγούνται στο σφαγείο για το κρέας τους. Ο Φερδινάνδος είναι ένας ειρηνικός και ευγενικός ταύρος, που αγαπάει τη φύση και τα λουλούδια. Δεν υπάρχει ίχνος βίας μέσα του και δεν θέλει να παλέψει με κανέναν. Όταν καταλαβαίνει τί πραγματικά συμβαίνει στη φάρμα καταφέρνει να το σκάσει και να γνωρίσει ένα κορίτσι που γίνονται φίλοι και ζει ευτυχισμένος μαζί της. Η ευτυχία όμως για αυτόν δεν θα είναι τόσο εύκολη και μια περιπέτεια θα αρχίσει για τον Φερδινάνδο καθώς οι υπόλοιποι άνθρωποι όταν τον αντικρίζουν βλέπουν ένα τεράστιο άγριο ζώο και όχι το καλόκαρδο πλάσμα που είναι.

Ferdinand 2017 © DisneyΦερδινάνδος. © Disney.

Ferdinand © Walt Disney ArchivesΦερδινάνδος. ©Walt Disney Archives Facebook Page.

Η ταινία στην αρχή θίγει το γεγονός ότι τα ζώα δεν έχουν καμία επιλογή και η μοίρα τους είναι καθορισμένη από τον άνθρωπο. Δείχνει όμως στη συνέχεια ότι ο Φερδινάνδος με τη θέλησή του, με τον μοναδικό και ευγενικό πάντα τρόπο του, και περνώντας αρκετές περιπέτειες, στο τέλος καταφέρνει να κερδίσει αυτό που τόσο ήθελε: την ελευθερία του. Επιπλέον, νοιάζεται για όλους. Κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους φίλους του από την φάρμα.

Ο Φερδινάνδος μας κάνει να νοιώθουμε ότι είναι ΟΚ να είμαστε διαφορετικοί και ότι μπορούμε με ευαισθησία και καλοσύνη να αλλάξουμε τα πράγματα γύρω μας.

Παρόλο που σε κάθε περίπτωση οι ταύροι οδηγούνται σε θάνατο, η ταινία καταφέρνει να δείξει αυτά τα σημεία με χιούμορ και ευαισθησία και όλα αυτά τα σπουδαία μηνύματα μπορούν να συζητηθούν με τα παιδιά. Ο Φερδινάνδος, ο διαφορετικός και ευαίσθητος – παρά το τεράστιο μέγεθός του – ταύρος είναι τόσο αξιαγάπητος που σίγουρα θα τον λατρέψετε.

Βασισμένη στο βιβλίο “Τhe Story of Ferdinand” των Munro Leaf και Robert Lawson, που εκδόθηκε το 1936.

Οι Ευχούληδες (Trolls) 2016

Και ποιος δεν γνωρίζει τους ευχούληδες! Αυτά τα τόσο γλυκά, αστεία και χαρούμενα πλασματάκια που ζουν κάπου μέσα στο δάσος. Τους αρέσει να κάνουν αγκαλιές, να χορεύουν, και να κάνουν πάρτι. Πρέπει όμως να μην ξεχνάνε ότι κρύβονται από τους Μπέργκενς, κάποια διαφορετικά και μεγαλύτερα πλάσματα που ψάχνουν να τους βρουν για να τους φάνε, γιατί πιστεύουν ότι μόνο αν φάνε ευχούληδες μπορούν να γίνουν ευτυχισμένοι. Έτσι, οι Μπέργκενς αφού δεν έχουν βρει τους ευχούληδες ζουν δυστυχισμένοι. Τί γίνεται όμως όταν κάποια στιγμή τους βρίσκουν; Η περιπέτεια θα αρχίσει για τους ευχούληδες που δεν τα παρατάνε εύκολα και με την καλοσύνη τους και φυσικά με χορό και τραγούδι μπορούν να κάνουν τους Μπέργκενς να νιώσουν την ευτυχία χωρίς να τρώνε ευχούληδες.

TrollsTrolls. © DreamWorks

Στην ταινία βλέπουμε πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες που θα αγαπήσουμε, θα ταυτιστούμε μαζί τους, θα μας συγκινήσουν, και θα μας κάνουν να γελάσουμε.

Μια ευχάριστη ταινία με πολύ χιούμορ και καλή μουσική, που έχει όμορφα μηνύματα για την φιλία, την ευτυχία, την καλοσύνη. Μπορούμε να συζητήσουμε με τα παιδιά ότι κανένας δεν χρειάζεται και δεν γίνεται για να είναι ευτυχισμένος να πρέπει να βλάψει κάποιο άλλο πλάσμα. Όπως επίσης, ότι μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειες που έχουμε και ότι η ευτυχία βρίσκεται στην σχέση μας με τα άλλα πλάσματα.

Έχει κυκλοφορήσει και η δεύτερη ταινία “Οι ευχούληδες 2: Παγκόσμια περιοδεία” που μπορείτε να δείτε μετά από την πρώτη.

Ο δάσκαλός μου, το χταπόδι (My octopus teacher) 2020

Το 2010 ένας κινηματογραφιστής της φύσης, ο Craig Foster, περνούσε μία από τις άσχημες περιόδους της ζωής του. Δεν ξέρουμε αν έπασχε από κατάθλιψη ή υπερκόπωση ή κάτι άλλο. Αποφάσισε να απομονωθεί σε ένα οικογενειακό σπίτι δίπλα στον ωκεανό για να συνδεθεί με τη φύση και να ξαναβρεί τον εαυτό του. Δεν ξέρουμε αν βρήκε τελικά τον εαυτό του. Βρήκε όμως κάποιον – ή μάλλον κάποια, μια γυναίκα αλλόκοτη, από άλλο είδος – που του έμαθε πολλά.

© NetflixMy Octopus Teacher. © Netflix.

Ο Craig γνωρίστηκε με ένα θηλυκό χταπόδι μέσα στο δάσος των φυκιών κοντά στο σπίτι του. Αποφάσισε να μπαίνει στη θάλασσα κάθε μέρα, όπως και αν ήταν ο καιρός, και να κινηματογραφεί το χταπόδι. Καθώς περνούσαν οι ημέρες, κατέληξε να κινηματογραφεί τελικά τη σχέση του με το χταπόδι και όχι απλά ένα χταπόδι. Αρχικά το χταπόδι έδειχνε σαν να τον περίμενε να εμφανιστεί, ύστερα τον άφησε να έρχεται όλο και πιο κοντά της, έπαιζε μαζί του, σιγά σιγά τον εμπιστεύτηκε, τον άγγιξε και τον άφησε να την αγγίξει. Ο Craig ήταν εκεί όταν την πλήγωσε ένας καρχαρίας νιώθοντας αδύναμος που δεν μπορούσε να την προστατεύσει, νιώθοντας τύψεις που ίσως έφταιγε εκείνος για την επίθεση· ήταν εκεί όταν κυοφορούσε και ζούσε τις τελευταίες της ημέρες.

Μέσα από την σχέση του Craig με το χταπόδι μαθαίνουμε πολλά: πόσο όμοιοι είμαστε με τα ζώα, πόσο ευάλωτοι, πόσο ανησυχούμε γι’ αυτούς που αγαπούμε, πόσο πολύτιμες είναι οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους γύρω μας, με τα άλλα ζώα, και με τη φύση σαν σύνολο, πόσο είμαστε (ή πρέπει να είμαστε) μέρος της φύσης και όχι επισκέπτες της.

Παρακολουθώντας αυτήν την απρόσμενη σχέση ενός ανθρώπου με ένα χταπόδι και όλα τα άλλα πλάσματα της θάλασσας που βρίσκονται στην ταινία, όλοι μας γινόμαστε σοφότεροι και πιο “άνθρωποι”. Η ταινία είναι ιδανική για να συζητήσουμε, με τον εαυτό μας και με τα παιδιά μας, την αξία της ζωής, κάθε ζωής, ανθρώπινης και μη. Και αναγνωρίζοντας την τρωτότητά μας να φερθούμε πιο ευγενικά στα άλλα πλάσματα του πλανήτη που μέχρι τώρα δεν είχαμε υπολογίσει ότι η ζωή τους είναι πολύτιμη για αυτά, ακριβώς όπως είναι πολύτιμη η δική μας ζωή για εμάς.

Η ταινία βραβεύθηκε με Oscar (2021), με βραβείο BAFTA (2021), και πλήθος άλλων βραβείων.

Λούκα (Luca) 2021

Μια πανέμορφη ταινία για την διαφορετικότητα με ήρωες παιδιά λίγο πριν την εφηβεία. Ο Λούκα είναι διαφορετικός από τα άλλα παιδιά – είναι ένα “τέρας” στα μάτια τους. Ο Λούκα ζει τη ζωή του με ένταση, σε μια εναγώνια προσπάθεια να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

© LucaLuca. © Pixar

Ζει όμως κρύβοντας την πραγματική του ταυτότητα. Στο τέλος, και μέσα από τις περιπέτειές του, ένα ολόκληρο χωριό από ανθρώπους που μισούν τα τέρατα μεταμορφώνεται, αποδέχεται την ομορφιά του Λούκα, και επαναπροσδιορίζει τον ίδιο του τον εαυτό. Για περισσότερα διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο.


© Vegan Times 22-12-2021

Δημοσιεύτηκε: 22/12/2021
Ενημερώθηκε:
16/03/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Tim Gouw | Unsplash