Πώς να χρησιμοποιήσεις βούτυρα καρπών

Τα βούτυρα καρπών είναι νόστιμα και υγιεινά – και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους.

Vegan Διατροφή + Υγεία

07/10/2022

Πώς φτιάχνονται τα βούτυρα καρπών;

Τα βούτυρα καρπών φτιάχνονται από την πολτοποίηση ξηρών καρπών, αλλά και σπόρων. Δηλαδή, από αμύγδαλα, φιστίκια (αραχίδες ή Αιγίνης), φουντούκια, κάσιους, όπως και από ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, σουσάμι (το βούτυρό του αποκαλείται "ταχίνι"). Τα βούτυρα καρπών δεν περιέχουν τίποτε άλλο εκτός από ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

Βούτυρα καρπών θα βρεις στα περισσότερα καταστήματα τροφίμων. Στα μεγάλα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Χρειάζεται λίγη προσοχή ώστε να αγοράσεις 100% βούτυρο καρπών και όχι μείγματα που περιέχουν πρόσθετα έλαια, ελεύθερα σάκχαρα, ή/και αλάτι.

Αν δεν έχεις πρόσβαση σε έτοιμα βούτυρα καρπών, μπορείς να απολαύσεις τη γεύση του βουτύρου καρπών μασώντας αργά έναν ή δύο ξηρούς καρπούς. Το πιο απλό μπλέντερ είναι τα δόντια μας - δοκίμασέ το!

Μπορώ να φτιάξω στο σπίτι;

Φυσικά! Τα βούτυρα καρπών μπορείς να τα φτιάχνεις και στο σπίτι. Θα χρειαστείς ένα δυνατό μούλτι ή μπλέντερ και υπομονή. Χτυπάς καλά τους καρπούς και τους σπόρους της επιλογής σου σκέτους, χωρίς τίποτα άλλο, μέχρι να γίνουν βούτυρο. Ανάλογα με το μπλέντερ, μπορεί να πάρει αρκετή ώρα, αλλά η στιγμή που θα δεις τους καρπούς να έχουν μετασχηματιστεί σε υγρό βούτυρο θα σε ανταμείψει!

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ωμούς ή ψημένους καρπούς. Όμως τα βούτυρα από ωμούς καρπούς έχουν πιο απαλή γεύση και ταιριάζουν παντού. Επίσης, μπορείς αν θέλεις να φτιάξεις μείγμα από δύο ή περισσότερα είδη.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ξηρούς καρπούς με φλούδα ή χωρίς. Τα βούτυρα από αποφλοιωμένους ξηρούς καρπούς έχουν πιο απαλή και ήπια γεύση, ενώ τα βούτυρα από αναποφλοίωτους ξηρούς καρπούς έχουν πιο σύνθετη και πλούσια γεύση.

Όταν το βούτυρο είναι έτοιμο το αποθηκεύεις σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο που κλείνει καλά και διατηρείται για αρκετές βδομάδες στο ντουλάπι.

Η διαδικασία για την παρασκευή βούτυρου από οποιονδήποτε καρπό ή σπόρο είναι η ίδια με την διαδικασία παραγωγής παρασκευής αμυγδαλοβούτυρου.

Ξηροί Καρποί | PexelsΦουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, φιστίκια Βραζιλίας, πεκάν. Αυτοί είναι κάποιοι από τους ξηρούς καρπούς που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε βούτυρα καρπών. Εικόνα: Marta Branco | Pexels.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω βούτυρα καρπών;

Τα βούτυρα καρπών καταναλώνονται σκέτα, με ψωμί και με φρούτα, αλλά χρησιμοποιούνται και στην μαγειρική. Δες εδώ πιστοποιημένα βίγκαν βούτυρα καρπών. Επίσης, είναι μια έτοιμη γαρνιτούρα για γλυκά, παγωτά, τούρτες ή κέικ.

Μπορούν να αντικαταστήσουν σε πολλές συνταγές το λάδι, το βούτυρο ή την μαργαρίνη για ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα, για διατροφή με πλήρη τρόφιμα. Για παράδειγμα:

  • Το βούτυρο από άψητα κάσιους έχει πολύ διακριτική και ελαφρώς γλυκειά γεύση και ταιριάζει σε σάλτσες όπως η μπεσαμέλ και σε κρέμες για γλυκά (π.χ. για μπουγάτσα). Υπολόγισε μία κουταλιά της σούπας ανά 8 μερίδες μπεσαμέλ, και 2 κουταλιές σε κρέμες για γλυκά.
  • To βούτυρο από αποφλοιωμένα αμύγδαλα είναι πολύ εύγευστο και ταιριάζει σε λευκές σάλτσες π.χ. για πατάτες ή ζυμαρικά στον φούρνο, στο δέσιμο ενός ριζότο αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη, όπως επίσης και σε γλυκά, όπως κρέμες, κέικ, μπισκότα. Σε μπισκότα και κέικ ταιριάζει περισσότερο το βούτυρο από αναποφλοίωτα αμύγδαλα.
  • Το βούτυρο από φουντούκια έχει πιο χαρακτηριστική γεύση και ταιριάζει πολύ σε γλυκές παρασκευές με σοκολάτα, σε κρέμες με βανίλια, και σε παγωτό.
  • Το ταχίνι έχει κι αυτό ιδιαίτερη γεύση και μπορεί μαζί με λεμόνι να αντικαταστήσει σε όλες τις συνταγές το αυγολέμονο (δες πώς φτιάχνουμε ταχινολέμονο στη συνταγή μας για ρεβίθια φρικασέ). Επίσης πηγαίνει σε πίτες, σε γλυκές κρέμες, σε σοκολάτες, κέικ, μπισκότα.
  • Το φυστικοβούτυρο έχει πιο έντονη γεύση και ταιριάζει πολύ σε γλυκές κρέμες, κέικ, μπισκότα, παγωτό.

Όλα τα βούτυρα καρπών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις συνταγές φυτικών τυριών, αναλόγως με την προτίμησή σου και την συνταγή που θέλεις να φτιάξεις. Επίσης, μπορούν να γίνουν καλό συνδετικό υλικό για μπάρες δημητριακών δίνοντάς τους επιπλέον γεύση, είτε τις θέλεις ωμοφαγικές, είτε ψημένες.

Τέλος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε βούτυρο καρπών και νερό για να φτιάξεις το αντίστοιχο γάλα. Η διαδικασία περιγράφεται στη συνταγή μας για γάλα από ταχίνι.

Δοκιμάζοντας διαφορετικά βούτυρα καρπών σε συνταγές που σου αρέσουν θα βρεις τους συνδυασμούς που προτιμάς και ποια είναι τα αγαπημένα σου βούτυρα.

Βούτυρα καρπών και απώλεια βάρους

Εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος, τα βούτυρα καρπών θέλουν προσοχή γιατί προσφέρουν αρκετές θερμίδες χωρίς πολλή προσπάθεια. Είναι καλύτερα να τα αποφεύγεις ή να τα χρησιμοποιείς σε μικρές ποσότητες.

© Vegan Times 06-08-2021

Δημοσιεύτηκε: 06/08/2021
Ενημερώθηκε:
07/10/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κυρίας εικόνας Corleto Peanut butter | Unsplash