5 απλά ντρέσινγκ για να αντικαταστήσουμε το λάδι στις σαλάτες & να νιώσουμε πιο υγιείς

Αν θέλουμε να αποφύγουμε το ελαιόλαδο και στις σαλάτες μας επειδή θέλουμε να κάνουμε μια πιο υγιεινή και whole food διατροφή, ή ακόμα και επειδή νηστεύουμε, υπάρχουν εύκολες και υγιεινές ιδέες για νόστιμες σαλάτες που δεν τους λείπει τίποτα.

Vegan Διατροφή + Υγεία

14/12/2023

Όπως έχουμε ξαναπεί βέβαια, όσο απέχουμε από τα πρόσθετα έλαια στο φαγητό μας δεν τα χρειαζόμαστε ούτε για την γεύση. Σιγά σιγά συνηθίζουμε σε πιο ελαφριά φαγητά χωρίς λάδι και ακόμα και οι σαλάτες μας φαίνονται νοστιμότερες χωρίς ελαιόλαδο και μπορούμε να τις φάμε ακόμα και χωρίς κάποιο dressing.

Για περιπτώσεις που θέλουμε κάτι πιο ιδιαίτερο, αλλά και για απλές καθημερινές σαλάτες, να μερικές προτάσεις για dressing χωρίς λάδι:

  • Vegan μαγιονέζα από τόφου ή από λευκά φασόλια. Ταιριάζει με όλες τις σαλάτες, π.χ. σε πατατοσαλάτα, πράσινη σαλάτα με μαρούλια, σαλάτες με όσπρια – ή μπορούμε να φτιάξουμε τύπου vegan (ρώσικη ή κηπουρού) για σάντουιτς ή ντιπ.
  • Dressing με λεμόνι και ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Χτυπάμε τον χυμό από ένα λεμόνι με δύο κουταλιές τις σούπας ταχίνι ή φυστικοβούτυρο ή και κάποιο άλλο βούτυρο καρπών, αν προτιμάμε, και προσθέτουμε και λίγο νερό ώστε να γίνει όσο ρευστό το θέλουμε. Δοκιμάζουμε αν μας αρέσει και προσαρμόζουμε τις αναλογίες. Ταιριάζει σε σαλάτες με λάχανο όπως λάχανο-καρότο και σε σαλάτες με βραστά λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, πατάτες, καρότα.
  • Dressing με αβοκάντο και λεμόνι. Χτυπάμε μισό ώριμο αβοκάντο με τον χυμό από ένα λεμόνι και αν χρειάζεται προσθέτουμε και λίγο νερό για να γίνει όσο ρευστό το θέλουμε. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τις αναλογίες στην γεύση που θέλουμε. Ταιριάζει σε όλες τις σαλάτες, πράσινες, με ντομάτα, καρότο, αγγούρι κ.λπ.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάποιες σαλάτες μόνο χυμό λεμονιού ή λίγο ξύδι όπως σε πράσινες σαλάτες με λάχανο ή μαρούλια με φρέσκα μυρωδικά.
  • Δροσερή σάλτσα και κρεμώδης σάλτσα “ράντσο”. Μια απαλή κρεμώδης σάλτσα για σαλάτες και δροσερά καλοκαιρινά πιάτα.

Φυσικά, μπορούμε στα παραπάνω dressing να προσθέσουμε αλάτι και διάφορα μυρωδικά που μας αρέσουν και μας ταιριάζουν στην σαλάτα που φτιάχνουμε, όπως πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη, εστραγκόν, άνηθο κ.λπ., και να κάνουμε τις σαλάτες μας ακόμα πιο ιδιαίτερες και νόστιμες.

© Ειρήνη Σκηνιώτη & Vegan Times 26-04-2022

Δημοσιεύτηκε: 26/04/2022
Ενημερώθηκε:
14/12/2023

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Ella Olson | Unsplash.