Garam Masala (γκαράμ μασάλα): 10 τρόποι απόλαυσης

Αν με ρωτούσατε τί είναι αυτό που θυμάμαι πιο έντονα από το πρώτο μου ταξίδι στην Ινδία, θα σας έλεγα πως είναι εκείνη η ζεστή μυρωδιά μπαχαρικών που διαχεόταν από τα σπίτια σε όλο το χωριό, και πότιζε τα ρούχα μας, το δέρμα μας και την καρδιά μας. 

Vegan Διατροφή + Υγεία

29/08/2023
Κείμενο από:

Τί είναι το garam masala;

Η κυριολεκτική μετάφραση του garam masala είναι “ζεστό μείγμα μπαχαρικών”, ένα μείγμα που στη Βόρεια Ινδία θεωρείται η κορωνίδα των μπαχαρικών.

Το γκαράμ μασάλα μπορεί να φτιάχνεται από 7-8 έως και 15 διαφορετικά μπαχαρικά σε διάφορες αναλογίες, ανάλογα με την περιοχή ή, όπως λέει η πεθερά μου, ανάλογα με το πόσο καλός στη μαγειρική είναι εκείνος που το φτιάχνει…! Tα βασικά συστατικά είναι το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο, το μαύρο πιπέρι, και το μοσχοκάρυδο.

Η παρασκευή του είναι πολύ απλή. Προσθέτεις τα μπαχαρικά στο μπλέντερ σου και τα χτυπάς. Στην συνταγή Garam masala (Γκαράμ μασάλα) θα βρεις τον δικό μου συνδυασμό μπαχαρικών.

Ταιριάζει σχεδόν παντού, θα μας πουν οι λάτρεις της ινδικής κουζίνας. Μαζί με την υπέροχή του γεύση, θα δώσει στα φαγητά μας και πολλά υγιεινά μικροθρεπτικά, όπως αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία, αντιμικροβιακά μόρια, κ.ά.

Παρακάτω αναγράφω τους 10 τρόπους που αυτό το υπέροχο μίγμα “ζεσταίνει” τα γεύματα της δικής μας τετραμελούς βίγκαν οικογένειας. Οι ιδέες αποτελούν το προϊόν ανάμειξης της ελληνικής και της ινδικής κουζίνας, με λίγο άρωμα αγγλικής και ολλανδικής κουλτούρας… ένα Garam (ζεστό) Multicultural (πολυπολιτισμικό) Masala (μίγμα) όπως εμείς!

Απογείωσε τις σάλτσες ντομάτας μαγειρευτών κατσαρόλας με garam masala

Είτε είναι όσπρια όπως ρεβίθια, φασόλια (λευκά ή κόκκινα), φακές, είτε μαγειρευτά λαχανικά όπως αρακάς ή φασολάκια με πατάτες και καρότα, 1-1,5 κουταλάκι του γλυκού από το μπαχαρικό στη σάλτσα ντομάτας μπορεί να μας δώσει ένα υπέροχο γεύμα που δεν θυμίζει σε τίποτα την κλασική ελληνική εκδοχή. Είναι καλύτερα να παραλείψουμε τα συνήθη ελληνικά μυρωδικά (π.χ. άνηθο, μαϊντανό) όπως και το μπαχάρι, ενώ μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε λίγο φρέσκο κόλιανδρο.

Τα δικά μας αγαπημένα σε σάλτσα με το μπαχαρικό: α) ρεβίθια με πατάτες και β) αρακάς με απλό τόφου και καρότα.

Κάνε ένα ξεχωριστό τηγανιτό ρύζι με λαχανικά (stir fried rice) και γκαράμ μασάλα

Το μπαχαρικό μπορεί να απογειώσει όλες τις stir fried συνταγές μας, ειδικά το ρύζι με λαχανικά. Χρησιμοποιούμε ρύζι που δεν κολλάει (π.χ. basmati) με μια μικρή (1 κ.γ.) ποσότητα ελαιολάδου και 1,5-2 κ.γ. (ή και παραπάνω) garam masala (για περίπου 4-5 μερίδες).

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: stir fried ρύζι με μανιτάρια, τριμμένο καρότο, και πολύχρωμες πιπεριές.

Γκαράμ μασάλα και στον πουρέ πατάτας

Το χρησιμοποιούμε σε πουρέ πατάτας με άλλα λαχανικά (π.χ. αρακάς, καρότο, καλαμπόκι) και απολαμβάνουμε τη θαυμάσια γέμιση των πιο γνωστών ορεκτικών της Ινδίας, των samosas. Aν έχουμε όρεξη και χρόνο μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας με σπιτικό χωριάτικο φύλλο και απολαμβάνουμε τον υπέροχο συνδυασμό σε “πατατοπιτάκι”.

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: samosas γεμιστά με πουρέ πατάτας, αρακά, καρότο και καλαμπόκι αρωματισμένο με γκαράμ μασάλα.

Πρόσθεσε garam masala στις μαρινάρες φυτικού γιαουρτιού (barbeque coatings)

Προσθέτουμε μια γενναία ποσότητα μπαχαρικού σε 1 κούπα φυτικού γιαουρτιού, προσθέτουμε λίγο νερό ή aquafaba ή ελαιόλαδο και φτιάχνουμε ένα μείγμα στο οποίο μπορούμε να μαρινάρουμε λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι, μανιτάρια) πριν τα ψήσουμε στον φούρνο ή τον air fryer.

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: ψητά λαχανάκια Βρυξελλών με κρούστα από κουρκούτι γιαουρτιού, γκαράμ μασάλα και αλεύρι αμυγδάλου.

Φτιάξε μοναδικά dressing με garam masala για τις σαλάτες σου

Αναμειγνύουμε 1 κ.γ. μπαχαρικού σε 3-4 κ.σ. φυτικό γιαούρτι και περιχύνουμε σαλάτες όπως μαρουλοσαλάτα, πατατοσαλάτα, παvτζαροσαλάτα.

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: σαλάτα λάχανο καρότο με σως από (άγλυκο) γιαούρτι σόγιας, γκαράμ μασάλα, λεμόνι και καυτερό κόκκινο πιπέρι.

Οι κρέπες (τύπου flatbreads) με γκαράμ μασάλα θα σε μαγέψουν!

Κρέπες από κόκκινες φακές ή κρέπες ρεβιθάλευρου ή κρέπες από ροβίτσα γίνονται υπέροχες αν προσθέσουμε το μπαχαρικό στη ζύμη.

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: κρέπες (paratha) από ρεβιθάλευρο και αλεύρι βρώμης με σπανάκι (λιωμένο στη ζύμη) και γκαράμ μασάλα.

Ξεχώρισε με τις βελουτέ σούπες με garam masala στα χειμωνιάτικα δείπνα

Μπορούμε να το δοκιμάσουμε σε βελουτέ χειμωνιάτικες σούπες με τη ζεστασιά του να κάνει τη σούπα μας ακόμα πιο απολαυστική στον κρύο καιρό. Ντοματόσουπες, μανιταρόσουπες, μπροκολόσουπες, καροτόσουπες γίνονται υπέροχες αν αντικαταστήσουμε τα μπαχαρικά της συνταγής με το αγαπημένο μπαχαρικό.

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: κολοκυθόσουπα με σκόρδο, τζίντζερ, κουρκουμά και το μπαχαρικό μας.

Τα αλείμματα (spreads/dips) με garam masala έχουν κάτι ιδιαίτερο!

Kάθε συνταγή για χούμους μπορεί να αναβαθμιστεί με προσθήκη του μπαχαρικού. Επίσης, ταιριάζει υπέροχα σε spreads από τόφου (τύπου “τυροκαυτερή”).

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: μελιτζανοσαλάτα με σκόρδο και γκαράμ μασάλα.

Εμπλούτισε την γεύση στα σφαιρίδια οσπρίων με γκαράμ μασάλα

Μπορούμε να το προσθέσουμε σε σφαιρίδια οσπρίων ή λαχανικών, όπως φαλάφελ, κεφτεδάκια φακής, κεφτεδάκια λαχανικών κ.τ.λ.

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: φαλάφελ ρεβιθιών με σκόρδο, γκαράμ μασάλα και φρέσκο κόλιανδο.

Και φυσικά, άφησα την καλύτερη ιδέα για το τέλος…

Συνδυασμός garam masala με ωμά λαχανικά που συναρπάζει!

Χωρίς πολλά λόγια, γιατί η γεύση δεν περιγράφεται… Ωμό κουνουπίδι ψιλοκομμένο με λίγο αλάτι, μπόλικο λεμόνι, και γκαράμ μασάλα. Tα παιδιά μας το τρώνε ως popcorn!

Προσοχή:

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα παιδιά να αγαπήσουν τόσο τις γεύσεις αυτές που μετά να βρίσκουν τις ελληνικές συνταγές πολύ άγευστες… Αυτό συνέβη στη δική μας οικογένεια!

Tips

  • Αν τα μείγματα που βρίσκετε στο εμπόριο σας φαίνονται πολύ καυτερά ή πολύ έντονα σε ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό, δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα garam masala. Έτσι το μείγμα θα είναι ακόμα πιο μυρωδάτο, μιας και τα τριμμένα μπαχαρικά χάνουν γρήγορα την ένταση και την φρεσκάδα τους.
  • Μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο για να προστατεύσετε τα αρώματά του.

© Ελένη Πρίφτη & Vegan Times 19-05-2022

Κείμενο από:
Δημοσιεύτηκε: 19/05/2022
Ενημερώθηκε:
29/08/2023

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Prchi Palwe | Unsplash.