Βασιλόπιτα με μπανάνα, κομμάτια σοκολάτας και καρύδια

Μία ιδιαίτερη στιγμή του χρόνου που με αυτή την συνταγή στέφεται πάντα με επιτυχία.

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 1:00'
  • μερίδες 16

Υλικά

6-8

μπανάνες

3 κούπες

αλεύρι ολικής

2 κ.γ.

baking powder

1 κ.γ.

μαγειρική σόδα

1 πρέζα

αλάτι

1 κούπα

ζάχαρη

1⁄2 κούπα

ελαιόλαδο

1 κούπα

νερό

2 δόσεις

βανιλίνης ή

2 κ.γ.

εκχύλισμα βανίλιας

1 κούπα

κομματάκια κουβερτούρας

1 κούπα

καρύδια

1 κ.σ.

λάδι, για το ταψί

αμύγδαλο τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μπωλ τοποθετούμε τις μπανάνες, ξεφλουδισμένες. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι μέχρι να πάρουμε έναν ομοιόμορφο πολτό. Εναλλακτικά: τις κάνουμε πολτό στο μπλέντερ.

Θρυμματίζουμε τα καρύδια είτε στο μπλέντερ, είτε στο γουδί, είτε με μαχαίρι. Προσοχή: Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη, θέλουμε να τα καταλαβαίνουμε στο μάσημα.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός της κουβερτούρας και των καρυδιών και ανακατεύουμε. Αν το μείγμα είναι σφιχτό, προσθέτουμε τόσο νερό όσο για να δημιουργήσουμε ένα υδαρές μείγμα. Δεν πρέπει να χύνεται, αλλά ούτε να είναι πολύ σφικτό. Κάτι ενδιάμεσο. Τέλος, ενσωματώνουμε με ήρεμες κινήσεις στο μείγμα την κουβερτούρα και τα καρύδια.

Τοποθετούμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και προσθέτουμε κάπου προς τις άκρες το "φλουρί" (το αμύγδαλο με το αλουμινόχαρτο). Ψήνουμε για 55'-60'. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι εάν έχει ψηθεί. Αν το μαχαίρι βγαίνει με υγρό μείγμα πάνω του, τότε ψήνουμε 5'-10' ακόμα και ελέγχουμε πάλι.

Όταν ψηθεί η βασιλόπιτα, την βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε 5' να κρυώσει λίγο και την αφαιρούμε από τη φόρμα. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν ξεκινήσουμε να την στολίσουμε. Μερικές ιδέες για  στολισμό με φαντασία και παιδικά χεράκια εάν βρίσκονται τριγύρω μας:

— Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη (θα πρέπει να είναι εντελώς κρύα, αλλιώς η άχνη θα πανιάσει).

— Καλύπτουμε την πάνω επιφάνεια με λιωμένη βίγκαν κουβερτούρα ή γλάσο σοκολάτας. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τρίμμα ή τρούφα βίγκαν σοκολάτας. Γράφουμε το έτος με λευκά αμύγδαλα ή κάσιους.

— Γράφουμε τις ευχές μας με γλάσο. Φτιάχνουμε το λευκό γλάσο, το χρωματίζουμε αν θέλουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής, και το βάζουμε σε κορνέ ή σύριγγα. Χρωματιστό γλάσο μπορούμε να φτιάξουμε και χρησιμοποιώντας χρωματισμένο νερό (π.χ. χυμό από παντζάρι, καρότα, ρόδι, κράνμπερι) αντί για κανονικό νερό.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Χρησιμοποιήσεις ώριμες μπανάνες, αλλιώς η βασιλόπιτα δεν βγαίνει τόσο γλυκιά και αφράτη.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να λαδώσεις τη φόρμα καθώς το λάδι που χρησιμοποιείται στη συνταγή είναι μισό από το καθιερωμένο.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Τα καρύδια έχουν καλή αναλογία ω3/ω6.

Η μισή δόση είναι αρκετή για ένα κέικ κανονικού μεγέθους. Στην περίπτωση αυτή ψήνεις 45-50 λεπτά.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με κανέλα και ginger σκόνη ή ένα από τα δύο (1-2 πρέζες το καθένα αναλόγως το γούστο σου) αντί για βανίλια.

 

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

30g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

861mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

42%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

11%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

25%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

353

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές