Vegan μαγιονέζα από λευκά φασόλια

H μαγιονέζα από φασόλια μας δίνει μια άλλη οπτική για το πώς χρησιμοποιούμε υλικά στην vegan μαγειρική και πώς μετατρέπουμε κάτι που είναι κυρίως λίπος σε ένα υγιεινό "συνοδευτικό" που αποτελεί κύριο γεύμα από μόνο του! Η μαγιονέζα αυτή είναι εύκολη, θρεπτική, γίνεται πολύ γρήγορα με υλικά που πάνω-κάτω έχουμε όλοι στο σπίτι μας, είναι χωρίς γλουτένη και χωρίς ελαιόλαδο. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως βάση για άλλα dressings ή dips.

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 0:10'
  • γρ. 385

Υλικά

250 γρ.

φασόλια λευκά βρασμένα

1 ½ κ.γ.

μουστάρδα

1 κ.σ.

χυμό λεμονιού

2 κ.γ.

μηλόξυδο

¼ κ.γ.

θυμάρι

1 κ.γ.

ζάχαρη

½ κ.γ.

κρεμμύδι σε σκόνη

¼ κ.γ.

σκόρδο σε σκόνη

αλάτι

πιπέρι

½ κ.γ.

μίσο λευκό (προαιρετικά)

80-100 ml

γάλα σόγιας ή νερό

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και προσθέτουμε σταδιακά τα υγρά μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα πυκνότητας που θέλουμε.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση σύμφωνα με τα γούστα μας.

Σχετικά με το αλάτι
Επειδή το μίσο περιέχει αλάτι, εάν το χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας, το επιπλέον αλάτι είναι προαιρετικό. 1 κ.γ. από το μίσο που χρησιμοποιήσαμε στη συνταγή μας περιέχει 213mg νατρίου (=0,534 γρ. αλάτι). 0,5 κ.γ. μίσο περιέχει 107mg (=0,267 γρ. αλάτι), ενώ η συνολική συνταγή έχει 426 θερμίδες. Αλάτι στη συνταγή δίνουν και η μουστάρδα (85mg νάτριο=0,213 γρ. αλάτι) και το γάλα σόγιας (32mg νάτριο=0,081 γρ. αλάτι).

Αν βάλουμε 1/8 κ.γ. αλάτι τότε ξεπερνάμε το όριο των 2.000mg/2.000 θερμίδες (2.454mg/2.000 θερμίδες).
Αν βάλουμε 1/16 κ.γ. τότε δεν ξεπερνάμε το όριο των 2.000mg/2.000 θερμίδες (1.770mg/2.000 θερμίδες).
Αν βάλουμε 0 κ.γ. τότε είμαστε κάτω από το όριο των 2.000mg/2.000 θερμίδες (1.088mg/2.000 θερμίδες).

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

128g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.088mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

8%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

11%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

426

ανά 385 γρ.

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Δήμητρα Μαγκλάρα

Η Δήμητρα Μαγκλάρα είναι vegan 20 χρόνια και επαγγελματίας chef. Σπούδασε ψυχολογία και το 2004, πιστεύοντας ότι η ανθρώπινη υγεία πρέπει να έχει ολιστικό χαρακτήρα και να περιλαμβάνει την διατροφή, άνοιξε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Από το 2011 ασχολείται με την εστίαση και το 2016 δημιούργησε το Plan Vita, ένα εργαστήριο vegan γλυκών και φαγητού με έμφαση στο catering που αναλαμβάνει βίγκαν μενού για επιχειρήσεις εστίασης. Ως μαγείρισσα, εκπαιδεύτηκε απευθείας σε φυτοφαγική κουζίνα και προτιμά τις απλές, νόστιμες και θρεπτικές συνταγές που είναι προσιτές σε όλους.

Αυτήν την περίοδο εργάζεται στο Mystic Pizza Kallimarmaro, όπου έχει επιμεληθεί το vegan brunch και το vegan μενού και στο Mother Earth Mykonos, το πρώτο εστιατόριο του νησιού με πολλές βίγκαν επιλογές.

Δήμητρα Μαγκλάρα
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές