Σούπα πατάτας με πράσο και σπανάκι

Ένα χορταστικό πλήρες γεύμα με απλά αρώματα και εκ φύσεως super υγιεινό. Είναι τόσο ελαφρύ που μπορείς να φας μέχρι να μην χωράς άλλο φαγητό, και πάλι θα νιώθεις χορτάτος/η αλλά πανάλαφρος/η.

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 0:15'
  • Εκτέλεση 1:00'
  • μερίδες 3

Υλικά

1 κιλό

πατάτες

1

πράσο ολόκληρο

1 1⁄2 λτ

νερό ή ακουφάμπα,

ή σπιτικό ζωμό λαχανικών

2 κούπες

σπανάκι

1⁄4 κ.γ.

αλάτι

1⁄4 κ.γ.

μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 πρέζα

πιπέρι

Προετοιμασία

  1. Ξεπλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια μεγέθους ζαριού. Δεν χρειάζεται να τις ξεφλουδίσουμε.
  2. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το πράσο σε ροδέλες πάχους ενός εκατοστού.
  3. Πλένουμε και χοντροκόβουμε το σπανάκι σε λωρίδες μεγέθους μπουκιάς.

Εκτέλεση

Σωτάρουμε τις πατάτες σε νερό ή ακουαφάμπα ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια προς υψηλή ένταση, περίπου 10'. Προσθέτουμε επιπλέον νερό λίγο-λίγο όσο εξατμίζεται (μπορεί να χρειαστούμε και 2 κούπες νερό). Όταν αρχίσουν οι πατάτες να βγάζουν το άρωμά τους, θα μυρίζουν σαν μαγειρεμένες πατάτες - τότε προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο πράσο και σωτάρουμε μέχρι να μαραθεί, περίπου 5' ακόμα.

Προσθέτουμε το νερό, (ή την ακουαφάμπα, ή τον ζωμό λαχανικών) και σιγοβράζουμε για 20' ή μέχρι το πράσο να μαλακώσει. Ανακατεύουμε έντονα ώστε να σπάσουν οι πατάτες και να διαλυθούν κάπως, ώστε η σούπα να μην είναι πλέον διαφανής.

Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το σπανάκι, σβήνουμε την εστία, και αφήνουμες την κατσαρόλα με κλειστό καπάκι για να μαραθεί το σπανάκι, περίπου 10'. Το σπανάκι θα διατηρήσει το πράσινο ζωηρό του χρώμα. Τέλος, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο κι ανακατεύουμε.

Την σερβίρουμε ζεστή, με ζεστό σπιτικό ψωμί και λεμόνι.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Ανακατέψεις έντονα τις πατάτες, ώστε η σούπα να γίνει πιο αδιαφανής και να πήξει με φυσικό τρόπο.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Οι πατάτες είναι superfoods! όπως και κάθε συνταγή με πατάτες και άλλα πλήρη τρόφιμα. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι εξαιρετικά πλούσια σε κάλιο, ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Κ, Β6, αλλά και σε σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνες Β1, Β3, Β9 (φυλλικό οξύ). Και να μην ξεχάσουμε τον αγαπημένο μύθο, την πρωτεΐνη! Ναι, είναι εξαιρετικά πλούσια συνταγή και σε πρωτεΐνη! (26 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 1.000 θερμίδες).

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Να σωτάρεις μανιτάρια μαζί με τις πατάτες.
Να σωτάρεις μαζί και ένα καρότο σε κυβάκια.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

49g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.336mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

0%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

402

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές