Ζητούνται vegan friendly θεάματα

Τα vegan friendly θεάματα συγκροτούνται από εικόνες και λόγια που σέβονται την υπόσταση των ζώων με τον ίδιο τρόπο που σεβόμαστε την ανθρώπινη υπόσταση. Είναι απαλλαγμένα από στερεότυπα και προκαταλήψεις που κουβαλάνε οι γενιές μας αναφορικά με τη διατροφή και τη χρήση των ζώων για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Αντιμετωπίζουν τα ζώα (εάν προκύπτει αναφορά) ως ισότιμους κάτοικους του πλανήτη.

Vegan Life

14/12/2022
Ποια είναι τα vegan friendly θεάματα;

Εθνικό θέατρο κτίριο ΤσίλλερΕθνικό Θέατρο, Κτίριο Τσίλλερ, Κεντρική Σκηνή. Φωτογραφία: Εθνικό Θέατρο, https://www.n-t.gr/el/knowus/halls/mainstageziller

Σε ένα vegan friendly θέαμα οι συντελεστές (ηθοποιοί, cartoons, μαριονέτες, κ.ά.):

  • Δεν προσποιούνται ότι σκοτώνουν ζώα για ευχαρίστηση ή επίδειξη.
  • Δεν προσποιούνται ότι τρώνε ζώα ή παράγωγά τους (γάλα, τυρί, αυγό, μέλι, ψάρια, κ.τ.λ.).
  • Δεν φοράνε ζώα ή ρούχα που παραπέμπουν εμφανώς σε ζώα (π.χ.: προβιές).
  • Δεν αναφέρονται στα ζώα με υποτιμητικό τρόπο, π.χ.: Είσαι ζώο, κότα, γάιδαρος, γουρούνι, αγελάδα, κ.τ.λ. ή υποτιμητικά αστεία.
  • Δεν προσποιούνται ότι χρησιμοποιούν ζώα (αληθινά και μη), για ψυχαγωγία (π.χ. κυνοδρομίες, ιπποδρομίες, ιππασία, κυνήγι), εκπαίδευση, ευχαρίστηση, θεραπεία, επίδειξη, ή άλλο σκοπό.
  • Δεν αναφέρονται με θετικό ή ουδέτερο τρόπο σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται ζώα για ανθρώπινους σκοπούς (φάρμες, εκκολαπτήρια, ζωολογικοί κήποι, κλουβιά, ενυδρεία, ερευνητικά εργαστήρια, ιππικοί όμιλοι, κέντρα αναπαραγωγής ζώων, κ.τ.λ.).
  • Δεν υπονοούν ότι η χρήση των ζώων είναι αποδεκτή από ένα επίπεδο «καλής» μεταχείρισης και πάνω. Παράδειγμα: η αναφορά στον τρόπο εκτροφής (π.χ. ελευθέρας βοσκής) μεταφέρει το μήνυμα ότι οφείλουμε στα ζώα «καλύτερες» συνθήκες εκτροφής αντί να μεταφέρει το μήνυμα ότι οφείλουμε στα ζώα σεβασμό στη ζωή τους (κάτι που δεν θα συμβεί όσο «καλές» και αν γίνουν οι συνθήκες εκτροφής).
  • Δεν προβάλλουν τη χρήση των ζώων για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου (οδηγός, φύλακας, μεταφορικό μέσο, μέσο θεραπείας, συντροφιά, κ.ά.) ακόμα και εάν ο άνθρωπος είναι συμπονετικός προς αυτά.

Κούκλα μαριονέταΦωτογραφία: Jackie Ramirez | Pixabay

Διαφέρει ένα vegan friendly θέαμα από ένα vegan θέαμα;

Ένα vegan friendly θέαμα έχει διαφορά από ένα vegan θέαμα. Το μεν πρώτο είναι προσεκτικό ως προς τα μηνύματα που περνάει στο κοινό, ορατά και αόρατα, συνειδητά και υποσυνείδητα. Το δε δεύτερο επεκτείνεται και στην ύλη που χρησιμοποιείται μέσα και έξω από το θέαμα. Σε ένα vegan θέαμα δεν θα χρησιμοποιηθούν για τα κοστούμια συμπεριλαμβανομένων και των παπουτσιών, τα σκηνικά, τις καρέκλες των θεατών, υφάσματα από μετάξι, δέρμα ζώου (με ή χωρίς τη γούνα του), μαλλί ή τρίχα ζώου. Δεν θα βρούμε μάλλινα χαλιά, φτερά, πούπουλα, κοκάλινα αντικείμενα, ψεύτικα ή αληθινά ελάφια στους τοίχους και το κυλικείο θα μας προμηθεύσει μόνο με vegan snacks και ποτά.

Είναι πολύ αισιόδοξη σκέψη να ελπίζουμε ότι θα βρούμε vegan θέαμα στη χώρα μας ή σε άλλες χώρες. Είναι ζητούμενο όμως να έχουμε vegan friendly θεάματα και ιδιαίτερα παιδικά, ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να μην μεγαλώσουν με τα ίδια στερεότυπα που μεγαλώσαμε εμείς. Θεάματα τα οποία επικοινωνούν την αρμονική συγκατοίκηση των ζώων με τον άνθρωπο ή τουλάχιστον είναι ουδέτερα, δηλ. δεν επικοινωνούν το αντίθετο. Ή, όπως θα διατυπώναμε πιο σωστά: «Επικοινωνούν την αρμονική συγκατοίκηση των μη ανθρώπινων ζώων με τα ανθρώπινα».

Αρκουδάκια - κουκλοθέατροΕικόνα: Gerhard Gellinger | Pixabay

© Vegan Times 30-10-2019

Δημοσιεύτηκε: 30/10/2019
Ενημερώθηκε:
14/12/2022