Η Nestlé αυξάνει τα vegan προϊόντα της

Η εταιρεία Nestlé επενδύει στην αύξηση της ποικιλίας των vegan προϊόντων της λανσάροντας νέα ή παλαιότερα προϊόντα στη vegan εκδοχή τους.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία
16/03/2022
4' ανάγνωση

Wunda

Η επέκταση των φυτοφαγικών διατροφών και η ζήτηση του καταναλωτικού κοινού για φυτικά ροφήματα που θα εξυπηρετούν ποικίλες διατροφικές ανάγκες, ωθούν τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέα vegan προϊόντα.

Η Nestlé εγκαινίασε τον Μάιο του 2021 το Wunda, ένα νέο φυτικό ρόφημα με βάση το μπιζέλι. Αυτό που καθιστά το συγκεκριμένο ρόφημα ξεχωριστό, σύμφωνα με τον επικεφαλής Έρευνας & Τεχνολογίας, Stefan Palzer, είναι πως έχει ουδέτερη γεύση, είναι μία πηγή πρωτεϊνών και ινών (αν και η φυτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε αυτά) και έχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα κατά τη διαδικασία παραγωγής του. Επίσης, έχει πολλαπλές χρήσεις αφού μπορεί να καταναλωθεί σκέτο σαν ρόφημα, να συνοδεύσει τα δημητριακά, να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζεστών ροφημάτων, καθώς και στη μαγειρική.

Τα προϊόντα της σειράς Wunda είναι πιστοποιημένα vegan από τη Vegan Society UK. Ξεκίνησαν πρώτα να κυκλοφορούν στη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, και την Πορτογαλία, με προγραμματισμένη διάθεση σύντομα και σε άλλες Ευρωπαϊκές Αγορές. Πρόσφατα, μερικά προϊόντα της έγιναν διαθέσιμα και στην Ελλάδα μέσω των σούπερ μάρκετ ΑΒ.

Milo

H σειρά προϊόντων Milo περιλαμβάνει σοκολατούχα ροφήματα, τα οποία μπορούν να ετοιμαστούν με κρύο ή ζεστό νερό. Κυκλοφορούν κυρίως στην Ασία, την Αφρική, και την Αυστραλία. Πρόκειται για ροφήματα επιφορτισμένα με ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, και βιταμίνη C.

Sensational VUNA

Τον Νοέμβριο του 2019 η Nestlé ξεκίνησε την είσοδό της στην αγορά των plant based θαλασσινών προϊόντων. Στα μέσα του 2020 το προϊόν VUNA που πρόκειται για φυτικό υποκατάστατο τόνου, κυκλοφόρησε στην αγορά. Ο λόγος δημιουργίας του συγκεκριμένου προϊόντος ήταν πως στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη το 2018 αναδείχθηκε πως “το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων ψαριών εξαντλούνται ή πλησιάζουν την εξάντληση”, αλλά η ζήτηση για προϊόντα από θαλάσσια ζώα συνεχίζει να αυξάνεται. Τα εναλλακτικά plant based προϊόντα, σύμφωνα με τη Nestlé, μπορούν να μειώσουν την υπεραλίευση και να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα.

Το προϊόν VUNA αποτελείται από 6 συστατικά: νερό, πρωτεΐνη μπιζελιού, πρωτεΐνη σίτου, κραμβέλαιο, αλάτι, και φυσικά αρώματα.

Πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2021, η Nestlé εισήγαγε στην αγορά δύο ακόμη vegan προϊόντα: αυγά και γαρίδες φυτικής προέλευσης. Οι γαρίδες που ονομάζονται Gourmet Vrimp παράγονται από φύκια, μπιζέλια, και ρίζα konjak. Τα προϊόντα Garden Gourmet Vrimp και Garden Gourmet Vuna είναι διαθέσιμα στην Ελβετία, τη Γερμανία, την Ιταλία, και τις Κάτω Χώρες.

Garden Gourmet

H Nestlé τον Απρίλιο του 2019 ανακοίνωσε την κυκλοφορία plant based μπιφτεκιών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους κυκλοφόρησε μία νέα εκδοχή του φυτικού μπιφτεκιού της, καθώς και φυτικό κιμά. Τον Ιανουάριο του 2020 ανακοίνωσε την κυκλοφορία vegan λουκάνικου το οποίο θα έχει βάση του τη σόγια.

Τον Ιούλιο του 2020 το φυτικό μπιφτέκι μετονομάστηκε σε Garden Gourmet Sensational Burger, το οποίο έχει σήμανση Nutri-Score A, ενώ για την παραγωγή του (όπως συμβαίνει κατά κανόνα με τα φυτικά τρόφιμα) εκλύονται χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και χρησιμοποιείται λιγότερο νερό σε σχέση με ένα μπιφτέκι ζωικής προέλευσης.

Τον Οκτώβριο του 2021 η Nestlé κυκλοφόρησε και τα αυγά φυτικής προέλευσης με την ονομασία Garden Gourmet vEGGie, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ομελέτες, γλυκά, και διάφορες συνταγές. Τα προϊόντα vEGGie και Vrimp (vegan γαρίδες) που αναφέρθηκαν προηγουμένως αναπτύχθηκαν από ειδικούς Έρευνας & Ανάπτυξης στα κέντρα Έρευνας της Nestlé στην Ελβετία και στη Γερμανία. Όλα τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα vegan από την European Vegetarian Union.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν τα εξής προϊόντα της Garden Gourmet:

Nescafe Alternative Lattes

H Nestlé τον Αύγουστο του 2019 ανακοίνωσε την κυκλοφορία vegan latte καφέ σε φακελάκια. Αυτή τη στιγμή, είναι διαθέσιμες 2 γεύσεις (Nescafe GOLD Almond Latte, Nescafe GOLD Coconut Latte) στα περισσότερα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Τον Ιανουάριο του 2021 ανακοίνωσε την κυκλοφορία 3 νέων ειδών vegan καφέ flat white σε μορφή κάψουλας συμβατής με τη μηχανή Dolce Gusto.

KitKat Vegan

Tον Ιούνιο του 2021 κυκλοφόρησε η σοκολάτα Kit Kat σε vegan εκδοχή. Αρχικά, κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία, και τη Λιθουανία. Το προϊόν αναπτύχθηκε στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στο York του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Kit Kat Vegan είναι πιστοποιημένο vegan από τη Vegan Society, και το γάλα στο προϊόν έχει αντικατασταθεί με μία εναλλακτική λύση με βάση το ρύζι.

H Kit Kat Vegan έφθασε πρόσφατα και στην Ελλάδα και θα τη βρείτε σε αρκετά eshops και σούπερ μάρκετ.

Starbucks at home non-dairy creamer

Λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος από το καταναλωτικό κοινό για τις φυτικές κρέμες, η Nestlé και η Starbucks ανακοίνωσαν τον Ιούλιο του 2020 τις φυτικές κρέμες Starbucks Non-Dairy Creamers.

Οι φυτικές αυτές κρέμες διατίθενται σε δύο γεύσεις, καραμέλα και φουντούκι, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαύσουν το ρόφημά τους από το σπίτι τους. Τα προϊόντα είναι διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Αύγουστο του 2020.

© Vegan Times 12-11-2021

Δημοσιεύτηκε: 12/11/2021
Ενημερώθηκε:
16/03/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: © Nestlé
  2. Plant-based portfolio (no date) Nestlé Global. Available at: https://www.nestle.com/brands/plant-based-portfolio (Accessed: 8 November 2021).
  3. United Nations (2018) ‘90% of fish stocks are used up – fisheries subsidies must stop | UNCTAD’, 13 July. Available at: https://unctad.org/news/90-fish-stocks-are-used-fisheries-subsidies-must-stop (Accessed: 8 November 2021).