Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να στρώσετε ένα επίσημο γιορτινό τραπέζι

Στα εορταστικά τραπέζια θέλουμε να δημιουργήσουμε μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Εκτός από το να μάθουμε για τυχόν αλλεργίες και δυσανεξίες ώστε να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε τα κατάλληλα εδέσματα, η εμπειρία ολοκληρώνεται με ένα όμορφα και λειτουργικά στρωμένο τραπέζι. Μάθε τα πάντα για να κάνεις το γιορτινό βίγκαν τραπέζι σου μια αξέχαστη εμπειρία για όλους.

Vegan Life
22/12/2023
6' ανάγνωση

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι διαφορετικό από το καθημερινό.

Όλοι θέλουμε να στρώσουμε ένα καλόγουστο και όμορφο τραπέζι τώρα τις γιορτές για να υποδεχθούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Είτε πρόκειται για επίσημο κάλεσμα σε συνάδελφους και εργοδότες, είτε για ένα πιο λιτό επίσημο τραπέζι σε φίλους, ο τρόπος που τοποθετούμε τα σκεύη μας ακολουθεί κάποιους κανόνες οι οποίοι πρωτίστως έχουν λειτουργικό χαρακτήρα, αλλά συμβάλλουν και στην τελετουργία του γεύματος. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Το τραπεζομάντηλο

Ένα λινό τραπεζομάντηλο, λευκό ή χρωματιστό, σε κάποια απαλή απόχρωση είναι η ιδανικότερη επιλογή. Το μέγεθός του δεν πρέπει ούτε να είναι τόσο μικρό ώστε να φαίνεται το τραπέζι μας, αλλά και ούτε τόσο μεγάλο ώστε να εμποδίζει όσους κάθονται γύρω από αυτό. Καλό θα ήταν να στρώσουμε από κάτω ένα μολτόν (προστατευτικό συνθετικό ύφασμα), το οποίο θα προστατεύσει από θερμότητα και γρατζουνιές το τραπέζι μας, εάν είναι ξύλινο, και παράλληλα θα διευκολύνει τη μετακίνηση των σκευών.

Οι πετσέτες

Σε ένα πολύ επίσημο τραπέζι οι πετσέτες πρέπει να είναι ταιριαστές με το τραπεζομάντηλο, και πάντοτε υφασμάτικες, όχι χάρτινες. Τις τοποθετούμε διπλωμένες σε παραλληλόγραμμο ή τυλιγμένες με ένα όμορφο δαχτυλίδι πετσέτας πάνω στο πιάτο της σαλάτας ή στα αριστερά του κυρίως πιάτου, ή πάνω από το τελευταίο σε σειρά πιάτο.

Εάν η εκδήλωση δεν έχει έναν τόσο επίσημο χαρακτήρα, δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε το πρωτόκολλο με τις υφασμάτινες πετσέτες. Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας χάρτινες, μεγάλες σε μέγεθος και με γιορτινά σχέδια ώστε να δώσετε χρώμα στο τραπέζι σας.

Σχεδιάγραμμα τοποθέτησης για το επίσημο τραπέζι

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα απεικονίζουμε την διάταξη των πιάτων, ποτηριών και μαχαιροπίρουνων για ένα επίσημο τραπέζι.

Τα πιάτα

Η θέση του/της κάθε καλεσμένου/ης πρέπει να είναι περίπου 70 εκ. ώστε να έχει αρκετό χώρο να απολαύσει το φαγητό του/της. Η σειρά τοποθέτησης των πιάτων από κάτω προς τα πάνω είναι: πιάτο παρουσίασης (σουπλά, sous plat), πιάτο φαγητού, και τέλος πιάτο φρούτου (που χρησιμοποιείται σαν πρώτο πιάτο για το ορεκτικό) ή πιάτο βαθύ εάν σερβίρουμε σούπα. Σε ένα πολύ επίσημο δείπνο τοποθετούμε δίπλα στα πιρούνια ένα επιπλέον μικρό πιάτο για τη σαλάτα, ή το ψωμί και το (vegan φυσικά) βούτυρο, όπως φαίνεται στο παραπάνω σχεδιάγραμμα.

Τα πιάτα που τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο πρέπει να είναι μέχρι τρία. Εάν το μενού μας δεν περιλαμβάνει σούπα ή ορεκτικό, θα εξαιρέσουμε τα αντίστοιχα πιάτα. Εάν πάλι τα φαγητά που θα σερβίρουμε είναι περισσότερα από τα αντίστοιχα στρωμένα πιάτα μας, τότε ή θα φέρουμε κάποια πιάτα έτοιμα σερβιρισμένα, ή κατά τη διάρκεια του δείπνου θα αντικαταστήσουμε εμείς, ως οικοδεσπότες, κάποια πιάτα παίρνοντας τα χρησιμοποιημένα και τοποθετώντας μπροστά στους καλεσμένους μας νέα καθαρά. 

Τα μαχαιροπίρουνα

Τα μαχαιροπίρουνα τοποθετούνται 3 εκ. από την άκρη του τραπεζιού, με την σειρά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, από έξω προς τα μέσα, και βάσει των φαγητών που θα σερβίρουμε.

Δεξιά από το πιάτο τοποθετούμε (από έξω προς το πιάτο) το μαχαίρι του (vegan φυσικά!) βουτύρου, το κουτάλι σούπας, το μαχαίρι του πρώτου πιάτου, το μαχαίρι του κυρίως φαγητού, και τέλος, το κουταλάκι του γλυκού. Αριστερά από το πιάτο τοποθετούμε (από έξω προς το πιάτο) το πιρούνι για το πρώτο πιάτο, δεξιά του το πιρούνι του κυρίως φαγητού, και τέλος το πιρουνάκι του γλυκού. Εάν το φαγητό μας δεν περιλαμβάνει κάποια πιάτα όπως σούπα, θα εξαιρέσουμε και τα αντίστοιχα μαχαιροπίρουνα.

Σε ένα πιο λιτό επίσημο τραπέζι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όλα τα είδη των μαχαιροπίρουνων. Ένα πιρούνι, ένα μαχαίρι, ένα κουτάλι, κι ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετά. Το κουταλάκι του γλυκού θα τοποθετηθεί πάνω από το πιάτο, με την λαβή του δεξιά, προς τα μαχαίρια. Εάν το γλυκό μας απαιτεί πιρουνάκι του γλυκού, τότε αυτό τοποθετείται επίσης πάνω από τα πιάτα, με την λαβή του αριστερά, για να το πιάσουμε το χέρι που χρησιμοποιούμε για τα πιρούνια.

Σχεδιάγραμμα τοποθέτησης για το λιτό επίσημο τραπέζι

Εάν θέλετε να στρώσετε ένα πιο λιτό επίσημο τραπέζι συμβουλευτείτε το παρακάτω σχεδιάγραμμα:

Τα ποτήρια

Τα ποτήρια είναι κολωνάτα και κρυστάλλινα, για να ηχούν γιορτινά στο τσούγκρισμά τους. Τοποθετούνται είτε σε ευθεία γραμμή, είτε με κλίση εμπρός και δεξιά του πιάτου, πάνω από τα μαχαίρια και τα κουτάλια, με σειρά μεγέθους, η οποία είναι και η σειρά που θα χρησιμοποιηθούν. Από έξω προς τα μέσα, πρώτα το ποτήρι του λευκού κρασιού, μετά του κόκκινου, και τελευταίο, μπροστά σχεδόν από το πιάτο, το ποτήρι του νερού.

Για όσους/ες είναι αριστερόχειρες, η σειρά των μαχαιροπίρουνων και των ποτηριών μπορεί να αντιστραφεί.

Χρήσιμες συμβουλές

Έχοντας στρώσει τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα, μην ξεχάσεις να ακολουθήσεις και τις παρακάτω συμβουλές για ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

  • Είναι πολύ βολικό να τοποθετούμε πάνω στο τραπέζι 2-3 σετ αλατιέρας-πιπεριέρας, ώστε να διευκολύνουμε τους καλεσμένους μας.
  • Τοποθετούμε τις καράφες με το νερό και τα κρασιά δίπλα στην θέση κάποιου/ας καλεσμένου/ης που μπορεί να σερβίρει (δηλ. όχι δίπλα στη θέση ενός παιδιού) και θα φροντίζει να γεμίζει τα ποτήρια.
  • Για να διατηρηθούν τα φαγητά ζεστά, εάν τα σερβίρουμε στην μέση του τραπεζιού, η χρήση ενός ή περισσοτέρων ρεσώ ή μιας θερμαινόμενης πλάκας είναι η καλύτερη λύση.
  • Εάν θέλουμε να στολίσουμε το τραπέζι μας με λουλούδια, η ανθοδέσμη που θα φτιάξουμε πρέπει είναι χαμηλή, ώστε να μην δυσκολεύει την επικοινωνία των συνδαιτημόνων. Επίσης καλό θα ήταν να υπολογίσουμε το μέγεθός της ανάλογα τον ελεύθερο χώρο που μας απομένει μετά την τοποθέτηση όλων στων σκευών, φαγητού, και σερβιρίσματος (πιατέλες, σαλατιέρες).
  • Επίσης εάν χρησιμοποιήσουμε κεριά, δεν πρέπει να είναι αρωματικά, ώστε να αφήσουμε τις μυρωδιές από τα εδέσματα και τα κρασιά να πρωταγωνιστήσουν.

Ξεχωρίστε με 5 + 1 κινήσεις

Το πιάτο παρουσίασης ή σουπλά (sous plat – που σημαίνει κάτω από το πιάτο) είναι μεγάλο σε μέγεθος, συνήθως 31 εκ., και είναι το πιάτο που θα παραμείνει στο τραπέζι καθ’ όλη τη διάρκεια του φαγητού. Πάνω σ’ αυτό τοποθετούνται όλα τα υπόλοιπα πιάτα, με τη σειρά που θα σερβιριστούν. Ο ρόλος του είναι να στολίσει το τραπέζι και να αναδείξει τα πιάτα φαγητού. Εάν δεν έχετε πιάτα παρουσίασης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σουπλά από ύφασμα ή άλλο υλικά σε ένα διαφορετικό χρώμα από το σερβίτσιο σας, για να δημιουργήσει χρωματική αντίθεση.

Πηγή εικόνας: TerriC | Pixabay

Το δακτυλίδι πετσέτας θα προσδώσει έναν εκλεπτυσμένο αέρα στο τραπέζι σας και θα τραβήξει τα βλέμματα των καλεσμένων σας.

Πηγή εικόνας: Josh Kobayashi | Pexels

Ένα centerpiece (κεντρικό διακοσμητικό τραπεζιού), θα ορίσει τον χαρακτήρα που θέλετε να έχει το τραπέζι σας. Μπορεί να είναι μία σύνθεση από λουλούδια, ή κηροπήγια.

Πηγή εικόνας: Libby Penner | Unsplash

Μία καράφα για κόκκινο κρασί, στην οποία θα το έχετε σερβίρει λίγο νωρίτερα για να μπορέσει να αναδείξει όλα τα αρώματά του, θα στολίσει το τραπέζι και θα μεγιστοποιήσει την απόλαυση των καλεσμένων σας. Εναλλακτικά, για το λευκό κρασί, τοποθετήστε στο τραπέζι ένα sous bouteille (σου μπουτέιγ ή αλλιώς σουβέρ για κρασί) και όταν το σερβίρετε φέρτε το με ένα όμορφο πώμα κρασιού.

Πηγή εικόνας: Pavel Danilyuk | Pexels

Ένα μικρό καρτελάκι με το μενού πάνω στο πιάτο ή στο τραπέζι. Αν ένας ή μία καλεσμένη σας έχει ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις ή κάποια αλλεργία, μπορείτε να γράψετε στο δικό του/της μενού τί δεν περιέχεται σε αυτό.

Πηγή εικόνας: Gillian Harrison | Pexels

Ένα καρτελάκι με το όνομα κάθε καλεσμένου πάνω στο πιάτο ή στο τραπέζι (στην κορυφή του πιάτου του), είναι μία ακόμα πρωτότυπη ιδέα που θα κάνει τους καλεσμένους σας να αισθανθούν ξεχωριστοί, όπως το τραπέζι σας!

Πηγή εικόνας: Tara Winstead | Pexels

© Vegan Times 22-12-2021

Δημοσιεύτηκε: 23/12/2021
Ενημερώθηκε:
22/12/2023

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Nicole Michalou | Pexels