Ένας vegan στο Dubai

Ντουμπάι. Η πόλη όπου η τεχνολογία και οι υποδομές υποκλίνονται στον άνθρωπο, ορίζοντάς του ταυτόχρονα διαβίωση σε ένα περιβάλλον που έχει υποστεί μια ασύλληπτη τεχνητή μετάλλαξη.

Ταξίδια
21/05/2023
5' ανάγνωση

Τί θα δούμε στο Ντουμπάι;

Θα δούμε τεχνητά νησιά σε σχήμα φοίνικα (Palm Islands) και συγκεκριμένα το Παμ Τζαμίρα (Palm Jumeirah) στο οποίο οι κατασκευαστές έχουν παραβιάσει περιβαλλοντικούς κανόνες του ισημερινού για την άγρια θαλάσσια ζωή, θα δούμε το υψηλότερο κτίριο του κόσμου με ύψος κοντά ένα χιλιόμετρο (828 μέτρα) εν ονόματι Μπουρζ Καλίφα (Burj Khalifa), θα ενημερωθούμε για τις τεχνητές βροχές που διενεργούνται στην περιοχή και θα μάθουμε για την διερεύνηση της φαντασίωσης του σεΐχη Μοχάμεντ (Mohammed bin Rashid Al Maktoum) να δημιουργήσει τεχνητό βουνό για να εξασφαλίσει νερό στην περιοχή με αμφιλεγόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Εννοείται ότι θα δούμε πάρα πολλούς ουρανοξύστες, οι οποίοι κατασκευάζονται από τη δύση του ηλίου και ύστερα και ολοκληρώνονται σε ελάχιστους μήνες, το μουσείο του μέλλοντος (πού αλλού!), το Dubai Miracle Garden, που είναι ο μεγαλύτερος κήπος του κόσμου, πολυτελή ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα (malls), και τεράστιους αυτοκινητόδρομους με τα πιο ακριβά αυτοκίνητα του πλανήτη. Όλα στο Nτουμπάι είναι πολύ: πολύ μεγάλα, πολύ ακριβά, πολύ ζεστά.

Ντουμπάι. Εικόνα: © Vegan Times.

Το Ντουμπάι έχει το ζεστό κλίμα της ερήμου και βρίσκεται κοντά στον τροπικό του καρκίνου. Η υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι ξεπερνάει τους 42 βαθμούς κελσίου με ελάχιστη υγρασία 3-4mm (millimeters) ενώ τον χειμώνα είναι στους 24 περίπου με υψηλή υγρασία 30-40mm.

Η υγρασία ή ξηρασία ανάλογα την εποχή, σε συνδυασμό με την άμμο της ερήμου και τις υπερμεγέθεις κατασκευές συνθέτουν μία φαντασίωση για το πώς θα μπορούσαν να είναι οι πόλεις των ανθρώπων στον Άρη ή τη σελήνη.

Πρόκειται για μία από τις ταχύτερες οικονομίες του κόσμου που δεν φορολογεί τα εισοδήματα, φιλοξενεί τους νέους και φιλόδοξους ανθρώπους της γης και τους κάνει πλούσιους. Μόνο το 15% του πληθυσμού είναι Άραβες ενώ το 51% Ινδοί και άλλο ένα 29% είναι Πακιστανοί, Φιλιππινέζοι, Μπαγκλαντεσιανοί που υπηρετούν την ανάπτυξη της πόλης στις κατασκευές, τουρισμό, κ.ά. Οι υπόλοιποι είναι δυτικοί που, ως επί το πλείστον, ζουν το παρόν τους με έμφαση στην οικονομική τους εξέλιξη. Αν και οι ίδιοι έχουν τις ρίζες τους στις χώρες που γεννήθηκαν, τα παιδιά τους μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα που δίνουν έμφαση στην ευμάρεια του παρόντος και πολύ λιγότερο στα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες του παρελθόντος. Η πολυσυλλεκτική κοινωνία του Ντουμπάι δεν έχει ρίζες.

Η πόλη αυτή ζήλεψε τη Νέα Υόρκη και χτίστηκε από την αρχή. “Της κούτας”, με προδιαγραφές για να φιλοξενεί όλες τις νέες τεχνολογίες. Εδώ πρώτα θα βιώσει η ανθρωπότητα τα ιπτάμενα ταξί, τα ανθρωποειδή (ρομπότ), ολογράμματα με τα οποία θα διαδρά, σαν μέρος της καθημερινότητάς της. Συμβαίνει λοιπόν το κοινωνικό πείραμα που θα προσδιορίσει τις συνήθειες του ανθρώπου του μέλλοντος. Περιμένουμε βέβαια να δούμε και την Neom (Νίομ) στην βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, η οποία σχεδιάζεται με στόχο να ξεπεράσει τις τεχνολογικές υποδομές του Dubai και κάθε άλλης πόλης στον πλανήτη.

Μία σημαντική υπεροχή της σε σχέση με τις περισσότερες πόλεις του σύγχρονου κόσμου είναι η χαμηλή εγκληματικότητα πράγμα που οφείλεται στο μουσουλμανικό δόγμα. Η απουσία αλκοόλ είναι “βιτρίνα” αφού στα εστιατόρια των ξενοδοχείων μπορείς να πιείς ό,τι επιθυμείς, αλλά και στο σπίτι επίσης.

Τις πρωινές και μεσημεριανο-απογευματινές ώρες μεταξύ 8:00 – 19:00 περίπου, θα αναγκαστείς να αποφύγεις τους εξωτερικούς χώρους λόγω ζέστης. Εκείνες τις ώρες θα κυκλοφορείς με ταξί ή μετρό σε malls και ξενοδοχεία. Μόλις δύσει ο ήλιος και ξεπυρώσει το τσιμέντο, αν είναι φθινόπωρο ή άνοιξη θα μπορέσεις να περπατήσεις στα μεγάλα πεζοδρόμια σε ορισμένες μόνο περιοχές που έχει ενδιαφέρον η γειτονιά, ή να κολυμπήσεις στη ζεστή θάλασσα του Περσικού κόλπου και έτσι να εκτιμήσεις τα παγωμένα νερά της πατρίδας σου. Το καλοκαίρι, τη νύχτα υποφέρεις από τη ζέστη σε συνδυασμό με την άπνοια, ενώ την ημέρα το κινητό σε εξωτερικούς χώρους μπορεί και να κλείσει ερήμην σου για αυτοπροστασία από την θερμότητα.

Η θερμοκρασία μέσα στα κτίρια είναι πολύ χαμηλή και αναρωτιέσαι γιατί σε μια τόσο ζεστή χώρα, η θερμοκρασία πρέπει να είναι τόσο χαμηλή ώστε να κοιμάσαι με χειμωνιάτικο πάπλωμα το βράδυ στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Τί φάγαμε στο Ντουμπάι;

Στο Dubai θα σου μείνει αξέχαστο το υγιεινό βίγκαν φαγητό που θα βρεις σε κάθε στέκι και εστιατόριο πλην των αμιγώς δυτικών. Σε ιταλικό εστιατόριο δυσκολεύτηκα να βρω έστω και ένα vegan πιάτο. Αναγκάστηκαν οι άνθρωποι στην κουζίνα να μου κόψουν χορταράκια σαλατούλα για να μην μείνω νηστική, η οποία στερούνταν φαντασίας: λίγους ξηρούς καρπούς, σουσάμι ή φρούτα βρε αδελφέ. 

Όμως στο 90% των εστιατορίων και των ξενοδοχείων που επισκέφθηκα τις 7 ημέρες της διαμονής μου, τόσο φέτος όσο και σε ταξίδι μου προ κορονοϊού, έβρισκα όσπρια, δημητριακά, λαχανικά, μαγειρεμένα με ανατολίτικες καταβολές, διαφορετικές και πολυμορφικές. Πεντανόστιμα πιάτα για τους λάτρεις των spicy όπως εγώ, τα περισσότερα εκ των οποίων ινδικά. Τα ρεβίθια ήταν μαλακά σαν βούτυρο (φυτικό) και οι φακές σούπα μπλενταρισμένες και απογειωμένες με ανατολίτικα μπαχαρικά.

Ξεχωρίσαμε το Green Earth Café όπου απολαύσαμε βίγκαν πιάτα υψηλού επιπέδου και το Paul Bakery & Restaurant όπου είχε περίπου 10 διαφορετικά vegan πιάτα και 4 vegan γλυκά! Παρακαλούνται οι φίλοι εστιάτορες να πάρουν ιδέες. Αξέχαστα θα μας μείνουν δύο μπεργκεράδικα. Το Vegan Burger Dubai Restaurant αλλά και ένα ακόμη μπεργκεράδικο της γειτονιάς όπου είχες τρία διαφορετικά vegan burger να επιλέξεις.

Τελικά, η ανατολή είναι vegan friendly όσον αφορά στο φαγητό. Όμως, το Ντουμπάι είναι εμπειρία που έρχεται από το μέλλον και, ναι, θα είχε νόημα κάποιος να ταξιδέψει ως εκεί για να την βιώσει.

© Μαίρη Μανωλέλλη & Vegan Times 04-11-2022


Η Μαίρη Μανωλέλλη, CEO της Vegan Times, vegan η ίδια και μητέρα τριών παιδιών, αγαπά τα ταξίδια και το υγιεινό vegan φαγητό. Ο βιγκανισμός για την ίδια είναι η εξέλιξη του πολιτισμού. Έχει αποφοιτήσει από τη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Έχει εργαστεί 18 χρόνια στον τομέα της δημιουργίας ιντερνετικών εφαρμογών & portals από θέσεις διοίκησης έργων, ανάπτυξης πελατολογίου, και ανάπτυξης υπηρεσιών. Τα τελευταία 3 χρόνια έχει ιδρύσει και αναπτύσσει την εταιρία VEGAN TIMES IKE με σκοπό την παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και καταναλωτές vegan προϊόντων και υπηρεσιών. 

Κείμενο από:
Δημοσιεύτηκε: 04/11/2022
Ενημερώθηκε:
21/05/2023

Πηγές:

Πηγή κύριας εικόνας: © Vegan Times.