Ερωτική σχέση μεταξύ vegan & non vegan. Πετυχαίνει;

Θέλοντας να δούμε πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί να είναι η συμβίωση για τα ζευγάρια όταν δεν είναι και οι δύο vegan, αλλά και πόσο σημαντικό κριτήριο αποτελεί στην επιλογή συντρόφου, κάναμε μια μικρή έρευνα για τις σχέσεις vegan ατόμων με μη vegan. Σας παρουσιάζουμε όσα μάθαμε από τους ανθρώπους που μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους.

Vegan Life
24/03/2022
5' ανάγνωση

Πόσο σημαντικό κριτήριο είναι για τους vegan να ακολουθεί τον vegan τρόπο ζωής και ο/η σύντροφός τους; Παίζει ρόλο όταν επιλέγουν σύντροφο;

Για τους περισσότερους vegan, αν και είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο σύντροφός τους να είναι vegan· είναι όμως απαραίτητο να σέβεται τον τρόπο ζωής τους και τις αξίες τους. Άλλωστε, όπως μας είπαν, η έλξη και τα συναισθήματα που νοιώθουμε για κάποιον πιθανό σύντροφο προέρχονται κι από άλλα στοιχεία του/της συντρόφου.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση που κάποιος vegan επιλέγει να προχωρήσει σε σχέση μόνο με vegan ή με κάποιον που θέλει να γίνει. Κι αυτό επειδή πιστεύει ότι δεν γίνεται να ταιριάξουν δύο άνθρωποι αν υπάρχουν διαφορές σε βασικές ηθικές αξίες, στις οποίες στηρίζεται ο βίγκαν τρόπος ζωής. Διότι όταν κάποιος που δεν είναι vegan μαθαίνει περισσότερα για τον βίγκαν τρόπο ζωής, αν κατανοεί τις αρχές του και νοιώθει το ίδιο, είναι επόμενο και φυσική εξέλιξη να γίνει και ο ίδιος vegan. Αν όμως δεν γίνει, αυτό σημαίνει ότι ο/η σύντροφος δεν ενστερνίζεται τις ίδιες αξίες ζωής ως προς τα υπόλοιπα πλάσματα, ανθρώπινα και μη, άρα υπάρχουν μεγάλες και σημαντικές διαφορές που δύσκολα θα προσπεραστούν. Κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν εξ αρχής να αποφύγουν αυτήν την αβεβαιότητα συνάπτοντας σχέσεις μόνο με βίγκαν.

Για τους μη vegan παίζει ρόλο αν είναι vegan ο/η σύντροφός τους; Θα επιλέγαν έναν vegan σύντροφο;

Φαίνεται να μην απασχολεί ιδιαίτερα αυτούς που δεν είναι vegan όταν επιλέγουν σύντροφο αν το άλλο μέλος της σχέσης ακολουθεί τον vegan τρόπο ζωής. Είναι όμως πολύ συχνό φαινόμενο ο σύντροφος που δεν είναι vegan, εφόσον είναι από την αρχή θετικός στον vegan τρόπο ζωής, να επηρεαστεί αρκετά ακολουθώντας ό,τι του ταιριάζει (π.χ. vegan καλλυντικά, ρούχα, λιγότερη κατανάλωση ζωικών) ή και να γίνει εν τέλει και ο ίδιος vegan. Ο έρωτας και ο θαυμασμός προς τον/την σύντροφο δίνουν την αφορμή στους ανθρώπους να κάνουν αυτήν την αλλαγή, που ίσως να την έκαναν αργότερα μόνοι τους, και αρκετοί μας αναφέρουν ότι έγιναν vegan στην αρχή ή στην διάρκεια μιας σχέσης με vegan.

Ποια είναι τα προβλήματα/προκλήσεις που μπορούν να παρουσιαστούν ανάμεσα στο ζευγάρι;

Μία πρόκληση σε μια τέτοια σχέση είναι οι συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ του ζευγαριού για πολλά ζητήματα, πρακτικά, ηθικά, ακόμα και φιλοσοφικά, που μπορούν είτε να γίνουν εποικοδομητικοί διάλογοι, είτε να φέρουν εντάσεις. Τα πρακτικά ζητήματα αφορούν κυρίως το φαγητό. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, όπου υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και αποδοχή, μπορεί να μην υπάρχουν προβλήματα λόγω βιγκανισμού, και το ζευγάρι να βρίσκει εύκολα λύσεις. Σε κάποια ζευγάρια η μεγαλύτερη δυσκολία βρίσκεται στο μαγείρεμα, όταν ο μη βίγκαν επιθυμεί να μαγειρεύει ζωικά φαγητά και να χρησιμοποιεί τα σκεύη και τα εργαλεία της κουζίνας, για να δημιουργήσει πιάτα που περιέχουν ζωικά υλικά, όπως επίσης και όταν αποθηκεύει ζωικά τρόφιμα στο ψυγείο. Κι αυτό γιατί για κάποιους vegan είναι δύσκολο να βλέπουν και να μυρίζουν τα φαγητά που περιέχουν ζωικά, ενώ άλλοι είναι πιο άνετοι με αυτά. 

Είναι συχνό φαινόμενο ο/η μη vegan σύντροφος από κατανόηση να μην καταναλώνει και να μην μαγειρεύει τρόφιμα ζωικής προέλευσης στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι άνθρωποι που ρωτήσαμε συμφωνούν ότι με καλή συνεννόηση μπορούν ακόμα και αυτές οι δυσκολίες να ξεπεραστούν, όπως να μοιραστούν τα ράφια του ψυγείου, να μαγειρεύονται σε διαφορετικά σκεύη τα ζωικά, να τρώει ζωικά αυτός που τα θέλει μόνο εκτός σπιτιού κ.λπ.

Κάτι θετικό που μας είπαν οι μη vegan είναι ότι εξαιτίας της διατροφής του/της vegan συντρόφου βελτίωσαν κι εκείνοι την διατροφή τους, καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποικιλία, αλλά και ποσότητα από υγιεινά τρόφιμα όπως όσπρια και λαχανικά. Επίσης, τους είναι ευχάριστο να πηγαίνουν σε vegan εστιατόρια για να έχει επιλογές ο/η σύντροφος και να δοκιμάζουν και οι ίδιοι καινούριες γεύσεις. Όπως ακόμα μας είπε ένας μη vegan (ο Μιχάλης, 29 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος):

Μου αρέσει να δοκιμάζω vegan τρόφιμα και επιπλέον δεν τρώει κανείς το μη vegan φαγητό μου.

Με κατανόηση και αγάπη αλλάζουμε τον κόσμο

Οι διαφορετικές αξίες μπορεί να μην αποτελούν πρόβλημα στην καθημερινή διαβίωση, αλλά σε κάποια ζευγάρια φαίνεται να δημιουργούν δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν όταν πρόκειται να αποφασιστεί ο τρόπος ανατροφής των παιδιών και οι αξίες με τις οποίες θα μεγαλώσει το παιδί. Αυτό είναι λογικό, επειδή οι αξίες με τις οποίες ανατρέφεται ένα παιδί πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτές και να μην μεταφέρονται στο παιδί συγκρουόμενες αξίες. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο τη μία μέρα να μαθαίνουμε στο παιδί ότι η ζωή κάθε ζώου έχει αξία και ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αφαιρούμε μια ζωή, και την επομένη να του μαθαίνουμε ότι αν μας αρέσει η γεύση ή αν πιστεύουμε ότι “μας κάνει καλό” επιτρέπεται να αφαιρούμε μια ζωή.

Σε ζευγάρια που απέκτησαν τελικά παιδιά, αυτά τα προβλήματα φαίνεται να ξεπερνιούνται λόγω του ότι η αξία της μη βίας είναι οικουμενική, και έτσι είναι εύκολο και φυσικό να υιοθετηθεί και από τους δύο γονείς κατά την ανατροφή των παιδιών. Είναι συχνό φαινόμενο ο μη vegan του ζευγαριού να γίνεται vegan ακριβώς επειδή θέλει να δώσει το καλύτερο παράδειγμα στα παιδιά του και να μιλά με ειλικρίνεια μαζί τους για το τί είναι σωστό και τί λάθος.

Γενικά, οι βίγκαν αναγνωρίζουν ότι βρίσκονται στην αρχή μιας κοινωνικής μετάβασης όπου ακόμα θεωρείται “κανονικό” το να μην είναι κανείς βίγκαν. Στις απαντήσεις των βίγκαν είναι διάχυτη η παραίνεση να φερόμαστε με σεβασμό και ευγένεια στους ανθρώπους παρά το ότι οι πράξεις τους δεν αντανακλούν τις αξίες που θα θέλαμε να κυριαρχούν στον κόσμο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αναστασία Μ., 22 ετών, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής:

Η αλλαγή προς έναν καλύτερο κόσμο δεν ήταν ποτέ εύκολο εγχείρημα· με κατανόηση και αγάπη (όσο κλισέ κι αν ακούγεται) ο κόσμος αλλάζει.

Συμφωνούμε απολύτως.

 

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε όλους, αγνώστους και φίλους, που μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους και βοήθησαν στην συγγραφή αυτού του άρθρου.

© Vegan Times 18-03-2022

Δημοσιεύτηκε: 18/03/2022
Ενημερώθηκε:
24/03/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Mayur Gala | Unsplash.