4 vegan food creators συζητούν για τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου

Τέσσερις Έλληνες vegan food creators συζητούν για τον έρωτα, τη συντροφικότητα, το φαγητό και τον βιγκανισμό ενόψει της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Όπως θα διαπιστώσετε, de gustibus non disputandum (οι απόψεις διίστανται αλλά είναι όλες τους πολύ όμορφες).

Άνθρωποι

17/03/2022

Τί σημαίνει για εσένα η μέρα του Αγ. Βαλεντίνου;

Δήμητρα Μαγκλάρα

Δήμητρα Μαγκλάρα

Αυτή η μέρα δεν υπήρξε σταθμός στην προσωπική μου ζωή. Δεν έχω ερωτευτεί, ούτε έχω κάνει κάποια συναισθηματική υπέρβαση με αφορμή την ημέρα. Έχω όμως ερωτευτεί άνθρωπο γεννημένο στις 14 Φεβρουαρίου, είχε δηλαδή γενέθλια. Οπότε, για όσο κράτησε η σχέση, είχαμε κάτι μεταξύ γενεθλίων και Αγ. Βαλεντίνου. Για να είμαι ειλικρινής, οι ευλογίες του Αγίου δεν βοήθησαν ιδιαίτερα, η σχέση δεν κράτησε πάρα πολύ, οπότε δεν γιορτάσαμε πολλές αντίστοιχες μέρες.

 

 

Δεν μπορώ να πω ότι περιμένω την ευκαιρία του Αγ. Βαλεντίνου για να εκφραστώ συναισθηματικά και η αλήθεια είναι ότι ο ρομαντισμός δεν με χαρακτηρίζει ιδιαίτερα. Συνήθως η μέρα περνά απαρατήρητη, δεν έχω προσδοκίες. Εκτιμώ όμως ότι είναι μια μέρα που συλλογικά, ως ανθρωπότητα, εστιάζουμε στην αγάπη και τον ρομαντισμό, πράγμα που έχουμε πολύ ανάγκη όλοι. Απλά κρατάει λίγο, δυστυχώς. Επίσης θαυμάζω πολύ τους στολισμούς των ανθοπωλείων, είναι κάτι πολύ εντυπωσιακό και μου αρέσει.

Η συντροφικότητα είναι πολύ σημαντική έννοια για μένα. Ξεκινά από την σχέση με τον εαυτό μου, η οποία είναι πολύ ευρύτερη από την ερωτική σχέση με έναν άνθρωπο. Περιλαμβάνει τους φίλους, τους ανθρώπους που ενδεχομένως μας συνδέει ένας βαθύτερος σκοπός και μια πορεία στη ζωή, και σαφώς περιλαμβάνει τα ζώα και την φύση. Άλλωστε έχω τρελό έρωτα για τον γάτο μου, τον Κρίσνα, οπότε οι γραμμές είναι θολές.

Πιστεύω ότι για να μπορούμε να μοιραστούμε μια καθημερινότητα με κάποιον και να υπάρχει αρμονία, πρέπει να έχουμε κάνει κάποια βήματα μέσα μας, να μπορούμε να μείνουμε με τον εαυτό μας και να περνάμε καλά, να μην μας φοβίζει η μοναξιά. Η συντροφικότητα είναι να απολαμβάνω τις σιωπές, την ησυχία, την ακινησία πολλές φορές. Για μένα έχει νόημα να σχετίζεσαι με κάποιον άνθρωπο όταν η σχέση σε εξελίσσει σε όλα τα επίπεδα: συναισθηματικά, νοητικά, πνευματικά.

Δεν πρέπει να εμπλέκεσαι από ανάγκη, πρέπει να τα έχεις βρει με τον εαυτό σου, να είσαι εντάξει αν μείνεις μόνος ή μόνη

Έτσι η όποια σχέση είναι συμπληρωματική και ουσιαστικά συντροφική, και έχει νόημα. Αλλιώς, δεν είναι συντροφική αλλά αλληλοεξαρτώμενη. Είμαι ευγνώμων που έχω καταφέρει να βιώσω την συντροφικότητα όπως ακριβώς την ορίζω μέσα μου.

Έχω παραστεί σε πάρτυ “Αρνητών Αγ. Βαλεντίνου”, μιας και είναι επίκαιρη έννοια, όταν σπούδαζα στο Λονδίνο. Είχα πάει λίγους μήνες πριν, δεν ήξερα και πολύ κόσμο, και η μόνη πρόσκληση που είχα ήταν για αυτό το πάρτυ. Ήταν φοιτητές που μόλις είχαν χωρίσει ή θεωρούσαν τη γιορτή γελοία, ή είχαν φάει χυλόπιτα. Ήταν οι “φύτουλες” της σχολής, κάτι ξέμπαρκοι σαν εμένα. Ωραία περάσαμε, απενοχοποιημένος χορός μέχρι το πρωί, χωρίς μπλουζ, λουλούδια, ρομάντζο, και πρίγκηπα ή πριγκίπισσα του παραμυθιού.

Πάνος Μαγουλάς

Πάνος Μαγουλάς

Μια γιορτή που μας θυμίζει τη σημασία της αγάπης φυσικά έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στη ζωή μας.

Για μένα και πιστεύω για κάθε vegan, η αγάπη αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην έκφρασή της μέσα από τον έρωτα και τη συντροφική αγάπη, αλλά αναφέρεται σε κάθε σχέση, και φυσικά σε κάθε πλάσμα.

 

 

Κωνσταντίνος Δήμουλας

Κωνσταντίνος Δήμουλας

Δεν μπορώ να πω πως είμαι “fan” της συγκεκριμένης γιορτής. Όχι γιατί σνομπάρω τον έρωτα – αν μη τι άλλο η συντροφικότητα είναι το Α και το Ω στη ζωή μου. Αλλά για κάποιον λόγο δεν με αγγίζει η ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου. Παλιότερα την απαξιούσα, όπως και όσους τη γιόρταζαν. Αυτό βέβαια μέσα στα χρόνια άλλαξε. Συνειδητοποίησα πως υπάρχουν άνθρωποι που τη ζουν αυτή την ημέρα και τους αρέσουν όλα όσα συνεπάγονται της γιορτής. Τα λουλούδια, τα μπαλόνια, οι στολισμοί…

 

 

Και η αλήθεια είναι πως σε έναν βαθμό το καταλαβαίνω, μιας και είμαι άνθρωπος που λατρεύει τα Χριστούγεννα και όλα όσα φέρνουν! Και δεν εννοώ από θρησκευτικής άποψης, αλλά ζω αυτό που αποκαλούν χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Οπότε ενδεχομένως κάθε γιορτή να αγγίζει τον κάθε άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο και εν τέλει να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες μέσα μας. Και μπορεί ο Αγ. Βαλεντίνος να με αφήνει αδιάφορο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορώ να χαρώ με τους ανθρώπους που βρίσκουν νόημα σ’ αυτήν την ημέρα και βρίσκουν την ευκαιρία να γιορτάσουν τον έρωτα με κάθε μεγαλοπρέπεια!

Χριστίνα Ζουπάνου

Χριστίνα Ζουπάνου

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει ιδιαίτερο νόημα για εμένα! Αλλά όχι για τον λόγο που ίσως περιμένετε να ακούσετε. Για να είμαι τελείως ειλικρινής, η συγκεκριμένη ημέρα πιστεύω πως έχει εμπορευματοποιήσει τον έρωτα, προς όφελος των επιχειρήσεων. Θεωρώ πως είναι όμορφο να ζούμε με ανιδιοτελή αγάπη κάθε μέρα προς τους ανθρώπους, τα ζώα, και τη φύση, χωρίς να χρειάζεται να το θυμόμαστε πιο έντονα μια φορά το χρόνο.

Γιατί όμως είναι σημαντική για εμένα;

 

Γιατί στις 14 Φεβρουαρίου το A Vegan Foodie γιορτάζει κάθε χρόνο τα γενέθλιά του! Μπορεί να μην συνδέεται με κάποιον σύντροφο, αλλά είναι σίγουρα το “μωρό” μου! Και ένα μέσο το οποίο μου έχει επιτρέψει να συνδεθώ με πολλούς ανθρώπους, που μου έχουν δώσει πολλή αγάπη ακόμα και αν δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ από κοντά! Οπότε… υπάρχει κάτι πιο όμορφο;

Επιστρέφοντας στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να αποτελεί αφορμή για να εκφράσει κανείς τα συναισθήματά του σε κάποιον! Είναι καλό να εκφραζόμαστε όποτε το αισθανόμαστε και να θυμίζουμε στους ανθρώπους πόσο τους αγαπάμε, νοιαζόμαστε για αυτούς και τους εκτιμάμε, σε συχνή βάση… καθώς τίποτα και κανένας δεν είναι δεδομένος/η.

Άλλοι άνθρωποι θεωρούν ότι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια καλή ευκαιρία να ξεφύγουμε από τη “ρουτίνα της σχέσης”. Προσωπικά θα πω “αλίμονο αν περιμέναμε μία φορά το χρόνο για να αναζωπυρώσουμε τη σχέση μας (γέλια)”. Για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ πως η ίδια η σκέψη σαν θεωρία έχει πολλά “κενά”. Λέξεις όπως “ξεφεύγω” από τη σχέση και “ρουτίνα”, και μόνο ψυχολογικά αν το πάρουμε, δεν βοηθάνε.

Για εμένα συντροφικότητα είναι να γυρνάς σε έναν άνθρωπο, μία αγκαλιά… η οποία σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι στο “σπίτι σου”.

Εκεί όπου νιώθεις ασφάλεια και ζεστασιά. Ναι, πολύ μελό, ξέρω... αλλά είμαι ρομαντική η άτιμη, τί να με κάνεις! Συντροφικότητα λοιπόν για εμένα είναι η αγάπη, η κατανόηση, η αποδοχή, η τρυφερότητα, η υποστήριξη στα κακά, και ο θαυμασμός στα καλά. Και αυτή η διακαής επιθυμία του να θέλεις να εξελιχθείς μαζί με τον άλλον και να πετυχαίνετε τους στόχους σας μαζί.

Πώς βλέπεις τη δυνατότητα του ανθρώπου να αγαπά και να συνδέεται με άλλους ανθρώπους και πώς πιστεύεις θα μπορούσε να διευκολυνθεί η αγάπη και η σύνδεση των ανθρώπων και με τα ζώα;

Δήμητρα Μαγκλάρα: Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να αγαπούν και να συνδέονται με άλλους ανθρώπους, με τα ζώα, και με την φύση. Πιστεύω ότι είναι ο βαθύτερος προορισμός τους. Φυσικά δεν είναι κάτι που βιώνουμε αυτήν την στιγμή. Είναι πάρα πολλοί οι λόγοι και η ανάλυσή τους τεράστιο ζήτημα.

Τα ζώα είναι τα πιο αγνά κομμάτια της δημιουργίας, οι αθώοι ενδιάμεσοι ανάμεσα στον άνθρωπο και στο μυστήριο της φύσης. 

Είμαστε αποκομμένοι από την φύση. Την θεωρούμε δεδομένη, καύσιμη ύλη για τις ανάγκες μας, και τα ζώα προϊόντα, υποτακτικούς για την καλοπέρασή μας.

Η διαφοροποίηση της αντίληψής μας για το περιβάλλον και τα ζώα θα μας επιτρέψει να σχετιστούμε ισότιμα μαζί τους, εντάσσοντας την ανθρωπότητα εκεί που είναι πραγματικά η θέση της, μέσα στη φύση. Είναι το επόμενο εξελικτικό μας βήμα σε επίπεδο επίγνωσης και συνειδητότητας.

Ο βιγκανισμός σαφώς και συμβάλλει σε αυτήν την αφύπνιση και είναι σπουδαίο που οι νέες γενιές έρχονται και διαμορφώνουν μια νέα σχέση με τα ζώα. Θα πάρει κάποια χρόνια, αλλά σίγουρα θα δούμε μεγάλες αλλαγές. Πιστεύω ότι αν δεν αλλάξουμε θα μας αναγκάσει η φύση να το κάνουμε, είναι πολύ πιο δυνατή από όσο πιστεύουμε ζώντας μέσα στην αλαζονεία και τον εγωισμό μας.

Πάνος Μαγουλάς: Πιστεύω πως είναι στη φύση του ανθρώπου να αγαπά. Αν δούμε ένα μικρό παιδί, του είναι τόσο φυσικό να αγαπά και να θέλει να συνδέεται με το περιβάλλον του. Μετά οι άνθρωποι υιοθετούν έναν τρόπο ζωής που τους οδηγεί να αγαπούν με φόβο, με περιορισμούς, με προκαταλήψεις.

Όσο εξελίσσεται ο άνθρωπος, εξελίσσεται και ο τρόπος του να αγαπά. Ο κύκλος της αγάπης μεγαλώνει και περιλαμβάνει όλο και περισσότερους ανθρώπους, όλα τα ζώα, τον πλανήτη ολόκληρο.

Την σύνδεση του ανθρώπου με τα ζώα θα βοηθήσει η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση, όπως και η ενθύμηση πως όλα ανεξαιρέτως τα πλάσματα έχουν δικαίωμα σε μια ζωή ειρήνης και ευημερίας.

Κωνσταντίνος Δήμουλας: Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον και ως τέτοιο του είναι εύκολο να συνδεθεί και να αγαπήσει αυτό που αναγνωρίζει, τον καθρέφτη του. Έναν άλλον άνθρωπο. Αυτό αν το δούμε καθαρά επιφανειακά. Γιατί, από την άλλη, το αίσθημα την αγάπης προς άλλα πλάσματα και η ενσυναίσθηση είναι πολύ ισχυρά σε όλους σχεδόν τους ανθρώπους από πολύ μικρή ηλικία. Κανένα παιδί δεν θα ήθελε να κάνει κακό σε άλλα ζώα και με κάθε ευκαιρία μόνο αγάπη και τρυφερότητα δείχνει προς αυτά.

Όσο περνάνε τα χρόνια και μεγαλώνουμε, αποσυνδεόμαστε όλο και περισσότερο από το συναίσθημα που βιώναμε ως παιδιά.

Με τα χρόνια, το κάθε ζωάκι μετατρέπεται σε ένα άψυχο προϊόν στο σούπερ μάρκετ, χωρίς πρόσωπο και όνομα. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν ο άνθρωπος, είναι να ψάξει να βρει πώς ένιωθε και τί σκεφτόταν ως παιδί. Ταυτόχρονα, να ενημερώνεται για το τί συμβαίνει στην κτηνοτροφία. Μικρές υπενθυμίσεις ότι το προϊόν που κρατάει στα χέρια του είναι το ίδιο ζωάκι που όταν ήταν μικρό παιδί αγαπούσε και προστάτευε! Ίσως σαν σκεπτικό όλο αυτό να φαντάζει ουτοπικό και δύσκολο, αλλά στην ουσία κάπως έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνανε τη σύνδεση με τα ζώα. Ξύπνησε μέσα τους αυτό που νιώθανε ως παιδιά.

Χριστίνα Ζουπάνου: Πιστεύω ότι οι άνθρωποι είμαστε πολύ κοινωνικά όντα και ότι είμαστε φτιαγμένοι για να αγαπάμε, αλλά και να επιθυμούμε να αγαπηθούμε. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η δυσκολότερη άσκηση σε όλες τις θρησκείες είναι αυτή του ασκητισμού. Όπου ακόμα και εκεί, ο άνθρωπος έχει ανάγκη να νιώθει ότι έχει στον πλευρό του τον Θεό. Για να είμαι όμως απόλυτα ειλικρινής, βλέπω τις σχέσεις τα τελευταία χρόνια να έχουν δυσκολέψει. Νιώθω πως υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές και ότι οι άνθρωποι είμαστε πιο κακομαθημένοι και δυσκολευόμαστε να “στεριώσουμε με έναν/μία σύντροφο”, ή να εκτιμάμε αυτό που έχουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Βέβαια… επειδή μου αρέσει πάντα να βλέπω τη θετική πλευρά, θεωρώ ότι από την άλλη, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν με τον εαυτό τους και θέλουν να δεσμευτούν, δεν το φοβούνται και… αντιλαμβάνονται ότι με έναν/μία σύντροφο μπορούν να πετύχουν το «1+1=3». Οπότε εν τέλει οι σχέσεις που καταφέρνουν να “στεριώσουν” ίσως έχουν πιο υγιείς και αληθινές βάσεις.

Σχετικά με τα ζώα, πιστεύω πως όλα ξεκινάνε από την οικογένεια και από την παιδική μας ηλικία. Πιστεύω πως τα παιδάκια θα μάθαιναν να συνδέονται με τα ζώα αν:

  • όλοι μεγαλώναμε με κάποιο κατοικίδιο,
  • πηγαίναμε από μικρή ηλικία βόλτες στη φύση για να δούμε τα ζωάκια στο φυσικό τους/μας περιβάλλον,
  • και οι γονείς μας, μας μεγάλωναν με ένα vegan πρότυπο. Vegan φαγητό (εξηγώντας μας γιατί το επιλέγουμε), vegan προϊόντα πέραν των τροφών (μιας και πλέον ζούμε σε μια κοινωνία που δεν έχουμε ανάγκη τα ζωικά παράγωγα, ούτε για να περιποιηθούμε τον εαυτό μας, ούτε για να καθαρίσουμε το σπίτι μας, ούτε για να προφυλαχτούμε από το κρύο), και μια γενικότερη vegan νοοτροπία όσον αφορά στις δραστηριότητές μας (π.χ. “Δεν πηγαίνουμε στον ζωολογικό κήπο, επειδή τα ζωάκια εκεί είναι παγιδευμένα και δυστυχισμένα”).

Με αφορμή τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου, ποιο θα ήταν το αγαπημένο σου γεύμα για δύο;

Δήμητρα Μαγκλάρα: Ένα εορταστικό και ρομαντικό VEGAN μενού για 2 μια τέτοια μέρα θα περιλάμβανε σίγουρα μία υπέροχη ανθοδέσμη στο τραπέζι, ωραίο τραπεζομάντιλο και σερβίτσια. Από κεί και πέρα:

  • Ζεστή και λίγο spicy κολοκυθόσουπα με τζίντζερ και πορτοκάλι.
  • Πλατό βίγκαν χειροποίητων τυριών με κρακεράκια, αποξηραμένα φρούτα και κάποιο τσάτνεϋ.
  • Λινγκουίνε Alfredo ή ριζότο με porcini μανιτάρια.
  • Μια πράσινη σαλάτα με πράσινο μήλο, μάραθο, και dressing εσπεριδοειδών.
  • Μια black forest, ή ένα τιραμισού.
  • Ένα πολύ καλό κόκκινο κρασί, ή σαμπάνια, ή και τα δύο.

Αν θέλουμε να υπάρξει και συνέχεια, οι μερίδες πρέπει να είναι φειδωλές κι ένα καλό εσπρεσάκι για να κλείσει το δείπνο. Μετά αυτοσχεδιάστε ελεύθερα, η αγάπη σώζει…!

Πάνος Μαγουλάς: Προτείνω εύκολο και comfort food για τη γιορτή της αγάπης: τα αγαπημένα μου ζυμαρικά, spaghetti à la crème. Σίγουρη επιτυχία για επιδόρπιο, ένα cheesecake που δεν χρειάζεται ψήσιμο.

Κωνσταντίνος Δήμουλας: Παρότι δεν τρώω ποτέ πρωϊνό (συνήθως το πρώτο μου γεύμα είναι μετά τις 10 - 11) αγαπώ να δημιουργώ πρωινά γεύματα και να τα στήνω. Ταυτόχρονα βρίσκω απίστευτα ρομαντικό ένα πρωινό γεύμα για δύο στο κρεβάτι. 

H όλη διαδικασία του να σηκωθείς νωρίτερα ώστε να ετοιμάσεις κάτι όμορφο και νόστιμο νιώθω πως κρύβει πολλή αγάπη.

Από την άλλη, αν θέλω να είμαι ειλικρινής, νομίζω πως κάθε γεύμα κρύβει πολλή αγάπη! Αλλά σίγουρα θα επικεντρωνόμουν στο πρωινό. Και επειδή είμαστε και στην καρδιά του χειμώνα θα συνδύαζα πορτοκάλια με σοκολάτα. Ένας πύργος από pancakes σοκολάτας, με μια σοκολατένια σως, μαρμελάδα και ξύσμα από πορτοκάλι. Βρίσκω τον συνδυασμό της σοκολάτας με το πορτοκάλι από τους πιο ταιριαστούς. Θα έλεγα μάλιστα πως η σοκολάτα γεννήθηκε για να είναι με τα πορτοκάλια όπως και το αντίστροφο. Όπως δηλαδή βιώνουμε και τον έρωτα!

Χριστίνα Ζουπάνου: Χμμμμμ δύσκολη ερώτηση… όπως λέω πάντα, με δυσκολεύει πολύ να απαντήσω το τί αγαπημένο έχω. Είμαι άνθρωπος που μου αρέσουν πολλά πράγματα, που είμαι πάντα ανοιχτή στο να δοκιμάσω νέες γεύσεις και που θα ψάξω να βρω την ομορφιά και το δώρο στα πάντα. Να μου πεις, γιατί τα λέω όλα αυτά; Για να εξηγήσω το ότι δεν θα είχα μάλλον αγαπημένο γεύμα.

Επίσης, όπως εξήγησα και πιο πάνω, η συγκεκριμένη γιορτή δεν μου λέει κάτι... Αλλά, θα μου άρεσε να κάνω κάτι διαφορετικό σε μια σημαντική ημέρα για τη σχέση, όπως είναι π.χ. μια επέτειος. Σίγουρα ένα vegan γλυκό σε σχήμα καρδιάς και με κόκκινο topping θα με έκανε χαρούμενη. Επίσης, θα ήταν ωραία ευκαιρία εκείνη την ημέρα να μαγειρέψω μαζί με τον σύντροφό μου και να δοκιμάσουμε νέες συνταγές, καθώς έτσι σε ενώνει η κοινή δραστηριότητα και όχι το αποτέλεσμα. Γενικά το βρίσκω πολύ γλυκό και ρομαντικό να μαγειρεύεις με τον άνθρωπό σου, γιατί πιστεύω ότι πολλοί από εμάς μέσα από τη μαγειρική εκφράζουμε την αγάπη μας. Ακόμα θα μπορούσα να προτείνω νόστιμα μπισκότα με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο τα οποία μπορείς να φτιάξεις και να τα προσφέρεις σαν ένα… γλυκό δώρο στον/ην αγαπημένο/η σου.

© Vegan Times 10-02-2022

Δημοσιεύτηκε: 11/02/2022
Ενημερώθηκε:
17/03/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Tyler Nix | Unsplash