Φαντάσου τη ζωή σου έτσι... [Από το ημερολόγιο μιας μέλισσας με το μέλι της]

Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου.

Vegan Life

27/12/2022

Έχεις τρεις αδελφές και ζεις μαζί τους σε ένα σπίτι μαζί με τους γονείς σας. Κάθε μέρα, φεύγετε από το σπίτι για τη δουλειά και επιστρέφετε αργά το βράδυ. Οι γονείς σας είναι μεγάλοι και δεν μπορούν να δουλέψουν. Δεν έχετε ενοίκια από περιουσία ή χρήματα στην τράπεζα. Επίσης, λόγω της φύσης της δουλειάς, τον χειμώνα είστε όλοι άνεργοι, χωρίς εισοδήματα.

Η δουλειά είναι χειρωνακτική και σωματικά εξαντλητική. Όμως, με τα χρήματα που έρχονται στο σπίτι, η οικογένειά σου καταφέρνει να έχει φαγητό κάθε μέρα αλλά και να γεμίζει σιγά-σιγά τα ντουλάπια του σπιτιού με προμήθειες για τον χειμώνα: όσπρια, δημητριακά, μακαρόνια, ρύζι, κονσέρβες ντομάτας, και άλλα. Έτσι υπάρχει η ασφάλεια ότι τον χειμώνα η οικογένεια θα έχει φαγητό, ακόμα και αν δεν μπορεί να δουλέψει.

Την πρώτη μέρα του χειμώνα τα ντουλάπια είναι γεμάτα με αρκετές προμήθειες για να τραφεί όλη η οικογένεια για τον χειμώνα, μέχρι να μπορέσετε όλοι να επιστρέψετε στη δουλειά. Τότε έρχονται οι κλέφτες. Φορούν ειδικές μάσκες για τον καπνό και έχουν όπλα. Ψεκάζουν με καπνό το σπίτι και το τελευταίο πράγμα που θυμάσαι είναι ότι όλα γύρω σου είναι μαύρος καπνός και δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις.

Όταν συνέρχεσαι αναζητάς τα αδέλφια σου και τους γονείς σου. Το σπίτι μυρίζει ακόμα καπνό, αλλά οι κλέφτες έχουν φύγει. Οι δύο αδελφές σου είναι στην ίδια κατάσταση με σένα. Η μεγάλη σου αδελφή έχει σκοτωθεί γιατί προσπάθησε να εμποδίσει τους εισβολείς. Τα ντουλάπια του σπιτιού είναι άδεια. Στην έξοδο του σπιτιού βρίσκεις μερικά μπιτόνια με ζαχαρόνερο που έχουν αφήσει οι κλέφτες. Δεν είναι ένα τρόφιμο που θα αγοράζατε, αλλά τουλάχιστον δεν θα πεθάνετε από πείνα τον χειμώνα.

Την πρώτη μέρα της άνοιξης οι αδελφές σου και εσύ επιστρέφετε στη δουλειά. Την πρώτη μέρα του επόμενου χειμώνα έρχονται πάλι οι κλέφτες στο σπίτι.


Η παραπάνω περιγραφή παρουσιάζει με απλοποιημένο τρόπο τη ζωή μιας εκτρεφόμενης μέλισσας. Θα μπορούσε να έχει πολλές παραλλαγές, για παράδειγμα να μας πει ότι η οικογένεια θα αποφασίσει να δουλεύει ακόμα πιο σκληρά για να αγοράσει επιπλέον τρόφιμα και να τα κρύψει, ώστε σε περίπτωση που έρθουν οι κλέφτες να μην χάσουν όλες τους τις προμήθειες. Αυτό είναι μια εξήγηση για τον μύθο “οι μέλισσες παράγουν περισσότερο μέλι από όσο χρειάζονται”. Μια άλλη παραλλαγή θα έλεγε ότι η οικογένεια θα μετανάστευε για να αποφύγει τις συνεχείς επιδρομές των κλεφτών.

Όμως η ουσία παραμένει ίδια: ότι οι μέλισσες δουλεύουν συνεχώς για να χτίσουν τις προμήθειές τους για τον χειμώνα, και οι κλέφτες αφαιρούν συστηματικά με βία τις προμήθειές τους από το σπίτι τους.

© Vegan Times 29-10-2021

The Podcast | Φαντάσου τη ζωή σου έτσι... σαν μίας μέλισσας

Είσαι ακουστικός τύπος; Άκου τo podcast παρακάτω.

Δημοσιεύτηκε: 29/10/2021
Ενημερώθηκε:
27/12/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας Damien TUPINIER | Unsplash