Μαραθόπιτα φούρνου με αλεύρι ημι-ολικής

Μια πολύ απλή και άκρως υγιεινή μαραθόπιτα με χειροποίητο φύλλο με αλεύρι ημι-ολικής.

  • Δυσκολία 2
  • Προετοιμασία 0:50'
  • Εκτέλεση 0:45'
  • πίτες 5

Υλικά

1 κ.γ.

ξηρή μαγιά

1 κ.γ.

ζάχαρη

1⁄2 κ.γ.

ιωδιούχο αλάτι

2 κούπες

αλεύρι λευκό

2 κούπες

αλεύρι ολικής

1 1⁄2 κούπα

νερό

Για τη γέμιση

3 κούπες

μάραθο ψιλοκομμένο

1⁄4 κ.γ.

αλάτι (προαιρετικό)

1⁄8 κ.γ.

πιπέρι

2 κ.σ.

άγλυκο γάλα σόγιας ή ελαιόλαδο

1⁄2 κ.γ.

ιωδιούχο αλάτι (προαιρετικό)

Προετοιμασία

  1. Βάζεις σε μία λεκάνη τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, μαζί με μία κούπα από το αλεύρι και μία κούπα από το νερό. Ανακατεύεις, σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις σε ζεστό μέρος για όση ώρα θα ετοιμάζεις τα μαραθόφυλλα, ή και περισσότερο (1-2 ώρες).
  2. Πλένεις και ψιλοκόβεις τα μαραθόφυλλα, αφαιρώντας τα χοντρά κοτσάνια. Τα βάζεις να βράσουν σε νερό μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να μαλακώσουν κάπως. Αυτό μπορεί να πάρει από 15' έως 45'. Σουρώνεις, τοποθετείς σε μία λεκάνη, και προσθέτεις το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Ετοιμάζεις τον πλάστη σου και τις επιφάνειες ψησίματός σου. Θα χρειαστείς επιφάνεια σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί.

Εκτέλεση

Ξεσκεπάζεις το μείγμα της ζύμης, προσθέτεις το υπόλοιπο αλεύρι και άλλη μισή κούπα νερό και ζυμώνεις μέχρι να έχεις μια ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη είναι υγρή, προσθέτεις λίγο αλεύρι. Αν είναι σφιχτή, βρέχεις τα χέρια σου με νερό και ζυμώνεις μέχρι να απορροφηθεί το νερό.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C.

Χωρίζεις τη ζύμη σε 10 μέρη, περίπου 100 γρ. το ένα. Ανοίγεις με τον πλάστη λεπτά φύλλα. Θα βγουν περίπου 20 εκ. στη διάμετρο. Βάζεις το ένα φύλλο πάνω στο ταψί που θα ψήσεις, απλώνεις το 1/5 της γέμισης, περίπου 50 γρ., σκεπάζεις με ένα δεύτερο φύλλο, και στρίβεις τις άκρες για να κλείσουν. Αλείφεις ελαφρώς την πάνω επιφάνεια με το γάλα σόγιας ή το ελαιόλαδο, ή με μείγμα τους. Τρυπάς με ένα πιρούνι το πάνω φύλλο για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ετοιμάζεις με τον ίδιο τρόπο τις υπόλοιπες 4 πίτες.

Ψήνεις μέχρι να ροδίσουν για περίπου 10'-15'.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Εάν βάλεις κι άλλα μυρωδικά, επειδή μαγειρεύονται πιο γρήγορα από τον μάραθο, τα προσθέτεις στην κατσαρόλα όταν ο μάραθος έχει αρχίσει να μαλακώνει.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Αν έχεις μαγειρέψει αρκετό μάραθο, να κρατήσεις για την συνταγή περίπου 250 γρ. στραγγισμένου μάραθου και τον υπόλοιπο να τον καταψύξεις για μελλοντική χρήση.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Ο Μαραθώνας έχει πάρει το όνομά του από τον μάραθο. Ο μάραθος ή φινόκιο (Foeniculum vulgare) φύεται από μόνος του σχεδόν παντού στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Μπορείς να βάλεις στο μείγμα και άλλα μυρωδικά: άνηθο, μυρώνι, φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

48g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.602mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

5%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

2%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

166

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές