Γιατί να γίνω vegan

Η ζωή έχει εγγενή (έμφυτη) αξία γι’ αυτόν που την έχει και κανείς τρίτος δεν έχει δικαίωμα σε αυτήν. Με άλλα λόγια: «όλοι μας έχουμε δικαίωμα στην αυτοδιάθεση», ή, «μου ανήκει η ζωή μου, ενώ δεν μου ανήκει η ζωή του άλλου».

Ποιος είναι ο άλλος;

Πρόβατο
Δελφίνι
Ελέφαντας
Νέο κορίτσι
Ταύρος

Είναι όλα τα πρόσωπα που διαθέτουν την ικανότητα του αισθάνεσθαι (sentience), δηλ. όλα τα ζώα, ανθρώπινα και μη, που μπορούν να βιώσουν πόνο και ευχαρίστηση, που επιθυμούν, απολαμβάνουν, υποφέρουν. Η ικανότητα του αισθάνεσθαι μας κινητοποιεί.

Αποφεύγουμε τον πόνο για να προστατεύσουμε την ζωή μας και να συνεχίσουμε να ζούμε και επιδιώκουμε την ευχαρίστηση.

Δεν χρειάζεται κάποιο άλλο χαρακτηριστικό ή κάποια ικανότητα για να αποκτήσει κάποιο πρόσωπο το δικαίωμα στη ζωή του. Τα ζώα, ανθρώπινα και μη, διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και ικανότητες. Το να θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα να αφαιρώ ή να ορίζω τη ζωή κάποιου προσώπου επειδή διαφέρει στα χαρακτηριστικά ή στις ικανότητες ή στο είδος από εμένα, είναι απλώς άδικο.

O «άλλος» είμαι εγώ. Και είμαστε όλοι το ίδιο όσον αφορά στο δικαίωμά μας στη ζωή και την αυτοδιάθεση. Το ότι διαφέρω από τα υπόλοιπα άτομα του είδους μου ή ότι το είδος μου διαφέρει από άλλα είδη δεν μειώνει ούτε αυξάνει την αξία της ζωής κανενός ατόμου ή είδους, ούτε μου αφαιρεί το δικαίωμά μου στη (δική μου) ζωή και αυτοδιάθεση. Σε ό,τι αφορά στην ικανότητά μας να αποφεύγουμε τον πόνο και να επιδιώκουμε την ευχαρίστησή μας ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε είμαστε όλοι το ίδιο.

Μια ιδιαίτερη ικανότητα του ανθρώπου: το να ζει με αξίες

Ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει ένα πολιτισμό που βασίζεται σε αξίες οι οποίες προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται. Όλοι οι άνθρωποι ζουν και φέρονται βάσει των αξιών τους, βάσει του τί θεωρούν σωστό και τί λάθος.

Υπάρχουν κάποιες αξίες με σχεδόν οικουμενική αποδοχή. Η αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη, η φιλία, η τιμιότητα, η δικαιοσύνη, η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία των ζώων, είναι κάποιες από τις αξίες που μοιράζονται οι περισσότεροι άνθρωποι.

Η αντίφαση

Η σχέση της ανθρωπότητας με τα ζώα χαρακτηρίζεται από μια αντίφαση. Θέλουμε να προστατεύουμε τα ζώα, το διδάσκουμε στα παιδιά μας, αλλά δεν το πράττουμε στα αλήθεια. Κάθε χρονιά σκοτώνουμε 1 τρισεκατομμύριο ζώα ξηράς και θαλάσσης, κυρίως για την γευστική μας απόλαυση. Για σύγκριση, ο καταστροφικότερος πόλεμος του πλανήτη (2ος Παγκόσμιος) είχε 57 εκατομμύρια θύματα· η καταστροφικότερη πανδημία της ιστορίας (πανώλη, 14ος αιώνας) είχε 200 εκατομμύρια θύματα. Η γεύση, η συνήθεια, η παράδοση, η ευκολία έχουν 1 τρισεκατομμύριο θύματα ετησίως.

γιατί είμαι vegan;

Πέρα από τη γνήσια προδιάθεση να προστατεύουμε τα ζώα (που σημαίνει τουλάχιστον να σεβόμαστε την ζωή και την αυτοδιάθεσή τους), έχουμε και άλλους έξι σοβαρούς λόγους να αναρωτηθούμε: “γιατί να μην είμαι vegan”;

1
Αναγκαιότητα

Δεν κινδυνεύει η ζωή μας, δεν βρισκόμαστε σε άμυνα, άρα δεν “χρειάζεται” να σκοτώσουμε ένα ζώο.

2
Υγεία

Η βίγκαν διατροφή είναι εξίσου υγιεινή ή και πιο υγιεινή από την συνηθισμένη διατροφή, και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και φάσεις ζωής.

3
Περιβάλλον

Η επίδραση της κτηνοτροφίας και της συσχετιζόμενης παραγωγής ζωοτροφών στο έδαφος, στο πόσιμο νερό, στις θάλασσες, στον αέρα, στα άγρια είδη, στα δάση, στο κλίμα, στη βιοποικιλότητα, και αλλού είναι καταστροφική.

4
Ζωονόσοι

Η χρήση ζώων από τους ανθρώπους για τροφή, μαζί με τα σχετιζόμενα προβλήματα που δημιουργεί (βλ. κλιματική αλλαγή, συρρίκνωση δασών, μείωση βιοποικιλότητας, κ.ά.), αποτελεί αιτία δημιουργίας ζωονόσων.

5
Αλληλεγγύη

Ο βίγκαν τρόπος κατανάλωσης μειώνει τόσο την ζήτηση για συντελεστές παραγωγής (γη, νερό, λιπάσματα), αλλά και τις αρνητικές επιδράσεις που δημιουργεί η παραγωγή τροφής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας κόσμος με περισσότερη γη, καθαρότερο νερό, καθαρότερο αέρα, είναι σαφώς καλύτερος και δικαιότερος.

6
Ανθρώπινη εξέλιξη

Ο βίγκαν τρόπος σκέψης εστιάζεται στην δικαιοσύνη και τροφοδοτεί την ενσυναίσθηση του ανθρώπου. Μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την εξάλειψη και άλλων διακρίσεων που υπάρχουν στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Μια διαφορετική στάση ζωής εναρμονισμένη με τις αξίες μας

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να έχουν πλέον καταστροφική σχέση με τα ζώα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ο σκύλος, το δελφίνι, η μαμά ελαφίνα, η μαμά ελεφαντίνα δεν έχουν κάποιο διαφορετικό χαρακτηριστικό από την αγελάδα, το γουρούνι, την πάπια, το αρνί, τα ψάρια, που να κάνει τα πρώτα άξια προστασίας και τα άλλα όχι. Συνειδητοποιούν ότι τα ζώα ΔΕΝ αποτελούν “κεφάλαιο”, “συντελεστές παραγωγής” ή “πράγματα” προς χρήση ή αγοραπωλησία.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον να φέρονται στα ζώα σαν πράγματα των οποίων η αξία προσδιορίζεται από την γεύση, τις συνήθειες, την ευκολία, την παράδοση. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι τα ζώα αποτελούν πρόσωπα και όχι πράγματα, ότι η αξία κάθε ενός από αυτά είναι ηθική και όχι χρηματική. Αναγνωρίζουν ότι η αξία της ζωής του κάθε ζώου είναι εγγενής, δηλ. προσδιορίζεται από το ίδιο το ζώο – και όχι από την ζήτηση των καταναλωτών και την προσφορά των επιχειρήσεων. Αποφασίζουν να εναρμονίσουν την πραγματική τους ζωή και την καθημερινότητά τους με τις αξίες τους.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να προστατεύσουν τα ζώα, όλα τα ζώα, στα αλήθεια και για πάντα.

Μια διαφορετική στάση ζωής εναρμονισμένη με τις αξίες μας

Ένας ένας, όλοι μαζί, μπορούμε να εξαλείψουμε την αντίφαση

Δεν γνωρίζουμε αν ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν βίγκαν, αλλά έγραψε:

Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.

Αν νιώθουμε ότι είναι άδικο προς τα ζώα να τους προκαλούμε ταλαιπωρία, πόνο, και θάνατο, τότε εξαλείφουμε την αντίφαση. Πώς; Παύουμε να χρησιμοποιούμε ζώα για τροφή, ένδυση, ψυχαγωγία, εκπαίδευση, και άλλους σκοπούς.

Έτσι ψηφίζουμε με την συμπεριφορά μας και τα χρήματά μας για έναν καλύτερο κόσμο.

Κάθε άνθρωπος ξεχωριστά έχει τη δύναμη να ελέγξει μόνο τη δική του συμπεριφορά και το δικό του εισόδημα. Όμως, κάθε ένας άνθρωπος στη γη που ζούμε δημιουργεί την δική του μικρή ατομική ζήτηση για ζωικά τρόφιμα και όλο αυτό αθροίζεται σε ζήτηση για τρισεκατομμύρια σκοτωμένα ζώα. Αντίστοιχα, κάθε άνθρωπος που επιλέγει να μην καταναλώνει ζωικά έχει τη δύναμη, μαζί με το σύνολο όσων κάνουν την ίδια επιλογή, να μειώσει τις πωλήσεις ζωικών προϊόντων και να αλλάξει τον χάρτη των προϊόντων που προσφέρουν οι επιχειρήσεις. Κάθε άνθρωπος έχει τη δύναμη, μέσα από την απλή καθημερινή βίγκαν ζωή του να βοηθήσει στην αλλαγή του παραδείγματος κατανάλωσης προς ένα νέο παράδειγμα στο οποίο τα ζώα δεν είναι μηχανές παραγωγής τροφίμων, ούτε εργαλεία μετακίνησης, ούτε ρούχα, ούτε σωλήνες εργαστηρίου· αλλά είναι πρόσωπα με ζωή που είναι πολύτιμη και σεβαστή. Αυτός ο άνθρωπος έχει τη δύναμη «αυτός μονάχος του να σώσει τη γης».

Αυτός, εσύ, εγώ.

Ο vegan τρόπος είναι εύκολος και απλός στην εφαρμογή του ενώ προσφέρει μόνο οφέλη στον εαυτό μας, στα ζώα, στο περιβάλλον. Είναι δίκαιος και γίνεται πράξη.

Ανακάλυψέ τον.