Τσάτνεϊ τομάτας

Τσάτνεϊ λέγονται οι γλυκόξινες και συνάμα ελαφρώς πικάντικες μαρμελάδες, φτιαγμένες από τα αγαπημένα μας φρούτα ή λαχανικά, κι αρωματισμένες με μπαχαρικά. Έχουν καταγωγή από την Ινδία και επιρροές από την Βρετανία.  

Τα τσάτνεϊ προσθέτουν γεύση όπου κι εάν τα προσθέσεις. Χρησιμοποίησέ τα σαν σάλτσες σε λαχανικά, ζυμαρικά και πίτσα, σαν άλειμμα σε σάντουιτς, ή σαν συνοδευτικό ντιπ για πατάτες.

Σε αυτήν την vegan συνταγή φτιάχνουμε τσάτνεϊ από τομάτα με γεύση που παίρνει γλυκύτητα από τους χουρμάδες την οποία ισορροπεί η υπόξινη γεύση του πράσινου μήλου και η οξύτητα του ξυδιού. Σκέτη απόλαυση!

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 0:10'
  • Εκτέλεση 0:30'
  • κούπες 2

Υλικά

1

κρεμμύδι, μικρό

1

κόκκινη πιπεριά

1

πιπεριά τσίλι, μικρή (προαιρετικά)

2 κ.σ.

ξύδι από κόκκινο κρασί

3

τομάτες, μέτριες

5

χουρμάδες χωρίς κουκούτσι

1

πράσινο μήλο, μικρό

2⁄3 κούπα

νερό

Προετοιμασία

Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά, τους χουρμάδες, τις ντομάτες και το μήλο.

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρεις το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά και το τσίλι (αν χρησιμοποιήσεις) με λίγο νερό για 6'-7' μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις το ξίδι και μαγειρεύεις για 1' ακόμα.

Στην συνέχεια προσθέτεις τις ντομάτες, τους χουρμάδες, το μήλο, και το νερό κι ανακατεύεις καλά. Μειώνεις τη θερμοκρασία και σιγοβράζεις για 15'-20' με ανοιχτή κατσαρόλα για να εξατμιστούν τα υγρά. Aνακατεύεις συχνά ώστε να μην κολλήσουν. Το τσάτνεϊ είναι έτοιμο όταν απορροφηθούν πλήρως τα υγρά του και γίνει παχύρευστο σαν μαρμελάδα.

Αφαιρείς την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνεις 10' να κρυώσει. Μόλις κρυώσει πολτοποιείς το τσάτνεϊ σε ένα μπλέντερ, ανάλογα με το πόσο ομοιόμορφη θέλεις την υφή του. Το βάζεις στο ψυγείο για 4-5 ώρες πριν το σερβίρεις.

Μικρά μυστικά

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Μπορείς να το μεταφέρεις σε γυάλινα βάζα ή δοχεία και να το βάλεις στο ψυγείο.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Προσθέτοντας 1 μικρή πιπεριά τσίλι μαζί με το κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά, εάν το θέλεις πιο πικάντικο.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

84g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

228mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

5%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

71%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

170

ανά κούπα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Emma Roche

Η Emma Roche δημιουργεί συνταγές δίνοντας έμφαση στον συνδυασμό υγιεινών και προσιτών σε κόστος υλικών. Έχει δημιουργήσει το website PlantPlate.com και είναι συγγραφέας της σειράς βιβλίων "Whole Food Plant-Based on $5 a Day". Είναι πιστοποιημένη στην φυτική διατροφή από το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο Food Over Medicine and Weight Loss μέσω του Wellness Forum Health. Η Emma είναι επίσης μέλος της ομάδας του McDougall Health & Medical Center.

Τα βιβλία της είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή από το Payhip και η εκτυπωμένη έκδοση του βιβλίου της "Whole Food Plant-Based on $5 a Day" είναι διαθέσιμη μέσω blurb.

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

Emma Roche
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές