Biscotti με χυμό πορτοκάλι και φιστίκια Αιγίνης

Τραγανά μπισκότα για να συνοδεύσεις τον καφέ σου.

  • Δυσκολία 2
  • Προετοιμασία 0:10'
  • Εκτέλεση 1:30'
  • κομμάτια 30

Υλικά

4-6 κ.σ.

ξύσμα πορτοκαλιού

1 κούπα

φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

4 κ.σ.

λιναρόσπορο τριμμένο

1 κούπα

ζάχαρη καστανή

1⁄2 κ.γ.

αλάτι

2⁄3 κούπας

ελαιόλαδο

2 δόσεις

βανιλλίνης ή

2 κ.γ.

εκχύλισμα βανίλιας

3 1⁄3 κούπες

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 κ.γ.

baking powder

4 κ.σ.

άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουρ)

1 κούπα

φιστίκια Αιγίνης

Προετοιμασία

  1. Παίρνεις το ξύσμα από τα πορτοκάλια.
  2. Στίβεις τα πορτοκάλια.

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 175°C.

Χτυπάς σε ένα μεγάλο μπωλ με ένα πιρούνι τον χυμό πορτοκαλιού και τον λιναρόσπορο για 30''.

Προσθέτεις τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο, και την βανίλια και ανακατεύεις μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

Προσθέτεις τα δύο άλευρα και το baking powder (αν έχεις κέφι τα περνάς από σίτα) και ζυμώνεις ελαφρά. Προσθέτεις κι άλλο αλεύρι αν χρειάζεται. Η ζύμη θα είναι σχετικά υγρή. Ενσωματώνεις το ξύσμα και τα φιστίκια Αιγίνης. Η ζύμη θα συνεχίσει να είναι υγρή και να κολλά στα χέρια.

Ρίχνεις τη μισή ζύμη στο ταψί σου, καθαρίζεις τα χέρια σου, και τα βρέχεις. Διαμορφώνεις δύο μακρόστενα φρατζολάκια (όσο πιο χαμηλά σε ύψος, τόσο πιο καλά). Επαναλαμβάνεις με την άλλη μισή ζύμη.

Ψήνεις για 28'. Η επάνω επιφάνεια θα πρέπει να ροδίσει κάπως (όχι πολύ). Ίσως δείς σπασίματα αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Βγάζεις από το φούρνο και αφήνεις τα φρατζολάκια να κρυώσουν για μισή ώρα.

Αυξάνεις τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190°C. 

Κόβεις τις φρατζόλες σε φέτες φάρδους περίπου 1-1,5 εκ. και τις (ξ)απλώνεις με το πλάι τους στο ταψί. Στόχος είναι στο δεύτερο ψήσιμο να ψηθεί και το εσωτερικό τμήμα. Προτίμησε μαχαίρι χωρίς δοντάκια και κόψε με αποφασιστική κίνηση (όχι σιγά-σιγά).

Ψήνεις για 12'-15', ή έως ότου σου αρέσουν οπτικά.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Προσθέσεις 1⁄4 κούπα ζάχαρη παραπάνω εάν σου αρέσουν πιο γλυκά.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να πάρεις το ξύσμα από τα πορτοκάλια πριν τα στίψεις.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Η λέξη biscotti, προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει διπλο-φουρνιστά. Τα biscotti ήταν αρτοσκευάσματα που έπαιρναν μαζί τους οι στρατιώτες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όταν έφευγαν σε μακριές πορείες. Τα έψηναν δύο φορές ώστε να απομακρύνουν τυχόν υγρασία και να παρατείνουν τον χρόνο διατήρησής τους.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κομματάκια σοκολάτας αντί για φιστίκια Αιγίνης. Μπορείς επίσης να αντικαταστήσεις μέρος από τα φιστίκια Αιγίνης με γκότζι (λυκόμουρα).

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

22g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.390mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

44%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

6%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

21%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

154

ανά κομμάτι

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές