Μελομακάρονα με αλεύρι ολικής και μελάσσα

Τα παραδοσιακά κεράσματα των Χριστουγέννων στη vegan εκδοχή τους, λιγότερο παχυντικά, και γευστικά ενισχυμένα με αλεύρι ολικής και μελάσα τόσο στο μείγμα όσο και στο σιρόπι.

  • Δυσκολία 2
  • Προετοιμασία 0:35'
  • Εκτέλεση 0:40'
  • μελομακάρονα 50

Υλικά

2 κούπες

νερό

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

4 1⁄2 κούπες

ζάχαρη λευκή

1 ξυλάκι

κανέλας

4

γαρίφαλα

2 πορτοκάλια

την φλούδα τους

2 κ.σ.

μελάσσα από ρόδι

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

6 πορτοκάλια ακέρωτα

το ξύσμα τους

6 πορτοκάλια ακέρωτα

το ξύσμα τους & τον χυμό τους

1 1⁄2 κούπα

ελαιόλαδο

2 κ.σ.

μελάσσα

1 κούπα

νερό

7 κ.σ.

ζάχαρη άχνη

1⁄2 κ.γ.

γαρίφαλο τριμμένο

3 κ.γ.

κανέλα

1⁄4 κ.γ.

μοσχοκάρυδο τριμμένο

2 πορτοκάλια ακέρωτα

το ξύσμα τους

1 κούπα

σιμιγδάλι ψιλό

2 κούπες

αλεύρι ολικής

6 κούπες

αλεύρι μαλακό

1 κ.γ.

μαγειρική σόδα

Για την διακόσμηση

1 κούπα

καρύδια

Προετοιμασία

  1. Παίρνεις το ξύσμα από 6 πορτοκάλια. Στην συνέχεια τα στίβεις για να πάρεις το χυμό τους και διατηρείς το ξύσμα και τον χυμό στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστείς. Κρατάς τις φλούδες από 2 πορτοκάλια για το σιρόπι.
  2. Φτιάχνεις το σιρόπι: Βάζεις όλα τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία να βράσουν. Μόλις πάρουν την πρώτη βράση, αφήνεις για 2'-3΄ λεπτά, αποσύρεις από την φωτιά και αφήνεις το σιρόπι να κρυώσει για 3-4 ώρες.
  3. Ψιλοκόβεις τα καρύδια με μαχαίρι ή στο μούλτι /blender.

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C.

Φτιάχνεις την ζύμη: Ρίχνεις σε μια λεκάνη όλα τα υγρά υλικά, προσθέτεις τα άλευρα και τα μπαχαρικά, και στο τέλος την σόδα. Δεν ζυμώνεις, απλώς ανακατεύεις. 

Πλάθεις σε μακρόστενα μπισκότα, κάνεις τρύπες με ένα πιρούνι, και τα τοποθετείς στο ταψί. Θα βγουν περίπου 4 ταψιά, ανάλογα με το μέγεθος που θα τα πλάσεις. Αν ψήσεις σε δύο δόσεις, τότε να σκεπάσεις με μια πετσέτα το ζυμάρι ή τα ταψιά με τα άψητα μπισκότα ενώ βρίσκονται στην αναμονή.

Ψήνεις για 15'-20'. Τα θες τραγανά απ' έξω και υγρά μέσα. Το χρώμα τους θα είναι σκούρο λόγω του αλευριού ολικής, δεν είναι ένδειξη ότι είναι ψημένα. Στα 15' ελέγχεις εάν είναι τραγανά, ανοίγοντας τον φούρνο.

Τα βγάζεις από το ταψί (δεν χρειάζεται να κρυώσουν) και τα ρίχνεις στο σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα για 10''-20''. Τα βγάζεις και τα τοποθετείς σε μια πιατέλα. Όταν γεμίσει η πιατέλα πασπαλίζεις με καρύδια και λίγο σιρόπι. Συνεχίζεις κάνοντας ορόφους.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Σκεπάσεις το ζυμάρι μέχρι να φτιάξεις όλη την ποσότητα.

Αν το ζυμάρι σου βγει σφιχτό να προσθέσεις νερό ή πορτοκαλάδα.

 

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να πάρεις το ξύσμα πριν στύψεις τα πορτοκάλια.

Αν μείνει σιρόπι να το χρησιμοποιήσεις σε κρέπες αντί για σιρόπι αγαύης.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Σε μία κούπα νερό μπορούν να διαλυθούν το πολύ 420 γρ. ζάχαρης.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Χωρίς σιρόπι, σαν απλά μπισκότα για τον καφέ.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

13g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

224mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

31%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

4%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

33%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

246

ανά μελομακάρονο

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές