Vegan κέικ σοκολάτας με παντζάρι

Σοκολατένιο κέικ με παντζάρι! Νόστιμο και vegan. Εάν είσαι ερωτευμένος με την σοκολάτα τότε αυτό το κέικ είναι ιδανικό για να το απολαύσεις μόνος σου ή παρέα με το αγαπημένο σου πρόσωπο. Μήπως να το προσφέρεις στην γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου;

Styling & Photo: Arsinoe
  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 1:15'
  • κομμάτια 10

Υλικά

Ξηρά συστατικά

1 1⁄4 κούπα

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¾ κούπα

ζάχαρη

1⁄3 κούπα

κακάο σε σκόνη

1 κ.γ.

μαγειρική σόδα

1⁄4 κ.γ.

αλάτι

Υγρά συστατικά

1 μεγάλο ή 2 μικρά

παντζάρια βρασμένα

1⁄2 κούπα

ζεστό νερό

1⁄3 κούπα

ελαιόλαδο

1 κ.γ.

εκχύλισμα βανίλιας ή

1

βανιλίνη

1 κ.γ.

ξύδι λευκό

Για την Διακόσμηση

¼ κούπα

γάλα σόγιας (ή οποιοδήποτε άλλο φυτικό γάλα)

50 γρ.

μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 55% κακάο)

20 γρ.

τρούφα σοκολάτας (χωρίς σελλάκ)

Για το ροζ γλάσο με παντζάρι (4 κ.σ.)

¼ κούπα

ζάχαρη άχνη

¼ κ.γ.

νερό χρωματισμένο από παντζάρι

1⁄8 κ.γ.

νερό

Εκτέλεση

Προθερμάνεις τον φούρνο στους 175°C και λαδώνεις ελαφρά ένα ταψί διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών. Εάν έχεις ταψί σιλικόνης δεν χρειάζεται λάδωμα.

Σε ένα μπολ βάζεις όλα τα ξηρά συστατικά και τα ανακατεύεις.

Χτυπάς στο μπλέντερ το νερό με το βρασμένο παντζάρι για να αποκτήσεις ένα πανέμορφο ροζ υγρό.

Προσθέτεις το ροζ υγρό, το ελαιόλαδο, και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύεις. Όταν προθερμανθεί ο φούρνος ανακατεύεις και το ξύδι στο μείγμα και μεταφέρεις το μείγμα στο ταψί.

Ψήνεις στην κάτω σχάρα για 40΄. Στα 30΄ ελέγχεις με ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό, τότε το κέικ είναι έτοιμο, εάν όχι ψήνεις για ακόμα 5΄-10΄και δοκιμάζεις μέχρι το μαχαίρι να βγει καθαρό.

Πριν αφαιρέσεις το κέικ από το ταψί, το αφήνεις να κρυώσει περίπου 10'.

Για την διακόσμηση

Κόβεις τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.

Βάζεις το γάλα σόγιας σε ένα κατσαρολάκι ή σε μπαιν μαρί, προσθέτεις τη σοκολάτα και τα ζεσταίνεις σε χαμηλή φωτιά (4/9) μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Ανακατεύεις. Προσοχή να μην βράσει.

Περιχύνεις το κέικ σου με το μείγμα και το αφήνεις να κρυώσει για 5΄-10΄πριν το πασπαλίσεις με την τρούφα.

Ενώ κρυώνει το κέικ, φτιάχνεις το γλάσο. Σε ένα μπολ ανακατεύεις με ένα κουταλάκι την άχνη με το ροζ νερό και το νερό μέχρι να πάρεις μία κρέμα με πυκνότητα τέτοια ώστε να στάζει μετά βίας από το κουτάλι. Αν βγει υγρό, προσθέτεις ζάχαρη άχνη, αν βγει πηκτό προσθέτεις λίγο νερό ακόμα.

Χρησιμοποιείς το γλάσο άμεσα για να στολίσεις το κέικ σου. Αν στεγνώσει πριν το χρησιμοποιήσεις, το ανακατεύεις πάλι με το κουτάλι.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Διαλέξεις τρούφα σοκολάτας χωρίς σελλάκ (shellac) | E904

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Κατά το βράσιμο των παντζαριών να κρατήσεις λίγο ροζ ζουμί για την διακόσμηση με γλάσο.

Να ξεφλουδίσεις τα παντζάρια πριν τα χρησιμοποιήσεις για το ροζ νερό.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Υπάρχουν μαγειρεμένα παντζάρια στην αγορά. Εάν αγοράσεις ωμά παντζάρια, περίπου 100 γραμμάρια είναι αρκετά για την συνταγή.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

19g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.862mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

41%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

11%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

32%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

235

ανά κομμάτι

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές