Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια

Έρχονται οι γιορτές! Ετοιμάστε αυτά τα λαχταριστά χριστουγεννιάτικα κουλουράκια και το σπίτι θα πλημμυρίσει με άρωμα κανέλας! Φτιάξτε τα μαζί με τα παιδιά, παίξτε με τα σχήματα και απολαύστε την διαδικασία!

  • Δυσκολία 2
  • Προετοιμασία 0:10'
  • Εκτέλεση 1:15'
  • κουλουράκια 50

Υλικά

2 κ.γ.

ξύσμα πορτοκαλιού

1 κούπα (περ. 3 πορτοκάλια)

χυμό πορτοκαλιού

3⁄4 κούπας

ελαιόλαδο

1⁄4 κούπας

νερό ή κόκκινο κρασί

3⁄4 κούπας

ζάχαρη

4 κούπες (500 γρ.)

αλεύρι ολικής

2 κ.σ.

baking powder

1 κ.γ.

μαγειρική σόδα

1⁄2 κ.γ.

κανέλα

2 κ.γ.

βανίλια ή

2

βανιλίνες

Προετοιμασία

Παίρνεις το ξύσμα από τα πορτοκάλια και μετά τα στίβεις.

Ετοιμάζεις τα στεγνά υλικά: σε ένα μπωλ ανακατεύεις το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, την κανέλα και τη βανιλίνη.

Εκτέλεση

Σε ένα άλλο μπωλ βάζεις τα υγρά υλικά (το λάδι, το νερό ή το κρασί, το ξύσμα) και τη ζάχαρη και ανακατεύεις καλά με σύρμα, ώσπου να έχεις ένα σχετικά ομοιόμορφο μείγμα.

Στην συνέχεια ενσωματώνεις το μείγμα των αλεύρων ανακατεύοντας πλέον με ξύλινη κουτάλα.

Βγάζεις το ζυμάρι από το μπωλ και ζυμώνεις λίγο με το χέρι, ώστε να γίνει μία εύπλαστη ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις στη ζύμη σου λίγο αλεύρι ακόμα, ώστε να μην κολλάει στα χέρια αλλά ούτε να είναι σκληρή.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.

Κόβεις κομμάτια ζύμης και πλάθεις σε ό,τι σχήμα θέλεις. Τα τοποθετείς σε ταψιά που έχεις στρώσει με επιφάνεια σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνεις στον αέρα για 15'-20' ανάλογα πόσο τραγανά τα θέλεις.

Μικρά μυστικά

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Με αυτήν τη ζύμη μπορείς να φτιάξεις πεντανόστιμα παξιμάδια μαύρης σταφίδας. Ενσωματώνεις στο μείγμα σου 1 κούπα μαύρη σταφίδα, διαμορφώνεις την ζύμη σε χαμηλά φραντζολάκια, κάνεις το πρώτο ψήσιμο για 20' και για το δεύτερο ψήσιμο ακολουθείς την διαδικασία για το διπλοφούρνισμα όπως περιγράφεται στην συνταγή για τα biscotti.

 

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με μία πρέζα γαρύφαλλο, ή τζίντζερ, ή ξύσμα μανταρινιού ή λεμονιού για extra άρωμα.

Με σουσάμι. Βάζεις 2 κ.σ. σουσάμι σε ένα πιάτο και αφού σχηματίσεις τα κουλουράκια, τα περνάς από το σουσάμι.

Με σπορέλαιο αντί για ελαιόλαδο, για πιο ελαφριά γεύση.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

37g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

2.111mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

41%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

6%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

18%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

76

ανά κουλουράκι

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Γεωργία Κουτή

Η κυρία Γεωργία κατάγεται από την Καρδίτσα και διατηρεί ζωντανές πολλές συνταγές από τη μητέρα της. Μαζί με τον σύζυγό της διατηρούν τα τελευταία 30 χρόνια την ταβέρνα Πανάγος στην Πάτμο, όπου μοιράζεται με τους πελάτες της τις γεύσεις με τις οποίες μεγάλωσε.

Γεωργία Κουτή
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})