Αρωματικά παραδοσιακά κεφτεδάκια οσπρίων

Λαχταριστά και πάρα πολύ εύκολα κεφτεδάκια οσπρίων με υπέροχο άρωμα καλοκαιριού από δυόσμο και θυμάρι. Τέλεια υφή, τραγανά απ’ έξω και μαλακά από μέσα! Συνοδεύονται ιδανικά απο τηγανιτές πατάτες ή ρυζάκι.

  • Δυσκολία 2
  • Προετοιμασία 0:15'
  • Εκτέλεση 1:10'
  • μερίδα 3

Υλικά

1 κ.σ.

λιναρόσπορο, κοπανισμένο

2 ½ κ.σ.

νερό

½ κούπα

βρώμη

⅓ κούπα

καρύδια

240 γρ.

φακές ή κόκκινα φασόλια, βρασμένα

½

κρεμμύδι μέτριο

1

σκελίδα σκόρδο

1⁄3 κούπα

μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γ.

θυμάρι ξερό

1 κ.γ.

δυόσμο ξερό

¾ κ.γ.

πάπρικα γλυκιά

½ κ.γ.

ρίγανη

1⁄2 κ.γ.

αλάτι

1⁄4 κ.γ.

πιπέρι μαύρο

Προετοιμασία

  1. Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό.
  2. Ανακατεύεις τον κοπανισμένο λιναρόσπορο με το νερό και τα αφήνεις στην άκρη να πήξουν.

Εκτέλεση

Βάζεις τη βρώμη και τα καρύδια σε έναν πολυκόφτη και τα χτυπάς μέχρι να γίνουν τρίμματα. Τα αδειάζεις σε ένα μπολ.

Χτυπάς τις φακές στον πολυκόφτη ίσα-ίσα να διαλυθούν λίγο και τις αδειάζεις στο μπολ με τη βρώμη.  Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό κι ανακατεύεις πολύ καλά. Βάζεις στο μείγμα τον λιναρόσπορο και τα μπαχαρικά, και ζυμώνεις 2'-3΄μέχρι να έχεις ένα ομοιόμορφο μείγμα. Μεταφέρεις το μπολ στο ψυγείο και το αφήνεις για περίπου 45΄.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C.

Πλάθεις κεφτεδάκια και τα βάζεις σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Tα ραντίζεις ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνεις για περίπου 25΄ή μέχρι να πάρουν χρώμα.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Ελέγξεις το μείγμα σου όταν το βγάλεις από το ψυγείο. Πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό και να πλάθεται εύκολα. Αν έχει πολλή υγρασία προσθέτεις λίγο σιμιγδάλι.

 

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να αφήσεις το μείγμα σου στο ψυγείο για 45' ώστε να σφίξει και να αποροφηθούν τα αρώματα.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Ο λιναρόσπορος όταν τον αναμείξεις με νερό και τον αφήσεις για 5'-10' αποκτά μια κολλώδη υφή και λειτουργεί ως συνδετικό υλικό. Μπορεί να αντικαταστήσει το αυγό και το ψωμί σε διάφορες συνταγές.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με ηλιόσπορο αντί για καρύδια.

Ψημένα σε αντικολλητικό τηγάνι αντί στον φούρνο.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

77g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

2.510mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

35%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

4%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

317

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Beets me

Ο Κωνσταντίνος, ιδρυτής και δημιουργός του vegan food blog Beets me, ασχολείται με τη μαγειρική από παιδί, αν και ποτέ δεν μπήκε σε επαγγελματική κουζίνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην εσωτερική αρχιτεκτονική και στον σχεδιασμό επίπλου & αντικειμένου. Το 2008 αποφάσισε να στραφεί σε έναν βίγκαν τρόπο ζωής, το οποίο αποτέλεσε τελικά και την αφορμή για να αναζωπυρωθεί η αγάπη του για τη μαγειρική. Μέσα από το blog του Beets-me.com μοιράζεται τις μαγειρικές δημιουργίες του με τον κόσμο με σκοπό να διαδώσει τη βίγκαν κουζίνα και να δείξει ότι όσοι επιλέγουν τον βιγκανισμό δεν στερούνται γεύσεων και ποικιλίας. Από το 2020 παρουσιάζει κάθε Παρασκευή μέσα από το κανάλι του στο You Tube μια νέα συνταγή, ενώ έχει ξεκινήσει στο Instagram ένα κύκλο live εργαστηρίων μαγειρικής, όπου κάποια σαββατοκύριακα μέσα στο μήνα παρουσιάζει live μια βίγκαν συνταγή.

Beets me
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές