Mπιφτέκι γλυκοπατάτας με ρεβίθια και κύμινο

Ένα πεντανόστομο χορτοφαγικό μπιφτέκι με ποικιλία αγνών και θρεπτικών υλικών, τραγανό και αρωματικό, που θα απολαύσουν μεγάλοι και παιδιά. Είναι από τις συνταγές που τα παιδιά σου ζητούν να φτιάξεις και αύριο και μεθαύριο. Το καλύτερο είναι ότι τα παιδιά απολαμβάνουν το πλάσιμο των μπιφτεκιών, το να τρώνε μείγμα ενώ πλάθουν, και το "καθάρισμα" του μπωλ (γλείφοντας τα δάχτυλά τους).

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 1:30'
  • μπιφτέκια 10 εκ. 5

Υλικά

1 κ.γ.

λιναρόσπορο

2 κ.σ.

χυμό λεμονιού

2

γλυκοπατάτες βρασμένες

2 κούπες

ρεβίθια βρασμένα

2 σκελίδες

σκόρδο

1

κρεμμύδι ξερό

1

κόκκινη πιπεριά

2 κ.γ.

κύμινο

1 κ.γ.

κουρκουμά

1⁄2 κ.γ.

καπνιστή πάπρικα

1⁄4 κ.γ.

αλάτι

1 πρέζα

πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύεις τον χυμό λεμονιού με τον λιναρόσπορο σε ένα μικρό δοχείο.

Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέτεις τα βρασμένα ρεβίθια και τις γλυκοπατάτες και τα λιώνεις με ένα πιρούνι ή με μία πρέσα πατάτας. Εναλλακτικά, μπορείς να τα περάσεις από το μπλέντερ και να τα ψιλοκόψεις ανάλογα με την υφή που θέλεις να έχουν τα μπιφτέκια σου.

Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι στο χέρι ή στο μπλέντερ, περνάς το σκόρδο από τον πολτοποιητή, κόβεις την κόκκινη πιπεριά σε μικρά κομμάτια, και τα προσθέτεις στο μπωλ.

Στη συνέχεια, προσθέτεις τον χυμό λεμονιού με τον λιναρόσπορο.

Τέλος, προσθέτεις όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύεις καλά. Βάζεις το μείγμα σου στο ψυγείο 20'-30' για να σφίξει και να απορροφήσει τα αρώματα από τα μπαχαρικά.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C, πλάθεις τα μπιφτέκια σου και τα τοποθετείς σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή σιλικόνη.

Ψήνεις για 20'-25' ή μέχρι να ροδίσουν και σερβίρεις.

Μπορείς να τα συνοδεύσεις με ωμή πράσινη σαλάτα, ριζότο, vegan χυλοπίτες με ντομάτα, μαγειρεμένα χόρτα, μπάμιες, αρακά, πουρέ πατάτας ή να τα χρησιμοποιήσεις σε μπέργκερ.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Βρέξεις τα χέρια σου εάν κολλά το μείγμα στα χέρια σου, ή να βάλεις το μείγμα στο ψυγείο για 20'-30', εάν δεν το έχεις κάνει ήδη.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να προσθέσεις λίγες νιφάδες βρώμης αν το μείγμα είναι πολύ υγρό ή λίγο υγρό (ακουαφάμπα ή νερό ή χυμό λεμονιού) αν το μείγμα είναι πολύ ξηρό.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Το μείγμα είναι αρκετά "δεμένο" και ο λιναρόσπορος μπαίνει εδώ κυρίως για την διατροφική του αξία, όχι για να σφίξει το μείγμα. Μπορείς να παραλείψεις τον λιναρόσπορο και απλώς να προσθέσεις τον χυμό λεμονιού για γεύση.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σπανάκι ή κατεψυγμένο αρακά στο μείγμα.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

88g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.574mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

15%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

2%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

196

ανά μπιφτέκι

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})