Στιφάδο με μανιτάρια και κάστανα

Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα ετοιμάσαμε μία εορταστική συνταγή που θα απολαύσουν όλοι σας οι καλεσμένοι στο γιορτινό τραπέζι. Ένα πιάτο απλό και γευστικό, με την σαρκώδη υφή των μανιταριών, την γήινη γεύση των κάστανων, την γλυκύτητα των κρεμμυδιών, και μία υπέροχη αρωματική σάλτσα ντομάτας.

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 0:50'
  • Εκτέλεση 1:00'
  • μερίδες 6

Υλικά

800 γρ.

κάστανα φρέσκα

1 κιλό

κρεμμυδάκια κοκκάρια

1 κιλό

μανιτάρια

400 γρ.

χυμό ντομάτας απλής συμπύκνωσης

1 κ.σ.

νερό ή ακουαφάμπα

1

φύλλο δάφνης

3⁄4 κ.γ.

αλάτι

1

ξύλο κανέλας

5

μπαχάρια

1 κ.σ.

πελτές ντομάτας

4

γαρύφαλλα

1-2

κούπες νερό

1/4 κούπας

κόκκινο κρασί και κονιάκ (προαιρετικά)

Προετοιμασία

  1. Βράζεις ή ψήνεις τα κάστανα για να ξεφλουδίζονται εύκολα. Αν τα βράσεις χρειάζονται 40'-50' ή 14'-17' σε χύτρα ταχύτητας. Αν τα ψήσεις πρέπει να τα χαράξεις και να τα ψήσεις σε μη προθερμασμένο grill στους 220°C για 15' περίπου. Τα ξεφλουδίζεις και τα κρατάς στην άκρη.
  2. Στο μεταξύ ξεφλουδίζεις τα κρεμμυδάκια. Κόβεις τις άκρες και τα κρατάς ολόκληρα. Για να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα τα ζεματίζεις σε νερό για 2'-3'.
  3. Κόβεις τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια.

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα που έχεις ζεστάνει σε μέτρια προς υψηλή ένταση βάζεις την ακουφάμπα με τα κρεμμυδάκια και τα σωτάρεις μέχρι να ροδίσουν ελαφρά προσθέτοντας τα μπαχαρικά και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύεις έντονα όταν βλέπεις ότι το κρεμμύδι κολλά στην κατσαρόλα. Σβήνεις με κόκκινο κρασί και στη συνέχεια εάν θες και με κονιάκ και προσθέτεις τα μανιτάρια. Σωτάρεις τα υλικά ανακατεύοντας τακτικά έως ότου τα μανιτάρια βγάλουν τα υγρά τους και αυτά εξατμιστούν.

Προσθέτεις τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τα κάστανα, και όσο νερό χρειάζεται μέχρι το φαγητό σχεδόν να καλύπτεται. Αφήνεις το στιφάδο να μαγειρευτεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 40'-50' περίπου και ελέγχεις να μην χαθεί το νερό (προσθέτεις λίγο νερό αν χρειαστεί). Το στιφάδο είναι έτοιμο όταν τα κρεμμύδια έχουν μαλακώσει αλλά δεν έχουν διαλυθεί.

Συνόδευσέ το με πουρέ ή με ρύζι και απόλαυσέ το!

Μικρά μυστικά

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Τα κάστανα ανάλογα την ποικιλία τους είναι κατάλληλα για ψήσιμο ή για βράσιμο. Μπορείς να ρωτήσεις τον μανάβη πώς να τα μαγειρέψεις για να ξεφλουδίζονται ευκολότερα.

Δες εδώ όσα πρέπει να ξέρεις για τα κάστανα και περισσότερες ιδέες για να τα εντάξεις στη διατροφή σου.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με κατεψυγμένα και καθαρισμένα κρεμμυδάκια που θα βρεις στην αγορά.

Να σωτάρεις σε ελαιόλαδο αντί για ακουφάμπα ή νερό. Δες εδώ περισσότερους τρόπους μαγειρέματος και σωταρίσματος χωρίς λίπη ή έλαια.



Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

14g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

832mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

6%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

364

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Ειρήνη Σκηνιώτη

Η Ειρήνη Σκηνιώτη S.A.C. Dip. είναι Vegetarian and Vegan Nutrition Consultant (Level 3). Είναι βίγκαν από το 2007. Ζει στην Πάτρα και μεγαλώνει μαζί με τον σύντροφό της ένα βίγκαν παιδί.

Ειρήνη Σκηνιώτη
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές