Οι γαλάζιες φάλαινες υποφέρουν

Περιβάλλον + Βιωσιμότητα

21/03/2023

Ποιος;

Οι γαλάζιες φάλαινες…

Τί;

…περιορίζονται ως προς την κινητικότητά τους στον θαλάσσιο χώρο.

Πού;

Στην Παταγονία της Χιλής.

Γιατί;

Στην περιοχή που κυκλοφορούν οι φάλαινες αναζητώντας την τροφή τους κυκλοφορούν πάνω από 1.000 πλοία την ημέρα. Λόγω της κίνησης των πλοίων, οι φάλαινες χάνουν τον προσανατολισμό τους, δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αλλά και σκοτώνονται από συγκρούσεις με τα πλοία.

Λοιπές πληροφορίες

Ο καθηγητής θαλάσσιας βιολoγίας Luis Bedriñana-Romano του Κέντρου Γαλάζιων Φαλαινών στο Instituto de Ciencias Marinas y Limnológicas και η ερευνητική του ομάδα, δημιούργησαν ένα βίντεο που απεικονίζει τη μετακίνηση των γαλάζιων φαλαινών και τα εμπόδια που βρίσκουν στην προσπάθειά τους να τραφούν.

Δείτε στο σύνδεσμο το βίντεο που απεικονίζει μια πραγματική φάλαινα που προσπαθεί να βρει την τροφή της χωρίς να σκοτωθεί από τα πλοία που συνεχώς διασχίζουν τον χώρο της.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (83%) των πλοίων που κινείται στην περιοχή ανήκει σε στόλους εκτροφείων σολομού. Η μεγάλη πυκνότητα των κινήσεων των πλοίων, σε συνδυασμό με την ηχορύπανση που δημιουργείται δυσχεραίνει την επικοινωνία των φαλαινών, με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζονται. Επιπλέον, οι φάλαινες αρκετές φορές παγιδεύονται σε συγκεκριμένα σημεία και σκοτώνονται, αφού δεν μπορούν να αποφύγουν την σύγκρουση με τα πλοία.

Αν ζούσαμε σε έναν vegan κόσμο, το 83% της συγκεκριμένες κίνησης πλοίων δεν θα υπήρχε, και η θάλασσα θα έσφυζε από ζωή.

Γράφημα που απεικονίζει τις θέσεις των σκαφών και το ταξίδι που κάνουν οι φάλαινεςΤα πρώτα 4 γραφήματα δείχνουν την πυκνότητα των σκαφών (VD) που μετριέται με τον μέσο αριθμό σκαφών που επισκέπτονται κάθε κυψέλη 8 × 8 km την ημέρα, από στόλους βιομηχανικής αλιείας (a), βιοτεχνικής αλιείας (b), υδατοκαλλιέργειας (c), και μεταφορών (d). Σημειώστε τη μεγάλη διαφορά στο μήκος των χρωματιστών γραμμών για τους στόλους υδατοκαλλιεργειών. Τα 4 επόμενα γραφήματα δείχνουν τη σχετική πιθανότητα να συναντήσει φάλαινα (RPVEW) ένα  σκάφος από στόλο βιομηχανικής αλιείας (e), βιοτεχνικής αλιείας (f), υδατοκαλλιέργειας (g), και μεταφορών (h). Τα δεδομένα των διαφόρων στόλων παρέχονται από τις εθνικές υπηρεσίες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας της Χιλής (SERNAPESCA).

© Vegan Times 15-02-2021

Δημοσιεύτηκε: 15/02/2021
Ενημερώθηκε:
21/03/2023

Πηγές:

  1. Bedriñana-Romano, L., Hucke-Gaete, R., Viddi, F.A. et al. Defining priority areas for blue whale conservation and investigating overlap with vessel traffic in Chilean Patagonia, using a fast-fitting movement model. Sci Rep 11, 2709 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-82220-5
  2. Πηγή κύριας εικόνας: Elianne Dipp | Pexels