Το πρώτο vegan μουσείο

Vegan Life

10/04/2023
Ποιος;

Η Kay Stepkin, επιχειρηματίας με ποικίλες δραστηριότητες στο ενεργητικό της…

Τι;

…ίδρυσε το πρώτο vegan μουσείο.

Πού;

Στο Σικάγο του Ιλινόι.

Πότε;

Το μουσείο ιδρύθηκε το 2016.

Γιατί;

Στόχος είναι να προωθηθεί ο vegan τρόπος ζωής και να αναδειχθούν οι ρίζες και η ιστορία του βιγκανισμού στην περιοχή, όπου όπως δείχνουν τα δεδομένα η ιστορία του βιγκανισμού είναι πλούσια και ξεκινά από το 1893.

Λοιπές πληροφορίες

Το Μουσείο από την σύλληψή του ήθελε να καταγράψει τις ρίζες και την ιστορία του βιγκανισμού. Επειδή πριν το 1944 η λέξη vegetarian σήμαινε ό,τι σημαίνει σήμερα vegan, το Μουσείο αρχικά ονομάστηκε Vegetarian Museum. Αργότερα, αναγνωρίζοντας ότι η λέξη vegetarian όπως κατέληξε να χρησιμοποιείται αφενός δεν είναι σαφώς προσδιορισμένη, αφετέρου δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των ζώων κρίθηκε σκόπιμη η μετονομασία του σε Vegan Museum.

Η 2α Σεπτεμβρίου επιλέχθηκε ως ημερομηνία μετονομασίας του μουσείου από Vegetarian Museum σε Vegan Museum, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα θα εορτάζονταν τα 110α γενέθλια του Donald Watson, ιδρυτή της Vegan Society. Ο Donald Watson δημιούργησε την λέξη vegan για να δείξει την αρχή και το τέλος της λέξης “vegetarian”.

Στο μουσείο οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τις αξίες και τα οφέλη του vegan τρόπου ζωής, να μάθουν περισσότερα για τον φυτοφάγο αρχαίο Έλληνα μαθηματικό Πυθαγόρα, αλλά και να συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις που αφορούν τον βιγκανισμό.΄Το 1948 ο Donald Watson έγραφε: «δεν υπάρχει ηθική βάση για να πούμε ότι η χρήση κρέατος διαφέρει από την χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων – αν υπάρχει διαφορά, αυτή είναι μάλλον προς την κατεύθυνση του ότι η παραγωγή γάλακτος απαιτεί μια ακόμα χειρότερη μορφή εκμετάλλευσης».

© Vegan Times 07-01-2021

Δημοσιεύτηκε: 07/01/2021
Ενημερώθηκε:
10/04/2023