Ευνοϊκές προβλέψεις για τα βίγκαν τυριά

Η παγκόσμια αγορά vegan τυριού αναπτύσσεται και θα συνεχίσει την ανάπτυξή της, όπως δείχνουν τα στοιχεία και οι προβλέψεις πρόσφατης έρευνας.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

16/03/2022

Σύμφωνα με την έρευνα, ο τζίρος της βιομηχανίας vegan τυριού αναμένεται να φθάσει τα 3,3 δις το 2026, σημειώνοντας ετήσια ανάπτυξη 22,3% από το 2020 μέχρι τότε.

Μεγάλες εταιρείες παραγωγής φυτικών προϊόντων έχουν ήδη ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και εξελίσσουν τα προϊόντα τους ώστε να ικανοποιούν τις συνεχώς εξελισσόμενες παγκόσμιες διατροφικές ανάγκες. 

Ενδεικτικά, τον Νοέμβριο του 2017 η Violife, μία ελληνική εταιρεία, συνεργάστηκε με την Pizza Hut προσφέροντας στην αλυσίδα εστιατορίων τα φυτικά τυριά της. Τον Οκτώβριο του 2020 η Violife ξεκίνησε τη διάθεση των προϊόντων της και στον Καναδά ενώ μόλις έναν μήνα μετά συνεργάζεται με την μεγάλη εταιρεία αρτοποιίας Cooplands Bakery στην Μεγάλη Βρετανία για την δημιουργία προϊόντων που συνδυάζουν την τεχνογνωσία και των δύο εταιρειών.

Παράλληλα, η Miyoko’s Creamery – πρωτοπόρος στον κλάδο των καλλιεργημένων φυτικών τυριών – τον Φεβρουάριο του 2020 ξεκίνησε να προσφέρει καλλιεργημένη «μοτσαρέλλα» για υπηρεσίες εστίασης στις ΗΠΑ.

Η Daiya Foods λανσάρει τον Απρίλιο του 2020 vegan πίτσα με κρούστα από κουνουπίδι, γλυκοπατάτα και σπανάκι, ενώ μερικούς μήνες αργότερα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους κυκλοφορεί το vegan τυρί cheddar της.

Ακόμη μία εταιρεία που κάνει αισθητή την παρουσία της στον κλάδο είναι η Upfield, η οποία των Ιούνιο του 2020 επένδυσε 50 εκ. € για την δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης νέων φυτικών προϊόντων στο Wageningen της Ολλανδίας.

Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο παραδείγματα που τεκμηριώνουν το μέγεθος του μετασχηματισμού που συμβαίνει στην αγορά τροφίμων. Ο βίγκαν τρόπος ζωής κερδίζει έδαφος ταχέως λόγω των ανθρώπων που αντιλαμβάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν οι γαλακτοβιομηχανίες στα ζώα, την ανθρώπινη υγεία, και το περιβάλλον.

Με τον γρήγορο ρυθμό αύξησης των vegans θα αυξάνονται και οι ανάγκες για vegan αγαθά. Επομένως είναι φυσικό επακόλουθο πως στα επόμενα χρόνια η ποικιλία vegan τυριών θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι σήμερα – κάτι που μας γεμίζει με αισιοδοξία.

© Vegan Times 21-12-2020

Δημοσιεύτηκε: 16/12/2020
Ενημερώθηκε:
16/03/2022

Πηγές:

  1. https://www.reportlinker.com/p05998627/Global-Vegan-Cheese-Market-By-End-Use-By-Source-By-Product-By-Region-Industry-Analysis-and-Forecast.html