Επιστρεφόμενες συσκευασίες στο take-away – επιτέλους!

Η υπηρεσία διανομής φαγητού Just Eat και η εταιρεία επαναχρησιμοποιούμενων και επιστρεφόμενων συσκευασιών Club Zerο συνεργάστηκαν και προσφέρουν σε δοκιμαστικό στάδιο επαναχρησιμοποιούμενες και επιστρεφόμενες συσκευασίες, στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, για να αξιολογήσουν πώς ανταποκρίνεται το καταναλωτικό κοινό σε αυτήν την πρακτική.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

16/03/2022

Λοιπές πληροφορίες

Σε πρώτη φάση, 6 συνεργαζόμενα με την εταιρεία Just Eat εστιατόρια θα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες να παραλαμβάνουν το γεύμα τους, κατόπιν ηλεκτρονικής παραγγελίας, είτε στην κλασική συσκευασία είτε σε επαναχρησιμοποιούμενη. Οι πελάτες που θα επιλέγουν την επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία θα έχουν δύο επιλογές. Είτε να κανονίσουν να παραλάβει κάποιος διανομέας της εταιρείας τη συσκευασία τους ή να την αφήσουν σε κάποιον τοπικό φορέα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία Just Eat προωθεί εναλλακτικούς και οικολογικούς τρόπους συσκευασίας των τροφίμων για να μειώσει τη χρήση πλαστικού. Πριν περίπου 3 χρόνια, το 2018, συνεργάστηκε με την εταιρεία Notpla, η οποία παρήγαγε σακουλάκια από φύκια για καρυκεύματα για την Just Eat. Τα σακουλάκια ήταν αρχικά διαθέσιμα σε ένα συνεργαζόμενο εστιατόριο για 6 εβδομάδες και μέσα στο 2019 η διάθεσή τους επεκτάθηκε σε 65 καταστήματα κατόπιν συνεργασίας με την εταιρεία Hellmann’s. Το 2020 η Just Eat προσέφερε στους καταναλωτές συσκευασίες από χαρτί που παραγόταν από δέντρα και γρασίδι.

H εταιρεία Just Eat προσπαθεί μέσω των πρακτικών της προωθώντας εναλλακτικές συσκευασίες να μειώσει τη χρήση των πλαστικών από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Η Club Zero (παλιά Cup Club) δραστηριοποιείται από τις αρχές του 2020 και στις ΗΠΑ.

Συνεργασία με την Club Zero έχουν επίσης ξεκινήσει και εταιρείες όπως η Google, η Coca Cola, η Starbucks, η John Lewis Partnership, και άλλες.

Στις 3 Ιουνίου η Starbucks ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα χρησιμοποιεί πιλοτικά τα επιστρεφόμενα κύπελλα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, και τη Γαλλία. Σχεδιάζει να επεκτείνει την χρήση των κύπελλων στα 3.840 καταστήματά της στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Αναλόγως με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, η επίστρωση του ποτηριού μίας χρήσεως το οποίο θέλουμε να αντικαταστήσουμε, η εταιρεία Club Zero έχει υπολογίσει ότι κάθε επαναχρησιμοποιούμενο κύπελλο θα πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθεί για περίπου 70-130 φορές ώστε να είναι καλύτερο από περιβαλλοντικής απόψεως από το μίας χρήσεως. Στους υπολογισμούς περιέχεται και το περιβαλλοντικό κόστος παραγωγής του κύπελλου, καθώς και συλλογής, μεταφοράς, πλυσίματος και ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων.

Ευχόμαστε η πρωτοβουλία της Just Eat να αποτελέσει έμπνευση για ελληνικές επιχειρήσεις. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι η επιτυχία τέτοιων πρωτοβουλιών εξαρτάται από το αν εμείς, ως καταναλωτές, θα τις αγκαλιάσουμε ακόμα και αν μας "ξεβολεύουν". Διότι, όπως γνωρίζουμε, δεν υπάρχει πράσινη οικονομία χωρίς πράσινους καταναλωτές.

© Vegan Times 21-09-2021

Δημοσιεύτηκε: 21/09/2021
Ενημερώθηκε:
16/03/2022