Οικοπάλ

H εταιρεία παραγωγής βιολογικών προϊόντων Οικοπάλ δημιουργεί παραδοσιακά, σπιτικά προϊόντα όπως μπισκότα, κουλούρια, ζυμαρικά. Πρόσφατα έλαβε vegan πιστοποίηση με το πρότυπο Vegan Inside.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

09/11/2022

VeganTimes: Διαβάζουμε πως η εταιρεία σας ιδρύθηκε το 2016, αλλά η ιστορία της ξεκινά πολύ νωρίτερα. Μιλήστε μας για το πώς ξεκινήσατε και πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε στον χώρο.

Απάντηση: Η προσπάθειά μας ξεκίνησε το 2005 μετά την αποφοίτησή μας από την Γεωπονική σχολή και την απόφασή μας να επιστρέψουμε στον τόπο καταγωγής μας, τα Τρίκαλα, και να ασχοληθούμε με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, αρχικά με παραδοσιακά ζυμαρικά, κάποια εκ των οποίων παράγουμε ακόμη και σήμερα (όπως τραχανάς και πλιγούρι) και μετά από αρκετές δοκιμές και πειραματισμούς, με κουλουράκια και μπισκότα.

VeganTimes: Παράγετε πολλά βίγκαν μπισκότα, κουλούρια, παξιμαδάκια, προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με την ελληνική παράδοση. Σε μια εποχή που συνεχώς και ταχέως εξελίσσεται, πώς καταφέρνετε να συνδυάζετε και να διατηρείτε τους δύο αυτούς κόσμους, ‘‘παραδοσιακό’’ και ‘‘vegan’’;

Απάντηση: Η ελληνική παράδοση περιέχει πολλές συνταγές υγιεινών ‘‘σνακ’’ και γλυκισμάτων που από τη φύση τους δεν περιέχουν ζωικά συστατικά ή με σχετική ευκολία προσαρμόζονται στις vegan απαιτήσεις. Οπότε με γνώμονα την υγιεινή διατροφή και την οικολογική συνείδηση όλα αυτά τα χρόνια, και προσαρμοζόμενοι στις ανάγκες των καιρών, καταφέραμε να συνδυάσουμε παραδοσιακές και vegan γεύσεις με πολύ καλά γευστικά αποτελέσματα, κάτι που αποδεικνύεται από τα διεθνή βραβεία και τις κριτικές των καταναλωτών.

VeganTimes: Ο κόσμος φαίνεται πως πλέον, ίσως και λόγω των συνθηκών της πανδημίας, προτιμά τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. Πώς ανταποκρίνεστε στις συγκεκριμένες αυτές ανάγκες του καταναλωτικού κοινού;

Από την στιγμή που οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε είναι οι ποιοτικότερες που μπορούμε να βρούμε στην ελληνική αρχικά και κατόπιν στη διεθνή αγορά και αφού μετά από πολλές προσπάθειες καταφέραμε και απαλλάξαμε τα βιολογικά προϊόντα μας από ζωικά συστατικά και φοινικέλαιο και προσθέσαμε χυμούς φρούτων στα συστατικά, κάναμε τα σημαντικότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και άρα εκ των πραγμάτων παρείχαμε στους πελάτες μας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας πριν ακόμη γίνει αυτό μαζικό λόγω των συνθηκών της πανδημίας. 

VT: Πέραν της δημιουργίας vegan προϊόντων, τί άλλες ενέργειες πραγματοποιείτε για την προστασία του περιβάλλοντος;

Πρώτα από όλα, η επιλογή μας να παράγουμε σχεδόν αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει χρήση πιστοποιημένων βιολογικών πρώτων υλών, που φυσικά παράγονται με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο σε σχέση με τα συμβατικά, καθώς και παραγωγική διαδικασία που συνάδει με τη συγκεκριμένη οικολογική φιλοσοφία. Επίσης, η χρήση συσκευασιών 100% ανακυκλώσιμων αλλά και επαναχρησιμοποιούμενων. Τέλος, σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, αναπτύσσουμε μια διαδικασία κομποστοποίησης και αξιοποίησης των οργανικών αποβλήτων της παραγωγής μας και επιπλέον σχεδιάζουμε ενέργειες για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη διαδικασία παραγωγής.

Βίγκαν μπισκότα από την Οικοπάλ

VT: Τα περισσότερα προϊόντα σας είναι βιολογικά. Μιλήστε μας γι’ αυτή σας την επιλογή. Τί σας οδήγησε στην δημιουργία βιολογικών προϊόντων;

Απάντηση: Εξ αρχής η επιλογή μας ήταν να δραστηριοποιηθούμε στην αγορά των βιολογικών προϊόντων γιατί ήμασταν πεπεισμένοι ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρναμε να παρέχουμε στον καταναλωτή πραγματικά αγνά προϊόντα και με βάση τις πιστοποιημένες πρώτες ύλες να παράγουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Επίσης θέλουμε να προσφέρουμε στον κόσμο γεύσεις πραγματικά αυθεντικές· για παράδειγμα τα μπισκότα μας με σοκολάτα περιέχουν αυθεντική κουβερτούρα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα κακάο, τα μπισκότα μας με βρώμη έχουν την αυθεντική γεύση της ποιοτικότερης βιολογικής βρώμης, και χρησιμοποιούμε τα καλύτερα πιστοποιημένα βιολογικά υλικά όπως πετιμέζι Νεμέας, πορτοκάλια Άργους, και ελαιόλαδο Μυτιλήνης. Τέλος χρησιμοποιούμε και πραγματική βανίλια, και όχι βανιλίνη.

VT: Πρόσφατα λάβατε vegan πιστοποίηση για μερικά προϊόντα σας με το πρότυπο Vegan Inside. Τί σας οδήγησε να πάρετε αυτήν την απόφαση για πιστοποίηση;

Απάντηση: Επειδή το καταναλωτικό κοινό που μας αφορά γίνεται όλο και πιο εκπαιδευμένο και ευαισθητοποιημένο στην αναζήτηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων που καταναλώνει, και αφού καταφέραμε μετά από πολλές προσπάθειες τα βιολογικά προϊόντα μας να γίνουν πραγματικά κατάλληλα για τους vegan καταναλωτές, απαλλαγμένα επιπλέον και από προσθήκη φοινικελαίου θεωρήσαμε ότι μια πιστοποίηση Vegan θα επιβράβευε ουσιαστικά την προσπάθειά μας και θα επικοινωνούσε καλύτερα στο κοινό μας την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων μας.

VT: Μιλήστε μας ελεύθερα για την vegan διατροφή

Απάντηση: Καταρχάς, θεωρούμε ότι ο βιγκανισμος σαφώς και δεν περιορίζεται μόνο στη vegan διατροφή αλλά είναι μια στάση ζωής πολυδιάστατη. Για την πλειοψηφία όμως των vegan, όλο αυτό συνήθως ξεκινάει από τη διατροφή και κατόπιν επεκτείνεται στα υπόλοιπα επίπεδα - εμείς, ως εταιρεία παραγωγής, μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτό. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι τα προϊόντα μας αποτελούνται από αγνές βιολογικές και αρίστης ποιότητας πρώτες ύλες με όσο γίνεται λιγότερα υποκατάστατα, είναι μια ευκαιρία να καταναλώνονται και από μη vegan άτομα, ώστε να καταρρίπτονται μύθοι όπως ότι η vegan διατροφή είναι άνοστη, ή ότι δεν είναι επαρκώς θρεπτική, και έτσι να επεκταθεί ακόμα περισσότερο.

Πιστεύουμε απόλυτα ότι ο βιγκανισμος δεν είναι μια τάση της εποχής. Είναι μια ανάγκη σεβασμού πρωτίστως στα ζώα (μειώνοντας και την ζήτηση για ζωικά προϊόντα) και το περιβάλλον - ειδικά στις μέρες μας - και κατ’ επέκταση και στον ίδιο μας τον εαυτό, προσφέροντας στον ανθρώπινο οργανισμό τις προϋποθέσεις για υγεία και ευεξία.

VT: Πώς οραματίζεστε το μέλλον της εταιρείας σας; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Απάντηση: Η εταιρεία μας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη με ταχείς ρυθμούς και οι στόχοι μας είναι μέσα από την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων σε συνεργασία με πανεπιστήμια και φορείς να γίνουμε οι μεγαλύτεροι Έλληνες παραγωγοί βιολογικών και Vegan προϊόντων στις κατηγορίες που δραστηριοποιούμαστε. Γνώμονάς μας θα είναι πάντοτε η ποιότητα, η υγιεινή διατροφή και οι προσιτές τιμές, η προστασία του περιβάλλοντος, και η λειτουργία μας με κανόνες υγιούς και ηθικού εμπορίου.

VT: Πείτε μας περισσότερα για το ηθικό εμπόριο. Πώς το έχετε συμπεριλάβει στην επιχειρηματικότητά σας;

Τη φιλοσοφία του ‘‘ηθικού’’ ή ‘‘δίκαιου’’ εμπορίου (fair trade) επιχειρούμε από την αρχή της λειτουργίας μας να την εφαρμόσουμε στην πράξη. Έτσι, εκτός από την αγορά πρώτων υλών από το εξωτερικό (βανίλια, κακάο, κανέλα κ.λπ.) από εταιρείες που εφαρμόζουν κανόνες fair trade, συνεργαζόμαστε επίσης με μικρούς τοπικούς παραγωγούς αγοράζοντας τα προϊόντα τους σε τιμές πολύ καλύτερες από τους μεγάλους εμπόρους και με ευνοϊκούς όρους πληρωμής. Ενδεικτικά αναφέρεται η αγορά σιτηρών και ξηρών καρπών από τη Θεσσαλία, αλεύρων από τη Μακεδονία, πετιμεζιού και σταφίδας από την Πελοπόννησο, κ.ο.κ.

VT: Πού πωλούνται τα προϊόντα σας και με ποιους τρόπους μπορεί να τα προμηθευτεί το κοινό;

Απάντηση: Τα προϊόντα μας πωλούνται σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και υγιεινής διατροφής σε Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, σε επιλεγμένα καταστήματα τροφίμων και delicatessen, στην αλυσίδα καταστημάτων Βιολογικό Χωριό και στα super market Μy Market, Θανοπουλος, Χαρά, και άλλα.

© Vegan Times 23-09-2021


Κώστας ΧάμοςΟ Κώστας Χάμος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος πτυχίου Γεωπονικής, τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας, επίσης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2005 άφησε την Αθήνα και εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, τόπο καταγωγής του πατέρα του, όπου ξεκίνησε την εταιρεία παραγωγής βιολογικών προϊόντων Οικοπάλ. Το 2016 άλλαξε τη σύσταση και τη μορφή της εταιρείας, με την οποία και λειτουργεί έως σήμερα.

Δημοσιεύτηκε: 23/09/2021
Ενημερώθηκε:
09/11/2022