Tips για ένα κατάλυμα που θέλει να φιλοξενεί (και) vegan πελάτες

Οι άνθρωποι που επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν ζώα για τροφή, ένδυση, ή άλλους σκοπούς ολοένα και αυξάνονται. Tί μπορεί να κάνει ένα κατάλυμα, ώστε να προσελκύσει και vegan επισκέπτες και να τους προσφέρει μια εμπειρία που θα τους κάνει μόνιμους πελάτες;

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

17/06/2022

Υπάρχουν τριών ειδών αποφάσεις που αυξάνουν την προσέλκυση βίγκαν επισκεπτών: οι υποδομές του καταλύματος (οι αγορές παγίων), τα αναλώσιμα εντός του ξενοδοχείου, και η διευκόλυνση της εμπειρίας των vegan στην περιοχή. 

Οι αποφάσεις και οι ενέργειες που κάνουμε για να γίνει ένα κατάλυμα φιλικό προς το vegan κοινό, αποτελούν win-win στρατηγική καθώς μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του καταλύματος και αυξάνουν τη βιωσιμότητα του τουρισμού στην περιοχή εν γένει, ανεξαρτήτως του μείγματος των πελατών του.

Οποιεσδήποτε επιλογές καθιστούν το κατάλυμα πιο φιλικό προς το vegan κοινό, το καθιστούν αυτομάτως πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Οι υποδομές

Εδώ ανήκουν οι αποφάσεις για τα στρώματα, τα παπλώματα τα μαξιλάρια, τα χαλιά, την επένδυση των επίπλων, τα ριχτάρια, και οτιδήποτε υφασμάτινο υπάρχει μέσα στο κατάλυμα. Αν το κατάλυμά μας σχεδιάζει να γίνει κατάλληλο και για βίγκαν πελάτες, τότε πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες επιλογές κατά τις αρχικές αγορές ή κατά τις αντικαταστάσεις λόγω φθοράς. Τα υλικά που μπορούν εύκολα να εντοπιστούν και να μην αγοραστούν είναι το πούπουλο, το μαλλί, το μετάξι, το δέρμα, και η γούνα. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαξιλάρια που δεν περιέχουν πούπουλα χήνας και άλλα υλικά ζωικής προέλευσης. Αντ’ αυτών θα χρησιμοποιηθούν μαξιλάρια με συνθετικές ίνες, συνθετικά πούπουλα, κ.ά.

Μαξιλάρια σε κρεβάτι ξενοδοχείουΠηγή εικόνας: Nik Lanús | Unsplash.

Στις υποδομές ανήκουν επίσης οι αποφάσεις για διακοσμητικά αντικείμενα. Σε ένα κατάλυμα φιλικό προς τους vegan επισκέπτες δεν υπάρχουν αντικείμενα από κόκκαλα, γούνα ή δέρμα, όστρακα, μετάξι, μαλλί. Ένα χαλί, λόγου χάρη, που έχει κατασκευαστεί από μαλλί ή δέρμα ζώων δεν είναι συμβατό ούτε με τον vegan τρόπο ζωής, ούτε και τη vegan φιλοξενία εν προκειμένω. Αντί ενός χαλιού με υλικά ζωικής προέλευσης, υπάρχουν χαλιά από vegan υλικά, όπως βαμβάκι, λινό, μπαμπού, κ.ά.

Υπάρχουν κι άλλες βίγκαν εναλλακτικές στα παραπάνω υλικά, όπως περιγράφεται στο παρακάτω άρθρο μας.

Τα αναλώσιμα

Σε αυτές τις αποφάσεις ανήκουν τα Welcome gifts, τα καλλυντικά, τα είδη που προσφέρονται στο πρωινό. Για όλα αυτά τα είδη μπορούμε να επιλέξουμε αποκλειστικά βίγκαν προϊόντα, ώστε να εξυπηρετούνται χωρίς επιπλέον κόπο όλοι οι πελάτες, vegan και μη. Στην ενότητα των vegan προϊόντων έχουμε συμπεριλάβει τα πιστοποιημένα vegan προϊόντα ατομικής περιποίησης που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Ένα πολύ ωραίο και υγιεινό vegan πρωινό θα ήταν διάφορα κομμένα φρούτα, τα οποία έχουμε σε μεγάλη ποικιλία στη χώρα μας, ή μία ομελέτα από ρεβυθάλευρο, ή νιφάδες δημητριακών με κάποιο φυτικό ρόφημα χωρίς ζάχαρη. Στην ενότητα των vegan συνταγών έχουμε συμπεριλάβει υγιεινά vegan πρωινά, τα οποία εύκολα μπορούν να ενταχθούν στο μενού καταλυμάτων, ώστε να εξυπηρετούνται οι vegan ταξιδιώτες, αλλά και για να έχουν πιο υγιεινές επιλογές και οι ταξιδιώτες που δεν είναι βίγκαν.

Vegan πρωινό με κεράσια, δημητριακά και μπανάναVegan πρωινό με κεράσια, λιωμένη μπανάνα και δημητριακά διά χειρός 9χρονης σε ξενοδοχείο. © Vegan Mama.

Σε αυτές τις αποφάσεις, επίσης, ανήκουν οι επιλογές φαγητού που υπάρχουν στα γεύματα που προσφέρει το κατάλυμά μας. Η Vegan Times έχει ετοιμάσει έναν χρήσιμο οδηγό για την εστίαση – με βάση αυτόν τον οδηγό, μπορεί να γίνει πιο εύκολη η παροχή βίγκαν επιλογών στους πελάτες του καταλύματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παροχή γευμάτων που απαρτίζονται από απλά τρόφιμα κοστίζει φθηνότερα από ό,τι τα γεύματα που περιέχουν ζωικά. Το άρθρο με την σύγκριση τεσσάρων ειδών μενού προσφέρει περισσότερες πληροφορίες.

Το δίκτυο της Εμπειρίας

Ένα άλλο σημαντικό σύνολο σύνολο ενεργειών είναι η παροχή πληροφόρησης στους βίγκαν πελάτες μας σχετικά με την συνολική τους εμπειρία στην περιοχή. Η παροχή επιλογών που είναι κατάλληλες για βίγκαν στην ευρύτερη περιοχή αυξάνει την ελκυστικότητα της περιοχής συνολικά, καθώς και το εισόδημα που δαπανάται στην περιοχή από κάθε επισκέπτη.

Δεδομένου ότι μία βίγκαν οικογένεια θα αναζητήσει υπηρεσίες (π.χ. βίγκαν φαγητό ή και δραστηριότητες) στην ευρύτερη περιοχή, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων που να μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια τις ανάγκες των βίγκαν και έτσι να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία και οικονομικό όφελος (άμεσα αλλά κυρίως μακροχρονίως) σε όλη την περιοχή μας. Και εδώ είναι πολύ χρήσιμος ο οδηγός για τα εστιατόρια καθώς και οι ιδέες που περιέχονται στο άρθρο της Αναστασίας Ψειρίδου, PhD, για την υγιεινή μεσογειακή διατροφή

Πέραν των εστιατορίων, και οι δραστηριότητες που προτείνουμε σε vegan πελάτες δεν πρέπει να περιλαμβάνουν τη χρήση ζώων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιππασία. Η ιππασία δεν συνάδει με τον vegan τρόπο ζωής, καθώς χρησιμοποιούνται ζώα για ψυχαγωγία ή διασκέδαση. Η όποια χρήση ζώων για εκπαίδευση, διασκέδαση, ψυχαγωγία, αθλητισμό, κ.ά. δεν είναι συμβατή με τον βιγκανισμό. Η πεζοπορία, για παράδειγμα, αποτελεί μία καλή πρόταση, αν υπάρχουν μονοπάτια στην περιοχή για να εξερευνήσει κανείς από κοντά τις ομορφιές του τόπου. Τέτοιες δραστηριότητες που φέρνουν τον άνθρωπο κοντύτερα στη φύση και ταυτόχρονα συνδυάζουν τη φυσική άσκηση, είναι ελκυστικές στο vegan κοινό.

Τέλος, μια σημείωση: Πολλά καταλύματα συντηρούν γάτες που ζουν στους εξωτερικούς χώρους και είναι αστείρωτες. Γενικά, οι γάτες και ειδικά τα γατάκια θεωρούνται χαριτωμένο αξεσουάρ των διακοπών και “πουλάνε” ακόμα και ημερολόγια. Όμως, οι γάτες αποτελούν απειλή για την φυσική βιοποικιλότητα του τόπου, όταν ζουν ελεύθερες, επειδή σκοτώνουν άγρια ζώα (πουλιά, σαύρες, ποντίκια, φίδια, κ.ά.) ακόμα και για παιχνίδι. Επίσης, οι αστείρωτες γάτες κάθε καλοκαίρι γεννούν γατάκια τα περισσότερα από τα οποία δεν επιβιώνουν για έναν χρόνο. Μια μαμά γάτα με τα γατάκια της δεν αποτελεί “ατραξιόν” για τους βίγκαν· κάθε άλλο: Τους κάνει να αναρωτιούνται πώς θα επιβιώσουν τα γατάκια τους επόμενους μήνες, και ποιος θα τους προσφέρει φαγητό και περίθαλψη τον χειμώνα που έρχεται, όταν φύγουν οι τουρίστες (και συνήθως και οι ιδιοκτήτες) από το κατάλυμα. Συνεπώς, το να συμμετέχει το κατάλυμα σε ένα δίκτυο στείρωσης ζώων συντροφιάς στην περιοχή αποτελεί μια πολύ σημαντική δραστηριότητα που προστατεύει τόσο τα ζώα συντροφιάς όσο και την φυσική πανίδα της περιοχής, και πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από το αν το κατάλυμα προσπαθεί να προσελκύσει βίγκαν επισκέπτες.

Η ομάδα της της Vegan Times προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσφέρουν έγκυρες vegan επιλογές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

© Vegan Times 10-06-2022

Δημοσιεύτηκε: 11/06/2022
Ενημερώθηκε:
17/06/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: jimmy teoh | Pexels.