Το πρώτο vegan μελάνι εκτύπωσης

Η εταιρεία Ricoh με έδρα στην Ιαπωνία δημιούργησε το πρώτο vegan μελάνι εκτύπωσης.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

14/03/2022

Μία καινοτομία στον χώρο της εκτύπωσης που την περιμέναμε καιρό

Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές συστημάτων εκτύπωσης παγκοσμίως, η εταιρεία Ricoh, δημιούργησε το πρώτο φυτικό μελάνι εκτύπωσης, κατάλληλο τόσο για γραφικά όσο και εκτυπώσεις συσκευασιών. Το εν λόγω μελάνι είναι κατάλληλο για επιχειρήσεις που επιθυμούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους αλλά και την εξάρτησή τους από υλικά ζωικής προέλευσης. Καθώς σε συμβατικά μελάνια χρησιμοποιείται ζωάνθρακας ως χρωστική, το νέο φυτικό μελάνι θα προσφέρει την ευκαιρία σε όσους κλάδους της οικονομίας χρησιμοποιούν συσκευασίες να μειώσουν την επίπτωσή τους στο περιβάλλον και ταυτόχρονα να μειώσουν την ζήτησή τους για προϊόντα κτηνοτροφίας.

Πλεονεκτήματα vegan μελανιού

To vegan μελάνι υπερτερεί σε αρκετά σημεία σε σχέση με το “συνηθισμένο”.

  • Δεν περιέχει ζωάνθρακα.
  • Παράγεται από φυτικό έλαιο και όχι από πετρέλαιο, πρακτική που μειώνει την έκλυση επιβλαβών οργανικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης.
  • Το φυτικό έλαιο δημιουργεί ένα μελάνι που είναι βιοαποικοδομήσιμο, άρα προσφέρει μια πιο βιώσιμη εναλλακτική.
  • Το vegan μελάνι στεγνώνει γρηγορότερα, άρα η εκτύπωση απαιτεί λιγότερη ενέργεια.
  • Είναι άοσμο και δεν είναι απαραίτητη η χρήση βιοκτόνων για να συντηρηθεί το μελάνι.

Το vegan μελάνι, ακόμη, έχει εξαιρετική αντοχή τόσο σε καφέ όσο και λευκό χαρτί, καθώς και σε χαρτί από βαμβάκι. Όπως αναφέρει και ο Graham Kennedy, Διευθυντής Βιομηχανικής Εκτύπωσης & Γραφικών Επικοινωνιών, “Οι ιδιοκτήτες εταιρειών και οι εταιρείες παραγωγής εκτυπωτών αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους και υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών όπου αυτό είναι δυνατό”. Συνεχίζει προσθέτοντας ότι “Με το νέο vegan μελάνι, οι εταιρείες μπορούν να εισάγουν απρόσκοπτα θετικές αλλαγές που κάνουν μεγάλη διαφορά, χωρίς να επηρεάζεται η υψηλή ποιότητα των εκτυπώσεων”.

To βίγκαν μελάνι είναι διαθέσιμο σε Ευρώπη, Αφρική, και Μέση Ανατολή.

Αναρωτιόμαστε ποια ελληνική εταιρεία θα το χρησιμοποιήσει πρώτη!

© Vegan Times 08-03-2022

Δημοσιεύτηκε: 08/03/2022
Ενημερώθηκε:
14/03/2022