Θρακιώτικη Ζύμη, μια εταιρεία με παράδοση στα ζυμαρικά

Ο πατέρας Σπυρίδων Οικονόμου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Είναι πατέρας τριών παιδιών. Έχει σπουδάσει λογιστική και εργάστηκε σε πολλές εταιρείες καθώς και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το 2010 παραιτήθηκε και ανέλαβε ενεργά την επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε από τους γονείς του το 2004. Το 2021 χειροτονήθηκε ιερέας αλλά παράλληλα έχει και τη διοίκηση της βιοτεχνίας. Η επιχείρηση είναι στη δεύτερη γενιά και ελπίζει πως θα ακολουθήσουν και άλλες.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

21/03/2023

Vegan Times: Η Θρακιώτικη Ζύμη δημιουργήθηκε το 2004 στην Αίγειρο της Κομοτηνής. Πριν μας πείτε για τα επιτεύγματα της εταιρίας σας πείτε μας λίγα λόγια για τον τόπο σας.

Θρακιώτικη Ζύμη: Η Αίγειρος είναι ένα χωριό 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κομοτηνής, στον Νομό Ροδόπης το οποίο ιδρύθηκε το 1923. Σύμφωνα με το σχέδιο “Καλλικράτης”, μαζί με το Αγροτικό Ορφανοτροφείο και τη Μεσσούνη συναποτελούν την τοπική κοινότητα Αιγείρου, η οποία ανήκει στη δημοτική ενότητα Αιγείρου του Δήμου Κομοτηνής.

Η κοινότητα αρχικά ονομαζόταν Κιρ Τσιφλίκ (μεταφράζεται από τα Τούρκικα ως "kir çiftlik" δηλαδή "το βρώμικο τσιφλίκι-χωράφι") και στη συνέχεια Νέον Καβακλί. Στις 7 Ιουνίου 1957 το χωριό μετονομάστηκε στο σημερινό όνομα Αίγειρος.

Οι κάτοικοι του χωριού ήρθαν ως πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και συγκεκριμένα από το χωριό Καβακλί (τη σημερινή πόλη Τοπόλοβγκραντ στη Βουλγαρία) και την Κεσσάνη της Ανατολικής Θράκης (σήμερα στην Τουρκία). Το χωριό έχει πληθυσμό 924 κάτοικους.

Αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Κάθε 18 Ιανουαρίου γίνεται το κεντρικό πανηγύρι του χωριού το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο. Την εικόνα του Αγίου Αθανασίου στην εκκλησία την έφεραν οι πρόσφυγες από το Μουζάλι της Ανατολικής Θράκης.

VT: Ποια ήταν η έμπνευση για το ξεκίνημα της Θρακιώτικης Zύμης; Ποιοι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία της; Πείτε μας δυο λόγια γι' αυτούς.

ΘΖ: Η «Θρακιώτικη Ζύμη» ήταν μια ιδέα των γονέων μου, του Θεόδωρου και της Κυριακούλας Οικονόμου, που πριν από 18 χρόνια είδαν ένα κενό στο ποιοτικό παραδοσιακό ζυμαρικό. Η αγάπη τους για τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου τους, αλλά και η αγωνία τους να μεταφερθούν αυτές και στους νεότερους τούς οδήγησαν στη δημιουργία του εργαστηρίου, που ξεκίνησε από μια θρακιώτικη συνταγή για χυλοπίτες, το πρώτο προϊόν της εταιρείας, το οποίο στη συνέχεια πλαισιώθηκε από πολλά ακόμα.

VT: Κοντεύετε 20 χρόνια ως εταιρεία. Πώς εξελιχθήκατε μέσα σε αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν σημεία-σταθμοί;

ΘΖ: Υπάρχουν πολλά σημεία-σταθμοί στη λειτουργία του εργαστηρίου. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η μετάβαση στη νέα γενιά καθώς, όπως ξέρουμε, πάντα τα νεότερα μυαλά τρέχουν με το πνεύμα της εποχής. Έτσι με την εμπειρία των παλαιότερων και με τις ιδέες των νεότερων έγινε ο τέλειος συνδυασμός και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Ανανεώθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός, πιστοποιήθηκαν τα προϊόντα, αναβαθμίστηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, και πολλά άλλα.

VT: Η θρακιώτικη κουζίνα περιλαμβάνει τρόφιμα όπως πίτες, χυλοπίτες, κ.ά. Ποια vegan παραδοσιακά θρακιώτικα φαγητά μπορούμε να φτιάξουμε με τα vegan προϊόντα σας;

ΘΖ: Το πιο παραδοσιακό φαγητό είναι ο παραδοσιακός θρακιώτικος τραχανάς ή αλλιώς τραχανάς λαχανικών – έπειτα μπορούμε να μαγειρέψουμε πλιγούρι με λαχανικά στον φούρνο. 

VT: Οι άνθρωποι που κατοικούν στην επαρχία είναι εξοικειωμένοι με τον όρο vegan;

ΘΖ: Όχι – δυστυχώς οι άνθρωποι στην επαρχία δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο vegan.

VT: Είναι συχνό φαινόμενο οι άνθρωποι που μένουν στην επαρχία να νηστεύουν περισσότερο από τους ανθρώπους των πόλεων εξαιτίας των δεσμών τους με την παράδοση. Ισχύει αυτό; Παρατηρείτε αύξηση της ζήτησης των vegan προϊόντων σε περιόδους νηστείας;

ΘΖ: Ναι, είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι στην επαρχία νηστεύουν περισσότερο και κατά την περίοδο αυτή παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση αυτών των κωδικών.

VT: Πρόσφατα λάβατε vegan πιστοποίηση για μερικά προϊόντα σας με το πρότυπο Vegan Inside. Τί σας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση;

ΘΖ: Η απόφασή μας να πιστοποιήσουμε κωδικούς ήταν να κάνουμε γνωστό και στους vegan ανθρώπους πως μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια αυτά τα προϊόντα. Έτσι και αυξάνουμε εμείς σαν εταιρεία τις πωλήσεις μας αλλά και οι βίγκαν μπορούν να βάζουν περισσότερες επιλογές στο τραπέζι τους.

VT: Από πού προμηθεύεστε τις πρώτες ύλες για τα vegan προϊόντα σας;

ΘΖ: Οι πρώτες ύλες κυρίως είναι τοπικής προέλευσης αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει πως περιοριζόμαστε μόνο στην περιοχή μας.

VT: Σας έχει επηρεάσει η κρίση των σιτηρών που έχουμε λόγω του πολέμου της Ουκρανίας;

ΘΖ: Ναι, η κρίση αυτή μας επηρέασε, κυρίως αυξάνοντας το κόστος των πρώτων υλών μας.

VT: Πού μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σας;

ΘΖ: Τα προϊόντα μας μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά σημεία λιανικής πώλησης τροφίμων σε όλη την Θράκη αλλά και μέσω του eshop μας στο www.thrakiotikizimi.gr. Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουμε μία συνεργασία με αλυσίδα τροφίμων πανελλήνιας εμβέλειας η οποία θα περιλαμβάνει δύο κωδικούς vegan: τον γλυκό τραχανά λαχανικών και τον καυτερό τραχανά λαχανικών.

VT: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Να περιμένουμε νέες vegan γεύσεις στο μέλλον;

ΘΖ: Τα μελλοντικά μας σχέδια σαν επιχείρηση είναι να βελτιώνουμε πάντα τα προϊόντα μας και να αναζητούμε νέους κωδικούς και γεύσεις, εμπνεόμενοι από την παράδοση αλλά και από το κοινό μας.

Δημοσιεύτηκε: 13/03/2023
Ενημερώθηκε:
21/03/2023