Σε έναν κόσμο υπερβολικής συσκευασίας, επιλέγω προϊόντα χωρίς συσκευασία

Επιλέγω χύμα προϊόντα. Σε μια εποχή που προσπαθούμε να περιορίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα απορρίμματα που δημιουργούμε, είναι χρήσιμο να βρίσκουμε ιδέες που περιορίζουν τις συσκευασίες από ο,τιδήποτε αγοράζουμε και ειδικά από τα τρόφιμα, μιας και είναι προϊόντα που προμηθευόμαστε συνήθως συχνότερα από άλλα.

Περιβάλλον + Βιωσιμότητα

28/01/2023

Όλο και περισσότερο ακούμε για προϊόντα και λύσεις που είναι zero waste, δηλαδή έχουν το μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Τα καταστήματα που πωλούν χύμα τρόφιμα, όπως όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, και άλλα προϊόντα διατροφής, μας δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας δοχεία ή τσάντες και σακουλάκια πολλών χρήσεων για να ψωνίσουμε τα διάφορα είδη που θέλουμε, άρα και να μειώσουμε τις συσκευασίες που απορρίπτουμε.

Επίσης, τα αγοράζουμε στις ποσότητες που τα θέλουμε γλυτώνοντας ακόμα περισσότερες συσκευασίες, αφού για να αγοράσουμε δύο κιλά φασόλια θα τα αγοράζαμε σε τέσσερις συσκευασίες.

Τί είδους δοχεία να χρησιμοποιώ;

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε στα ψώνια μας πλαστικά δοχεία αποθήκευσης (1-2 κιλών) ή υφασμάτινες τσάντες ή πουγκιά για τα όσπρια ή μικρότερα πλαστικά δοχεία για τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.

Ποια είδη μπορώ να προμηθεύομαι χύμα;

Μπορούμε να βρούμε αρκετά καταστήματα με χύμα προϊόντα στο κέντρο και τα προάστια της Αθήνας, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις και περιοχές της Ελλάδας.

Μπορούμε να βρούμε τα περισσότερα τρόφιμα που χρειαζόμαστε όπως όσπρια, δημητριακά (ρύζι, βρώμη, σιτάρι, κ.ά.), διάφορα άλευρα, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, μυρωδικά ή καφέ από καφεκοπτεία και να τα προμηθευόμαστε στις ποσότητες που θέλουμε γεμίζοντας απευθείας τα δικά μας δοχεία. Επιπλέον, τα προϊόντα που βρίσκουμε σε αυτά τα καταστήματα είναι συχνά πιο οικονομικά από τα συσκευασμένα και με τις αγορές μας μπορούμε να στηρίζουμε μικρούς παραγωγούς. Υπάρχουν πλέον πολλά καταστήματα που έχουν υιοθετήσει μια πιο οικολογική συμπεριφορά και με λίγο ψάξιμο μπορούμε να τα εντοπίσουμε και να μας εξυπηρετούν με χαρά. Επίσης βρίσκουμε χύμα προϊόντα σε αρκετές λαϊκές αγορές.

Αυτή η νοοτροπία, δηλαδή το να χρησιμοποιούμε τα δικά μας δοχεία, τις υφασμάτινες τσάντες, και γενικώς πιο οικολογικούς τρόπους για τα ψώνια μας, είναι πιο διαδεδομένη στο εξωτερικό, αλλά διαδίδεται όλο και περισσότερο και στην Ελλάδα.

Αν σου αρέσει να βρίσκεις τρόπους για να βοηθάς το περιβάλλον, το να χρησιμοποιείς όπου μπορείς τα δικά σου δοχεία και επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια σου είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μειώσεις το πλαστικό που καταλήγει στο περιβάλλον.

Δημοσιεύτηκε: 27/01/2023
Ενημερώθηκε:
28/01/2023

Πηγές:

Κύρια εικόνα: Betty Subrizi, Unsplash