Little Bear: Το vegan ζαχαροπλαστείο του Πειραιά

Η Καίτη Πικιού, ιδιοκτήτρια του ζαχαροπλαστείου, μας μιλά για την επιχείρησή της και τις δημιουργίες της.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

06/06/2022

VeganTimes: Little Bear Patisserie. Πώς προέκυψε αυτό το όνομα & πώς γεννήθηκε η ιδέα για ένα vegan ζαχαροπλαστείο;

Καίτη Πικιού: Ήθελα σίγουρα αγγλικό όνομα λόγω του ότι δεν έχουμε μόνο ελληνόφωνους πελάτες, και ένα ζωάκι που να μας αντιπροσωπεύει. Μετά από αρκετό ψάξιμο, κατέληξα στην αρκούδα που συμβολίζει τη δύναμη της φύσης. Η cute αισθητική που ήθελα να έχει ο χώρος έφερε το “Little” πριν από το “Bear” και έτσι γεννήθηκε το μικρό αρκουδάκι!

Η προσωπική μου ανάγκη για vegan γλυκό με οδήγησε στη vegan ζαχαροπλαστική. Το vegan ζαχαροπλαστείο δεν ήταν απλά ιδέα, αλλά όνειρο ζωής – δικό μου, αλλά και πολλών ανθρώπων γύρω μου. Καλύπτει πολλές ανάγκες. Το να θες να πας επίσκεψη κάπου και να πρέπει να προγραμματίσεις από πριν τα κεράσματα ή να τα φτιάξεις μόνος σου πολλές φορές δεν είναι λειτουργικό. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά άτομα με αλλεργίες και δυσανεξίες που δεν έχουν φάει ποτέ γλυκό. Κι ας μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα έχουμε πολλές μέρες νηστείας. Το Little Bear καλύπτει όλες αυτές τις ανάγκες.

VeganTimes: Είχατε ανέκαθεν κλίση προς τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική; Μιλήστε μας λίγο για εσάς, τις σπουδές σας.

Καίτη Πικιού: Σπούδασα συμβουλευτική ψυχολογία αλλά από μικρή μου άρεσε να μαγειρεύω. Θυμάμαι ότι πάντα έκανα χάλια την κουζίνα κι έτσι δεν με άφηναν να πειραματίζομαι πολύ. Όταν σπούδαζα αποφάσισα ότι θέλω να γίνω ζαχαροπλάστισσα. Δούλεψα σε κάποια μαγαζιά και έφτιαχνα γλυκά για φίλους. Έπειτα, πήγα και σε σχολή ζαχαροπλαστικής για να μάθω περισσότερα και έκανα και κάποια μαθήματα μαγειρικής. Τα περισσότερα μαγαζιά που δούλεψα ήταν εστιατόρια και είχαν γλυκά από την αρχή. Έτσι, έμαθα την κλασική ζαχαροπλαστική την οποία μετέτρεψα σε vegan σταδιακά αλλά έμαθα και πολλά σε σχέση με τη μαγειρική. Ειδικά η πρακτική μου ήταν για μένα δεύτερο σχολείο.

VeganTimes: Στο ζαχαροπλαστείο έρχονται και πελάτες που δεν είναι vegan; Τί ρωτoύν και τί προτιμούν;

Καίτη Πικιού: Οι περισσότεροι πελάτες που έρχονται είναι non vegan. Έχουμε πολλούς πελάτες που έχουν αλλεργίες και πολλούς που νηστεύουν. Επίσης, έρχονται αρκετά άτομα με διάφορα θέματα υγείας αλλά και για τις επιλογές που έχουμε σε γλυκά χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη.

Πολλοί περαστικοί έρχονται για καφέ και τους εξηγούμε ότι έχουμε φυτικά γάλατα. Οι πιο πολλοί δεν έχουν θέμα αν και έχουμε και μερικούς που φεύγουν μόλις το ακούσουν!

Το πιο σημαντικό για μένα είναι το ότι μας στηρίζει η γειτονιά. Σημαίνει ότι τα γλυκά μας αρέσουν και οι πελάτες μας δεν έρχονται μόνο επειδή είναι vegan. Αυτή είναι μια προσωπική μου νίκη καθώς αυτός ήταν και ο στόχος μου: να δείξω στον κόσμο ότι όλα τα γλυκά γίνονται vegan και είναι το ίδιο νόστιμα. Καμιά φορά και πιο νόστιμα ακόμα!

Εννοείται ότι μας στηρίζει και η vegan κοινότητα πάρα πολύ. Ο Πειραιάς έχει αρκετούς vegan, κάτι που δεν ήξερα. Το ότι έχουμε βέβαια ντελίβερι για τις προπαραγγελίες σε όλη την Αττική βοηθάει πάρα πολύ να φτάσουν τα γλυκά μας παντού.

Έτσι, τόσο λόγω του ότι τα γλυκά μας αρέσουν σε όλους και του delivery σε όλη την Αττική, το μαγαζί μας είναι ανοιχτό για όλους!

Vegan γλυκά σε βιτρίνα ζαχαροπλαστείου

VT: Ο κόσμος συχνά θεωρεί πως τα vegan γλυκά είναι πιο υγιεινά και όχι τόσο θερμιδογόνα όσο τα γλυκά που περιέχουν ζωικά. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΚΠ: Δεν ισχύει. Τα λιπαρά και οι θερμίδες τους βρίσκονται σε όλα τα γλυκά. Και φυσικά η ζάχαρη είναι αυτή που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα σε ένα γλυκό. Όμως έχει σημασία με τί συγκρίνεις. Εννοείται ότι κανένα γλυκό δεν είναι υγιεινό αν το συγκρίνεις με ένα φρέσκο φρούτο. Όμως, τα vegan γλυκά είναι καλύτερα από παρόμοια γλυκά γιατί λείπουν τα αυγά και τα ζωικά βούτυρα, και γιατί έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι και το λάδι έχει θερμίδες!

Υπάρχουν πιο υγιεινές εκδοχές γλυκών, ιδίως αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ολικής ή κάποιο υποκατάστατο όπως η βρώμη αλλά και κάτι άλλο αντί της ζάχαρης (όπως π.χ. είναι η στέβια ή η ζάχαρη καρύδας). Αυτό γίνεται και στα γλυκά με τα ζωικά όμως, και δεν έχει σχέση με το ότι είναι vegan. Θα έλεγα σε γενικές γραμμές ότι τα vegan, τουλάχιστον τα δικά μας, είναι πιο ανάλαφρα και εύπεπτα και με λιγότερη ζάχαρη από παρόμοια στην αγορά. Αυτό όμως είναι βάσει του τρόπου που δουλεύω εγώ. Δεν θα το έλεγα για όλα τα vegan γλυκά στον πλανήτη!

VT: Τα non vegan γλυκά περιέχουν γάλα και συνήθως αυγά και βούτυρο. Εσείς με τί αντικαθιστάτε αυτά τα υλικά για να φτιάξετε ένα vegan γλυκό; Υπάρχουν γενικά προκλήσεις στην εύρεση πρώτων υλών, οι οποίες είναι απαραίτητες στη vegan ζαχαροπλαστική;

ΚΠ: Υπάρχουν και vegan βούτυρα πλέον και φυτικά γάλατα, τυριά και ό,τι άλλο θέλει κανείς να βρει. Η αντικατάσταση των υλικών στη ζαχαροπλαστική μπορεί να είναι σύνθετη, καθώς πρέπει να γνωρίζουμε το κάθε υλικό τί ιδιότητα έχει σε κάθε συνταγή και να βρούμε υλικό αντικατάστασης με την ίδια ιδιότητα. Δηλαδή μπορεί η μπανάνα σε ένα κέικ να είναι καλό αντικατάστατο του αυγού, αλλά δε μπορούμε να κάνουμε την μπανάνα μαρέγκα. Είναι αναγκαίο να έχουμε την τεχνογνωσία.

Πολλοί προμηθευτές δυστυχώς δεν ξέρουν τί πουλάνε. Είναι δύσκολο να βρεις επαγγελματικές πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής vegan. Πόσο μάλλον με πιστοποίηση. Θέλει καλό ψάξιμο και μπόλικη υπομονή. Δυστυχώς, ακόμη πολλοί επαγγελματίες νομίζουν ότι vegan είναι τα χωρίς ζάχαρη ή τα χωρίς λακτόζη προϊόντα. Καμιά σχέση δηλαδή. Έχουμε ακόμη δρόμο!

Vegan τούρτα με θαλάσσια σχέδια

VT: Δημιουργείτε ευφάνταστες τούρτες σε πολλά παιχνιδιάρικα σχέδια. Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;

Μου αρέσει πολύ η ζαχαροτεχνία και η δουλειά μου γενικότερα. Αγαπημένες μου τούρτες είναι πάντα οι παιδικές. Νομίζω ότι μέσα από αυτές γίνομαι για λίγο παιδί! Τα πάντα είναι έμπνευση.

Όσο έχω χρόνο διαβάζω (συνήθως συνταγές και ιστορίες φαντασίας). Βλέπω ταινίες – ιδίως anime και παίζω video games. Βοηθούν πολύ σε νέες ιδέες. Φυσικά, παρακολουθώ και τα trends του εξωτερικού και έχω επαφή με αρκετούς ζαχαροτέχνες απ' όλον τον κόσμο μέσα από τις κοινές ομάδες, οπότε μοιραζόμαστε την κάθε μας έμπνευση και ιδέα.

Κάποιες φορές μπορεί να σκεφτώ κάτι καινούριο και να αναφωνήσω ξαφνικά ότι “έχω ιδεα!!”. Όσοι είναι γύρω μου συνήθως λένε “ωχ!” γιατί ξέρουν ότι μπορεί να τα παρατήσω όλα και να αρχίσω τα πειράματα. Τα κάνω αυτα συχνά!

VT: Τί θα βρει κανείς ερχόμενος στο Little Bear Patisserie;

Κ.Π.: Στο ζαχαροπλαστείο μας θα βρείτε πολλά γλυκά: παραδοσιακά και μοντέρνα στη vegan εκδοχή τους, brunch, πίτες ημέρας, και βιολογικό fair-trade καφέ. Πραγματοποιούμε ντελίβερι με τη Wolt που καλύπτει 5 χιλιόμετρα, αλλά και ντελίβερι για τις προπαραγγελίες σε όλη την Αττική. Επίσης, στέλνουμε και επαρχία διάφορα από τα καλούδια μας.

Βίγκαν γλυκό.Vegan γαλακτομπούρεκο.

Φτιάχνουμε και υποκατάστατα κρέατος και πίτες για κατάψυξη, ώστε να έχει όποιος θέλει στοκ με τα αγαπημένα του από τα προϊόντα μας. Φτιάχνουμε δικά μας λουκάνικα, vegan κοτόπουλο, σαλάμι, ζαμπόν και πολλά άλλα τα οποία έχουμε και στο μενού του μαγαζιού σε διάφορα πιάτα μας. Πολλοί μάς τα ζητάνε σκέτα για το σπίτι όμως, και εμείς δεν χαλάμε χατίρι!

Τέλος, αναλαμβάνουμε και κάθε είδους event, γάμους, βαπτίσεις, και πάρτι. Κάνουμε και μπομπονιέρες κάποιες φορές! Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ακόμη και τα κουφέτα μπορεί να μην είναι vegan οπότε αναλαμβάνουμε και αυτές τις δουλειές καθώς και στολισμούς candy bars/salty bars, σπιτικά αναψυκτικά, σέρβις κ.ά.

© Vegan Times 02-06-2022


Καίτη ΠικιούΜε σπουδές στην ψυχολογία και τη ζαχαροπλαστική και 11ετή ενασχόληση με τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική, η Καίτη Πικιού είναι η ιδιοκτήτρια και pastry chef του vegan ζαχαροπλαστείου Little Bear Patisserie στον Πειραιά. Η ειδίκευση της στη vegan ζαχαροπλαστική μετράει 8 έτη. Εκτός του ζαχαροπλαστείου που διατηρεί, αναλαμβάνει events και εκδηλώσεις, σεμινάρια σε παιδιά και ενήλικες και έχει υπάρξει κριτής στα Vegan Awards 2 συνεχόμενες χρονιές.

Δημοσιεύτηκε: 02/06/2022
Ενημερώθηκε:
06/06/2022