Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και vegan διατροφή

Τί αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την vegan διατροφή;

Τίποτα! Απολύτως τίποτα! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν αναφέρει τίποτε για την vegan διατροφή. Περιγράφει μόνο τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την υγιεινή διατροφή. Ας τα δούμε.

Vegan Διατροφή + Υγεία

21/03/2023
Πώς περιγράφει την υγιεινή διατροφή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

Δήλωση από τον ΠΟΥΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ενημερωτικό Δελτίο 394 για την Υγιεινή διατροφή. 15 Αυγούστου 2018. Ένα Ενημερωτικό Δελτίο που ξαφνιάζει ευχάριστα.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο (fact sheet) υπ. αρ. 394 που εξέδωσε ο ΠΟΥ στις 15 Αυγούστου του 2018, η υγιεινή διατροφή περιέχει 5 στοιχεία:

  1. Αυτολεξεί: "Φρούτα, λαχανικά, όσπρια (π.χ. φακές και φασόλια), ξηρούς καρπούς και πλήρη δημητριακά (π.χ. ακατέργαστο καλαμπόκι, κεχρί, βρώμη, σιτάρι, καστανό ρύζι)".
  2. Τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα (μη συνυπολογιζόμενων των αμυλούχων ριζών όπως οι πατάτες).
  3. Θερμίδες από ελεύθερα σάκχαρα λιγότερες από 10% (και ιδανικά λιγότερες από 5%) των συνολικών θερμίδων της ημέρας. [Για περισσότερα σχετικά με τη ζάχαρη δείτε τις Οδηγίες του 2015].
  4. Θερμίδες από λίπη και έλαια λιγότερες του 30% των συνολικών θερμίδων της ημέρας, θερμίδες από κορεσμένα λίπη λιγότερες του 10%, και θερμίδες από τρανς λίπη λιγότερες του 1%. Αναφέρεται εδώ ότι τα ακόρεστα λίπη (που κυρίως βρίσκονται σε φυτικά τρόφιμα) είναι προτιμώτερα από τα κορεσμένα (που κυρίως βρίσκονται στο "λιπαρό κρέας, βούτυρο, φοινικέλαιο και λάδι καρύδας, στην κρέμα, στο τυρί, στο γκι και στο λαρδί") και φυσικά προτιμότερα από τα τρανς λιπαρά όλων των ειδών που βρίσκονται τόσο σε επεξεργασμένα τρόφιμα όσο και στο κρέας και το γάλα μηρυκαστικών ζώων.
  5. Λιγότερα από 5 γραμμάρια αλατιού την ημέρα.

Δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Τα 5 στοιχεία της υγιεινής διατροφής. Η υγιεινή διατροφή αποτελεί φωτογραφία της vegan διατροφής. Πηγή φωτογραφίας: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Ενημερωτικό Δελτίο 394 “Υγιεινή διατροφή” | Αύγουστος 2018

Τι ισχύει για τα παιδιά έως δύο ετών;

Για τα βρέφη και παιδιά έως δύο ετών ισχύουν οι ίδιες αρχές με αυτές των ενηλίκων, αλλά πρέπει να λαμβάνονται επιπλέον υπόψη τρία ακόμα στοιχεία:

  1. Τα βρέφη θα πρέπει να τρέφονται με αποκλειστικό θηλασμό κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους.
  2. Τα βρέφη θα πρέπει να θηλάζουν συνεχώς για δύο τουλάχιστον έτη.
  3. Από τους 6 μήνες και έπειτα, ο θηλασμός "συμπληρώνεται με μια ποικιλία επαρκών, ασφαλών, και θρεπτικά πυκνών τροφίμων." Δεν πρέπει να προστίθενται στα συμπληρωματικά φαγητά αλάτι και κάθε είδους γλυκαντικά (ελεύθερα σάκχαρα).

Δήλωση του ΠΟΥ για νέα παιδιά και βρέφη

Υγιεινή διατροφή για παιδιά: ίδια με των ενηλίκων με προσοχή σε τρία επιπλέον σημεία. Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Ενημερωτικό Δελτίο 394 “Υγιεινή διατροφή” | Αύγουστος 2018.

Τελικά, τι θέση παίρνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την vegan διατροφή;

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, που αφορούν στο πιο πρόσφατο Ενημερωτικό Δελτίο του για την Υγιεινή διατροφή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν φαίνεται να λαμβάνει ρητά θέση για την vegan διατροφή. Αν αναζητήσει κανείς στην ιστοσελίδα του κείμενα που να περιέχουν τη λέξη "vegan" δεν θα βρει τίποτα. Όμως, το Ενημερωτικό Δελτίο του 2018 έχει τα ακόλουθα σημαντικά στοιχεία

  1. Δεν αναφέρει κανένα ζωικό τρόφιμο ως "απαραίτητο" συστατικό της υγιεινής διατροφής για τους ενήλικες.
  2. Δεν αναφέρει κανένα ζωικό τρόφιμο ως "απαραίτητο" συστατικό της υγιεινής διατροφής για βρέφη και παιδιά.
  3. Τα μόνα τρόφιμα που αναφέρει ονομαστικά ως απαραίτητα συστατικά της υγιεινής διατροφής είναι οι ομάδες φυτικών τροφίμων.

Από τα παραπάνω, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η vegan διατροφή μπορεί να αποτελεί μια υγιεινή επιλογή διατροφής. Επίσης προκύπτει το συμπέρασμα ότι η vegan διατροφή στην υγιεινή της έκδοση (δηλ. αυτή που στηρίζεται σε ανεπεξέργαστα τρόφιμα, άρα είναι πτωχή σε κορεσμένο λίπος, αλάτι, και ελεύθερα σάκχαρα) είναι η υγιεινή διατροφή που "φωτογραφίζεται" στο Ενημερωτικό Δελτίου του ΠΟΥ.

© Vegan Times 04-08-2019

Δημοσιεύτηκε: 04/08/2019
Ενημερώθηκε:
21/03/2023