Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του COVID αυξάνεται με την υιοθέτηση φυτοφαγικής διατροφής

Ερευνητές ιατροί δημοσίευσαν μελέτη στις 3 Οκτωβρίου 2021 στο ιατρικό περιοδικό The American Journal of Medicine που δείχνει ότι η vegan διατροφή ενισχύει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που σχετίζονται με την ασθένεια Covid 19.

Vegan Διατροφή + Υγεία

09/11/2022

Λοιπές πληροφορίες

Η μελέτη ανήκει σε σύνολο μελετών που υποδεικνύουν ότι η φυτοφαγία συνδέεται με μείωση της παχυσαρκίας και της υπέρτασης, που είναι παράγοντες κινδύνου για σοβαρές ασθένειες.

Oι εργαζόμενοι στους τομείς υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, θα πρέπει να προωθούν, μαζί με τους εμβολιασμούς, την υιοθέτηση φυτοφαγικής διατροφής για δύο λόγους. Πρώτον, για να βοηθήσουν τους ασθενείς να βελτιώσουν την υγεία τους γενικά και, δεύτερον, για να μειώσουν την ευπάθεια στον Covid-19.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2021 σε έξι χώρες σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης προέκυψε πως όσοι ακολουθούσαν φυτοφαγική διατροφή είχαν 73% χαμηλότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από Covid-19, σε σχέση με όσους περιλαμβάνουν στη διατροφή τους τροφές από ζωικά προϊόντα.

Εν συνόψει, τα στοιχεία των μελετών δείχνουν πως η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής, plant based διατροφής θα μείωνε την πιθανότητα σοβαρής μόλυνσης αλλά και θα ενίσχυε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Όπως αναφέρει η Saray Stancic, MD, Διευθυντής Ιατρικής Εκπαίδευσης της μη κερδοσκοπικής Επιτροπής Ιατρών για Yπεύθυνη Iατρική και μέλος της Σχολής Rutgers New Jersey Medical School, “...τα διατροφικά σχήματα που στηρίζονται σε φυτικά προϊόντα συσχετίζονται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη, ενώ παράλληλα μια υγιεινή vegan διατροφή μπορεί να ωφελήσει μια μεγάλη ομάδα ατόμων που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν κλασική κατάσταση ανοσοκαταστολής”.

Αξίζει να σημειωθεί πως  πάνω από το 60% των νοσηλειών για Covid-19 από τον Νοέμβριο του 2020 και έπειτα μπορούν να αποδοθούν στην παχυσαρκία, την υπέρταση, τον διαβήτη, ή την καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι γιατροί και τα νοσοκομεία θα πρέπει να ενημερώνουν και να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου μέσω της (καλής) διατροφής αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων, και να υιοθετήσουν εν γένει φυτοφαγικές διατροφές.

© Vegan Times 09-11-2021

Δημοσιεύτηκε: 09/11/2021
Ενημερώθηκε:
09/11/2022