Τί είναι το miso και τί πρέπει να γνωρίζετε

Το miso (μίσο) προέρχεται από την Ιαπωνία και είναι μια πάστα που χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα στη μαγειρική.

Vegan Διατροφή + Υγεία

04/10/2023

Παρασκευάζεται από την ζύμωση φασολιών σόγιας με αλάτι και koji (ο μύκητας που δημιουργεί τη ζύμωση, που λέγεται Aspergillus oryzae). Μπορεί να περιέχει και άλλα υλικά όπως ρύζι, κριθάρι, φαγόπυρο, σιτάρι, κεχρί, σίκαλη, και άλλα. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες, και ιχνοστοιχεία.

Ποιοι είναι οι τύποι της πάστας μίσο;

Η πάστα μίσο είναι διαφορετική αναλόγως με τα υλικά που περιέχει, τον χρόνο της ζύμωσης, και το δοχείο στο οποίο φτιάχνεται. Έτσι, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι miso με διαφορετικές ιδιότητες στο χρώμα, στα συστατικά, και στη γεύση.

Το χρώμα μπορεί να είναι από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο καφέ ή κόκκινο και συνήθως έχει αλμυρή, έντονη, ή και γλυκιά γεύση. Η διάρκεια της ζύμωσης μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες, μήνες, ή μέχρι και κάποια χρόνια. Όσο πιο πολύ διαρκεί η ζύμωση, το χρώμα του γίνεται πιο σκούρο και αποκτά πιο έντονη και βαθιά γεύση.

Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες μίσο είναι:
• Με ρύζι
• Με κριθάρι/σιτάρι
• Με φασόλια
• Μεικτό

Στην Ιαπωνία σχεδόν κάθε περιοχή φτιάχνει τη δική της συνταγή για μίσο και χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά και έτσι υπάρχουν και διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με τα υλικά που φτιάχνεται.

Εκτός όμως από την παραδοσιακή και τη σύγχρονη ιαπωνική κουζίνα όπου αποτελεί βασικό συστατικό σε πάρα πολλά πιάτα, έχει αγαπηθεί και χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όταν κάποιος ρωτάει από εδώ και στο εξής «τί είναι το μίσο», εσείς πλέον γνωρίζετε. Αλλά πρέπει όμως και να το δοκιμάσετε!

Πώς χρησιμοποιείται το μίσο στη μαγειρική;

Το μίσο στη μαγειρική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει γεύση σε σάλτσες, σε σούπες, σε ψητά λαχανικά, σε μαρινάδες, να χρησιμοποιηθεί σαν γλάσο για ψητά λαχανικά ή ψητό βίγκαν ρολό, και σε πολλά άλλα πιάτα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε παρασκευές χωρίς να μαγειρευτεί και αν δεν θέλουμε να καταστραφούν τα βακτήρια/προβιοτικά που δημιουργούνται από τη ζύμωση μπορούμε να το προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος.

Καθώς μία μικρή δόση πάστας (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) είναι ικανή να δώσει νέα διάσταση στο φαγητό, δεν θα χαρακτηρίζαμε το προϊόν ακριβό.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κύβους λαχανικών αντί ζωμού, τότε το μίσο αποτελεί μια πιο ραφιναρισμένη και υγιεινή αντικατάσταση, καθώς αρκετοί ζωμοί του εμπορίου περιέχουν τεχνητά ενισχυτικά γεύσης (όπως π.χ. γλουταμινικό μονονάτριο, E621).

Συμβουλή: Έχετε δοκιμάσει σούπα μίσο με λαχανικά σε ιαπωνικό εστιατόριο; Πρόκειται για μία νέα γευστική εμπειρία. Είναι σημαντικό όταν την παραγγέλνετε να σιγουρεύεστε ότι τα noodles που την συνοδεύουν είναι vegan.

Πού θα βρείτε πάστα μίσο;

Στην αγορά βρίσκουμε πολλούς διαφορετικούς τύπους μίσο σε καταστήματα ασιατικών προϊόντων και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Αναλόγως με το αν προτιμάμε να έχει απαλή γεύση ή έντονη μπορούμε να δοκιμάσουμε ορισμένα από αυτά για να βρούμε εκείνο που μας αρέσει περισσότερο.

Δημοσιεύτηκε: 25/04/2023
Ενημερώθηκε:
04/10/2023

Πηγές:

Πηγή εικόνας: Jinwoo Lee, Pixabay