Μαίρη Μανωλέλλη για τα Vegan Awards 2020

Η Μαίρη Μανωλέλλη, CEO της Vegan Times και μέλος της κριτικής επιτροπής των «Vegan Awards», απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Δελτία Τύπου

17/03/2022
Γίνεται πολύς λόγος για το εάν ένα προϊόν είναι πιστοποιημένο ή η εταιρεία που το παράγει είναι πιστοποιημένη. Ποια είναι η διαφορά;

Η πιστοποίηση θα πρέπει να αφορά προϊόντα ή υπηρεσίες. Δεν ξεχνάμε ότι οι εταιρείες διαθέτουν γκάμα προϊόντων κάποια από τα οποία μπορεί να περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης. Επίσης, δεν είναι εύκολο να οριστεί ποια είναι η «βίγκαν» επιχείρηση, διότι κάθε ευρώ που μπαίνει σε αυτήν μπορεί να μην καταλήγει τελικά σε βίγκαν πόρους όπως οι εργαζόμενοι ή ο εξοπλισμός της: για παράδειγμα δερμάτινοι καναπέδες, σερβίτσια, καθαριστικά, κεράσματα κ.λπ., ή ενέργειες κοινωνικής ευθύνης όπως παροχή μη vegan προϊόντων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πώς ο καταναλωτής είναι σίγουρος ότι η πιστοποίηση είναι έγκυρη;

Ο καταναλωτής μπορεί να ελέγξει αν το προϊόν που φέρει σήμα πιστοποίησης είναι καταχωρημένο στο μητρώο του πιστοποιητή, επικοινωνώντας μαζί του ή αναζητώντας το ο ίδιος στη βάση δεδομένων του πιστοποιητή.

Μπορεί ο καταναλωτής να ελέγξει εάν η εταιρεία είναι εγκεκριμένη; 

Ο καταναλωτής ΔΕΝ μπορεί να ελέγξει εάν η εταιρία είναι εγκεκριμένη όπως είπαμε και προηγουμένως.

Μπορεί να ελέγξει μόνο εάν η εταιρεία έχει πιστοποιημένα προϊόντα. Το εγκεκριμένο προϊόν φέρει σήμα πιστοποίησης.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω μια καινοτομία που είναι σε αυτή την κατεύθυνση στο πρότυπο Vegan Inside. Σε αυτό υπάρχει, εκτός από το Μητρώο πιστοποιημένων προϊόντων, φυσικά, και το Μητρώο Επιχειρήσεων όπου αποτυπώνεται ο δείκτης συνολικής συμπεριφοράς της επιχείρησης στα θέματα που σχετίζονται με τον βιγκανισμό. Ο δείκτης, μας δείχνει πόσο η επιχείρηση στο σύνολό της είναι περισσότερο ή λιγότερο κοντά στην κουλτούρα του βιγκανισμού, άρα ο καταναλωτής που θέλει οι η αγοραστική του αξία του να φτάνει σε επιχειρήσεις που είναι πιο κοντά στον βιγκανισμό να μπορεί να το καταφέρει.

Τι εύχεστε στον θεσμό των "Vegan Awards";

Να μακροημερεύσει, ολοένα να αυξάνεται η αναγνωρισιμότητά του και, μέσα από αυτόν, να αναδεικνύονται οι επιχειρήσεις που πρωτοπορούν και καινοτομούν, και επιτελούν εν τέλει κοινωνικό έργο.

Δείτε το βίντεο παρακάτω.

Δημοσιεύτηκε: 28/12/2020
Ενημερώθηκε:
17/03/2022