Ειρήνη Σ: Μία ευγενική ιστορία ακτιβισμού

Πρόκειται για μια ιστορία ακτιβισμού χωρίς πολλές φωνές και χωρίς καμία φασαρία, γιατί συνήθως η ενημέρωση και η ευγένεια είναι τα πιο αποτελεσματικά μας εργαλεία. 

Άνθρωποι

24/07/2023

Τα πρώτα χρόνια που είχα γίνει βίγκαν οι επιλογές στα βίγκαν έτοιμα προϊόντα και στα έτοιμα γεύματα ήταν ελάχιστες. Όπως όλοι όταν κάνουμε αυτήν την αλλαγή στη ζωή μας, έτσι κι εγώ μείωσα το φαγητό απ’ έξω, άρχισα να μαγειρεύω λίγο περισσότερο, να ανακαλύπτω συνεχώς νέες συνταγές και να κάνω αλλαγές στις συνταγές που ήδη μου άρεσαν. Και φυσικά χαιρόμουν όταν ανακάλυπτα κάποιο καινούριο μαγαζί με έτοιμα χορτοφαγικά γεύματα ή κάποια προϊόντα που κάνανε πιο εύκολη την καθημερινότητά μου.

Είχα την τύχη να κάνω αυτή την μετάβαση στον βιγκανισμό την ίδια χρονική περίοδο με την αγαπημένη μου φίλη Αναστασία. Έτσι υπήρχε μία επιπλέον στήριξη και ένα μοίρασμα γνώσεων και ιδεών μεταξύ μας – μιας και τότε τα σχόλια που ακούγαμε από το ευρύτερο περιβάλλον ήταν τις περισσότερες φορές αποθαρρυντικά.

Μια μέρα συζητώντας ή και αναζητώντας μαζί με την Αναστασία σημεία με εύκολα γεύματα, είπαμε για τα έτοιμα μαγειρευτά φαγητά της αλυσίδας σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, τα οποία ακόμα και τα φυτικά τους γεύματα περιείχαν ζωμό από ζώα. Αυτό μπορούσες να το δεις εύκολα, γιατί όταν σου βάζουν σε πακέτο την μερίδα, βάζουν και ένα αυτοκόλλητο με τον κωδικό και τα συστατικά του φαγητού. Φαγητά όπως γεμιστά, πατάτες φούρνου, αρακάς, γίγαντες, και πολλά άλλα ήταν μαγειρεμένα με ζωικό ζωμό και για εμάς δεν υπήρχε εν τέλει ούτε μία επιλογή. Ήταν μια εποχή (ξέρω... ακόμα θέλει καλό ψάξιμο) που τα συστατικά ζωικής προέλευσης ήταν σχεδόν παντού και μάλλον δεν ενοχλούσαν και πολλούς, ούτε και όσους νήστευαν. Λέγαμε λοιπόν πόσο ωραίο και πόσο πιο εύκολο για εμάς θα ήταν να παίρνουμε έτοιμα ζεστά γεύματα από τον Βασιλόπουλο που ήταν και πολύ κοντά μας, για όταν δεν έχουμε προλάβει να μαγειρέψουμε, για όταν ήμαστε στη δουλειά, και γενικά όποτε τα χρειαζόμαστε. Έτσι περάσαμε στη δράση. Ήταν αρχές του 2011.

Φαγητά όπως γεμιστά, πατάτες φούρνου, αρακάς, γίγαντες, και πολλά άλλα ήταν μαγειρεμένα με ζωικό ζωμό και για εμάς δεν υπήρχε εν τέλει ούτε μία επιλογή.

Με την παρότρυνση της Αναστασίας πήρα τηλέφωνο στον Βασιλόπουλο και σύντομα μίλησα με τον υπεύθυνο των έτοιμων γευμάτων. Συζήτησα αρκετή ώρα μαζί του και εκτός από το ότι ήταν ευγενικός φάνηκε από την αρχή ότι είχε διάθεση να κατανοήσει το πρόβλημα και να εξυπηρετήσει τους φυτοφάγους πελάτες τους, αλλά και όσους νηστεύουν όπως του ανέφερα. Μιλήσαμε κάποιες ακόμα φορές στο τηλέφωνο και στη συνέχεια με κάλεσαν από το catering που προμήθευε όλα τα καταστήματα του Βασιλόπουλου για να συζητήσω απευθείας με τον υπεύθυνο πώς θα γίνουν τα φυτικά γεύματα κατάλληλα για όλους. Εξήγησα για ακόμα μία φορά τί δεν τρώμε όσοι είμαστε φυτοφάγοι και μου είπαν ότι θα έκαναν δοκιμές με ζωμό λαχανικών και θα τα άλλαζαν άμεσα και σιγά σιγά θα φαινόταν η αλλαγή στα καταστήματα, όταν πρώτα θα τελείωναν οι ποσότητες που είχαν ήδη παραχθεί, αφού είναι κατεψυγμένα προϊόντα και υπήρχε ήδη κάποιο αρκετά μεγάλο απόθεμα. Όντως, σε μερικούς μήνες μπορούσαμε να προμηθευόμαστε κι εμείς φαγητό από τα καταστήματά τους.

Μπορώ να πω ότι αυτή η μικρή αλλά καθόλου ασήμαντη αλλαγή έγινε αρκετά γρήγορα και με μεγάλη κατανόηση και ευγένεια και από εμένα και από τους ανθρώπους που ήρθα σε επαφή. Αυτή η ιστορία μου έδειξε ότι όταν ζητάς απλά αυτό που θέλεις τις περισσότερες φορές υπάρχει και κάποια επιχείρηση που θα είναι πρόθυμη να σε εξυπηρετήσει. Δεν χάνουμε τίποτα να δοκιμάζουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, έστω με ζητήματα που φαίνονται μικρά αλλά κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη.

Ειρήνη Σ.

© Ειρήνη Σ. & Vegan Times 03-02-2023

Δημοσιεύτηκε: 03/02/2023
Ενημερώθηκε:
24/07/2023