Ένας vegan στην Πράγα

Η Πράγα, πρωτεύουσα της Τσεχίας, είναι χτισμένη γύρω από τον ποταμό Μολδάβα (Βλτάβα) ο οποίος διατρέχει όλη την περιοχή της Βοημίας. Την παραμυθένια Πράγα όσοι δεν την έχετε επισκεφθεί είναι καιρός να το κάνετε γιατί θα μεταφερθείτε πίσω στην εποχή του μεσαίωνα, καθώς όλη η πόλη είναι όμορφη και καλοδιατηρημένη.

Ταξίδια

21/05/2023
Κείμενο από:

Η ελπίδα του vegan

Ένα πράγμα σκέφτομαι κάθε φορά που γράφω για τα ταξίδια μου. Πόσο διαφορετικές θα είναι οι εμπειρίες ενός vegan traveller σε 20 χρόνια. Πόσο διαφορετικές επιλογές θα έχει ένας βίγκαν ταξιδιώτης σε αριθμό υπηρεσιών και σε ποιότητα. Ακόμα και σε αυτά τα μέρη της κεντρικής Ευρώπης που οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται ως κρεατοφάγοι (εμείς οι Τσέχοι είμαστε «meat eaters» μου είπαν στη συνάντηση που ακολούθησε της παρουσίασης ενός software), τα vegan-only εστιατόρια στην Πράγα είναι πάνω από 10. Επισκέφθηκα τρία από αυτά, τις 3 ημέρες που έμεινα, με κριτήριο το μενού αλλά και τη σάλα του εστιατορίου. Απέφυγα δηλαδή take away και vegan μαγαζιά τύπου snack.

Τα δύο από τα τρία εστιατόρια συνδύαζαν πολύ ωραίο φαγητό και φρέσκια αισθητική με άνεση και απλότητα. Στοιχεία που διακατέχουν όλα τα vegan εστιατόρια που έχω επισκεφθεί τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό. Τα vegan εστιατόρια φτιάχνονται ακόμα από νέους για νέους και βρίσκονται στα κέντρα των μεγαλουπόλεων.

Η πιο εκλεπτυσμένη αισθητική που απευθύνεται σε μέσης ηλικίας ανθρώπους που βρίσκονται στην παραγωγική τους ηλικία και μπορούν να πληρώνουν πιο ακριβά προϊόντα και υπηρεσίες, ακόμα δεν υπηρετεί τον βιγκανισμό, διότι οι μέσης ηλικίας vegan άνθρωποι δεν αποτελούν κρίσιμη μάζα. Είναι λίγοι. Οι νέοι που είναι vegan όμως, είναι αρκετοί και κάθε χρόνο γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Και αυτοί οι άνθρωποι σε 15-20 χρόνια θα είναι μεσήλικες, θα έχουν δημιουργήσει την κρίσιμη μάζα και τότε η αγορά της εστίασης θα είναι πολύ διαφορετική.

Τοπίο και αισθήσεις

Η Πράγα, πρωτεύουσα της Τσεχίας, είναι χτισμένη γύρω από τον ποταμό Μολδάβα (Βλτάβα) ο οποίος διατρέχει όλη την περιοχή της Βοημίας. Την παραμυθένια Πράγα όσοι δεν την έχετε επισκεφθεί είναι καιρός να το κάνετε γιατί θα μεταφερθείτε πίσω στην εποχή του μεσαίωνα, καθώς όλη η πόλη είναι καλοδιατηρημένη χωρίς να έχει στο επίκεντρό της την κατανάλωση. Δηλαδή δεν είναι εμφανές το στοιχείο της πολυτέλειας στο βαθμό που το βρίσκουμε σε άλλες τυπικές δυτικές χώρες. Δεν έτυχε να πέσω πάνω σε λεωφόρο με τις γνωστές θλιβερές μάρκες όπως gucci, dolce, chanel, κ.ά., παρόλο που σίγουρα υπάρχουν. Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι βρίσκονται σε πιο κρυμμένα σημεία και με τρόπο λιγότερο επιβλητικό. Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο κομμουνισμός που κατέρρευσε με την βελούδινη επανάσταση το 1989, έχει σφραγίσει την κουλτούρα του τσέχικου πολιτισμού με έναν τρόπο που τον βοηθά να μην κατρακυλήσει στην άκρατη κατανάλωση και τη δικτατορία της εικόνας.

Σε όποιον πύργο και εάν ανέβεις, σε όποια κατεύθυνση και εάν κοιτάξεις, πριν το ποτάμι, ή μετά το ποτάμι, θα δεις κτίρια γοτθικής, αναγεννησιακής, μπαρόκ, ροκοκό αρχιτεκτονικής, ψηλά δέντρα και δασύλλια με σκίουρους και γλάρους γύρω από το ποτάμι. Η μόνη παραφωνία του σκηνικού είναι τα μοντέρνα πλεούμενα. Όμως τα χρώματα της Πράγας είναι ρουστίκ από άκρη σε άκρη. Το φως του ηλίου φιλτράρεται από τα σύννεφα, γίνεται γκρίζο και αγκαλιάζει τα γήινα καφέ, πράσινα, και μπλε τοπία. Οι μαύρες και γκρίζες πινελιές που βλέπει όποιος ατενίζει την πόλη από ψηλά και βρίσκονται σε διάφορα κτίρια είναι τελικά απαραίτητες προσθήκες για να ολοκληρώσουν αυτή την αυθεντικότητα των περασμένων αιώνων που βιώνουμε στην Πράγα.

Θέα από την γέφυρα του Καρόλου στον ποταμό Μολδάβα και την Παλιά Πόλη.

Εθνική Πινακοθήκη

Στην Εθνική Πινακοθήκη Πράγας (Národní Galerie Praha) θα δει κανείς διάσημους Τσέχους ζωγράφους που αντικατοπτρίζουν στους πίνακές τους ακριβώς το συναίσθημα που δημιουργεί το τοπίο της Πράγας όπως οι Karel Purkyně, Emil Filla, František (ή Frank) Kupka, Jiří Jilovský, Luděk Marold, Emanuel Krescenc Liška, κ.ά. Θα δει βέβαια και πίνακες άλλων διάσημων ζωγράφων όπως Picasso, Lautrec, Gaugin, Van Gogh, κ.ά. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι ταυτίστηκα και γέλασα με τον πίνακα του Emil Filla, «Αναγνώστης του Ντοστογιέφσκι», 1907.

Τράμ

Οι Τσέχοι είναι ευγενείς και συγκρατημένοι. Η Πράγα έχει μόλις 1.300.000 κατοίκους, όσους δηλαδή θα έπρεπε να έχει και η Αθήνα, με αποτέλεσμα οι πεζοί να κινούνται ευχάριστα στα πεζοδρόμια και τους δρόμους καθώς τα αυτοκίνητα δεν κατακλύζουν την πόλη. Ένα μεγάλο δίκτυο τραμ επιτρέπει στον επισκέπτη να κινείται άνετα και να απολαμβάνει εικόνες από πολλά σημεία. Είδα τραμ σύγχρονα μεν, αλλά σχεδιασμένα όπως το 1960 και σκέφτηκα: φαντάσου να σχεδιαστούν γαλέρες, ή ιστιοφόρα, ή αυτοκίνητα που να είναι μεν σύγχρονα, αλλά με την αισθητική προγενέστερων εποχών και με αυτόν τον τρόπο να ομορφύνουν ακόμα περισσότερο οι παλιές πόλεις.

Κόστος ζωής τουρίστα

Το έξοδα ενός τουρίστα είναι συγκρατημένα ώστε δύο άτομα σε ένα vegan εστιατόριο με κυρίως πιάτα, σαλάτα, γλυκό, και μπύρα να πληρώνουν αναλόγως των επιλογών τους κάθε φορά γύρω στα 25 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του κόστους μετατροπής νομίσματος.

Vegan εστιατόρια στην Πράγα

Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί κανείς το «Vegan’s Restaurant» που θα βρει σε μια ιστορική γωνιά της Μικρής Πόλης για να απολαύσει νόστιμο φαγητό που θυμίζει «μαμά». Διέκρινα φρέσκα υλικά μαγειρεμένα με αγάπη. Για παράδειγμα ο κατάλογος δεν είχε τηγανιτά ενώ οι κεφτέδες με το ρύζι και την φρέσκια σάλτσα ντομάτας που απόλαυσα ήταν ένα πιάτο στο οποίο δεν κυριαρχούσε το λάδι αλλά η μυρωδιά της ντομάτας και του βασιλικού και επιπλέον στους κεφτέδες γευόμουν την κινόα και το ρεβίθι. Εάν πας καλοκαίρι θα έχεις τη δυνατότητα να φας στην ταράτσα του εστιατορίου έχοντας την Πράγα στα πόδια σου.

Στο δεύτερο εστιατόριο, εν ονόματι «Chutnej» που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο της Πόλης, έφαγα υπέροχα λαζάνια με μελιτζάνα αλλά και την πιο πετυχημένη vegan τιραμισού που έχω δοκιμάσει ever. Την επόμενη φορά θα την παραγγείλω με ένα σφηνάκι ουίσκι καθώς είχε λίγο λιγότερο αλκοόλ από αυτό που θα ήθελα να έχει (ίσως κάποιοι συνδέεστε μαζί μου). Να μην ξεχάσω: η ντόπια μπίρα βρίσκεται παντού και, παρά τις παραλλαγές της (μόνο η Πράγα φιλοξενεί 35 ζυθοποιίες), έχει μεστό άρωμα και ξανθό χρώμα.

Περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη

Ιδιαίτερη θετική εντύπωση μου έκανε το νερό στο δωμάτιο του ξενοδοχείου το οποίο βρισκόταν σε ένα υπέροχο γυάλινο μπουκάλι με νερό βρύσης και δύο γυάλινα καλαίσθητα ποτήρια, το οποίο κάθε μέρα ήταν γεμάτο και μας περίμενε από την ημερήσια εξόρμησή μας. Πόσο απλή και συνάμα περιβαλλοντικά φιλική περιποίηση και κοστολογικά προς όφελος του ξενοδοχείου.



Η Πράγα είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη καταλαβαίνουμε διαβάζοντας αυτή την πρόσφατη δράση που ανακοινώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Prague City Hall and Prague City Tourism are launching a pilot project of returnable cups at selected Prague events

Άλλες πληροφορίες και αξιοθέατα:

- Το εθνικό νόμισμα της Τσεχίας είναι η κορόνα (CZK), με ισοτιμία 1 ευρώ για κάθε 24 κορόνες (ισοτιμία της 16/01/2023).

- Το αστρονομικό ρολόι (Orloj προφέρεται Ορ(λ)όϊ), κατασκευάστηκε στις αρχές του 5ου αιώνα (1410) και κοσμεί εξωτερικά το παλαιό δημαρχείο της Παλιάς Πόλης (Old Town Hall Tower ). Στην αλλαγή της ώρας εμφανίζονται με μηχανικό τρόπο αγάλματα των 12 αποστόλων. Εκτός από κάποιες περιόδους της ιστορίας του που δεν μπόρεσε να λειτουργήσει λόγω κακής κατάστασης, δείχνει τον χρόνο για περισσότερα από 600 χρόνια. Είναι το παλαιότερο ακόμα λειτουργικό αστρονομικό ρολόι στον κόσμο.

- Η κεντρική πλατεία στην Παλιά Πόλη φυσικά με την Μπαρόκ Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το παλάτι Rococo Kinský (Κίνσκι), το γοτθικό σπίτι στο Stone Bell και το μνημείο του Jan Hus ενός Τσέχου θεολόγου και φιλόσοφου. Στον πεζόδρομο της πλατείας υπάρχουν αναμνηστικές πέτρες που σηματοδοτούν την εκτέλεση 27 Τσέχων επαναστατών εναντίον της αυτοκρατορίας των Αψβούργων το 1621 που όρισε την έναρξη ενός τριαντακονταετούς πολέμου, και η στήλη της Παναγίας που δημιουργήθηκε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προστασία της Πράγας από εισβολή των Σουηδών το 1648. Η σημερινή στήλη είναι αντίγραφο που δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Petr Váňa και εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην αρχική τοποθεσία στις 4 Ιουνίου 2020, καθώς η πρώτη καταστράφηκε το 1918 από εξαγριωμένο πλήθος που εξεγέρθη ενάντια της κυριαρχίας των Αψβούργων.

- Η γέφυρα του Καρόλου φυσικά που ενώνει την Παλιά Πόλη με την Μικρή Πόλη ή αλλιώς Μαλά Στρανά (Malá Strana). Η κατασκευή της γέφυρας χρονολογείται από το 1357 υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρόλου Δ', και στην μακρά ζωή της έχει υποστεί διάφορες καταστροφές και επισκευές. Έχει μήκος 516 μ. και κοντά 10 μ. πλάτος, είναι αψιδωτή και διακοσμείται με μεγάλα αγάλματα, τα περισσότερα από τα οποία δημιουργήθηκαν μετά το 1700. Είναι το σημείο που θα βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες για το σαλόνι σας με φόντο το μεσαιωνικό τοπίο.

- Η Μαλά Στρανά, ή Μικρή Πόλη, είναι μία από τις παλαιότερες ιστορικές συνοικίες της Πράγας, την οποία θα απολαύσετε πεζή. Βρίσκεται κάτω από το Κάστρο της Πράγας και περιηγούμενοι σε αυτή θα μπείτε σε εκκλησίες – θα έχετε ακόμα την ευκαιρία να παρακολουθήσετε εάν θέλετε κονσέρτα κλασσικής μουσικής που γίνονται μέσα σε εκκλησίες.

- Το Κάστρο της Πράγας που ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα και είναι έδρα έως και σήμερα, αρχικώς των Τσέχων ηγεμόνων και μετέπειτα Προέδρων. Το κάστρο λειτουργεί πάνω από χίλια χρόνια. Είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αποτελείται από ιστορικά παλάτια, γραφεία, εκκλησίες και οχυρωματικά κτίρια, κήπους και γραφικά σημεία. Βρίσκεται σε έκταση 111 στρεμμάτων μέσα στην Πράγα. Η πανοραμική θέα του είναι από τις πιο εντυπωσιακές στον κόσμο.

- Μία κρουαζιέρα στον ποταμό Μολδάβα.

- Το μουσείο για τον Alfons Mucha (Άλφονς Μούχα), τον διασημότερο καλλιτέχνη της Art Nouveau.

- Μία παράσταση Μαύρου Θεάτρου (Black Light Theater), από τα δημοφιλέστερα θεάματα στην Πράγα.

- Η οικία-μουσείο του συγγραφέα μοντερνιστή Τσεχοεβραίου Φραντς Κάφκα (1883 - 1924).

Πολλές πληροφορίες για την Πράγα θα βρείτε στο επίσημο web site της πόλης.

Θέλω να ξαναπάω στην Πράγα για να δω πολλά μνημεία που δεν πρόλαβα, να φάω και σε άλλα vegan εστιατόρια και να κάνω μία εκδρομή στην κοντινή Czesky Krumlof (Τσέσκι Κρούμλοφ) για να βυθιστώ ακόμα πιο πολύ στο παραμύθι και την αυθεντική Τσεχία.

© Μαίρη Μανωλέλλη & Vegan Times 04-02-2023

Κείμενο από:
Δημοσιεύτηκε: 06/02/2023
Ενημερώθηκε:
21/05/2023