Είναι όλα τα νηστίσιμα τρόφιμα vegan;

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια και η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες και είναι πολλοί αυτοί που την ακολουθούν. Αυτή την περίοδο μπορούμε να βρούμε ακόμα περισσότερα προϊόντα και γεύματα στα μαγαζιά που είναι νηστίσιμα ή vegan. Είναι έτσι μια ευκαιρία να εξοικειωθούμε με μια διατροφή χωρίς ζωικά προϊόντα και να απολαύσουμε τα οφέλη της νηστείας στην υγεία και το πνεύμα μας.

Vegan Life

07/08/2023

Ποια είναι η διαφορά των νηστίσιμων με τα vegan τρόφιμα;

Τα νηστίσιμα τρόφιμα δεν είναι πάντα vegan. Αν και μπορούμε να βρούμε πολλά τρόφιμα και πιάτα κατάλληλα για vegans σε καταστήματα και εστιατόρια, όπως φυτικά τυριά, μπιφτέκια οσπρίων και λαχανικών και πολλά άλλα, κάποια μπορούν να περιέχουν ζωικά συστατικά, όπως ψάρια και ζώα της θάλασσας, μέλι, αλλά μπορείς επίσης να περιέχουν και άλλα συστατικά ζωικής προέλευσης (όπως π.χ. ορό γάλακτος, καζεΐνη, μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων) που συνήθως ξεφεύγουν αν κανείς δεν κοιτάξει επιμελώς τα συστατικά.

Αντιθέτως, τα vegan τρόφιμα είναι πάντοτε νηστίσιμα – ειδικά τα πιάτα που έχουν μαγειρευτεί με αγνές πρώτες ύλες (whole foods) που δεν έχουν λάδι είναι κατάλληλα για όλες τις ημέρες της νηστείας.

Γιατί νηστεύουμε; Τί μπορεί να μας προσφέρει η νηστεία;

Η νηστεία για τους χριστιανούς αποτελεί άσκηση για την πνευματική τους ζωή. Είναι το ίδιο σημαντική με την προσευχή. Η περίοδος της νηστείας όμως, εκτός από θρησκευτικό ζητούμενο για τους πιστούς, αποτελεί για πολλούς και μία ευκαιρία για αποτοξίνωση και βελτίωση της διατροφής τους – ειδικά στις μέρες μας που η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών έχει αυξηθεί.

Σύμφωνα με την εκκλησία, στη νηστεία απέχουμε από το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, και το λάδι, ενώ τα ψάρια επιτρέπονται κάποιες ημέρες. Έτσι, αυξάνονται τα όσπρια, οι σαλάτες, και γενικά τα λαχανικά και ίσως και τα δημητριακά στη διατροφή. Αυτό από μόνο του φαίνεται να είναι ευεργετικό για την υγεία. Αν μάλιστα προσθέσουμε όλες τις ημέρες της νηστείας, μαζί με τις Τετάρτες και τις Παρασκευές, θα δούμε ότι φτάνουν περίπου τις μισές ημέρες του έτους. Οι άνθρωποι παλαιότερα κατανάλωναν έτσι κι αλλιώς λιγότερα ζωικά τρόφιμα, οπότε μαζί με τις περιόδους και τις ημέρες της νηστείας, καταλαβαίνουμε ότι τα κατανάλωναν ακόμα πιο σπάνια.

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε πραγματικά την διατροφή μας έστω για την περίοδο της νηστείας καλό είναι να σκεφτούμε με τί αντικαθιστούμε τις τροφές από τις οποίες απέχουμε.

Μήπως αντί για κρέας στη νηστεία να τρώμε κυρίως ψάρια και θαλασσινά;

Αν αντί για κρέας τρώμε ψάρια και θαλασσινά στην ίδια ποσότητα και συχνότητα που καταναλώναμε κρέας, παράγωγα και γαλακτοκομικά, ίσως τηρούμε τη νηστεία, αλλά δεν ωφελούμε την υγεία μας. Τα ψάρια και τα θαλασσινά αυξάνουν την χοληστερίνη και περιέχουν μεγάλες ποσότητες από βαρέα μέταλλα και τοξικούς χημικούς ρύπους. Με μία τέτοια νηστεία χάνουμε την ευκαιρία να νιώσουμε ευεξία για αυτές τις ημέρες.

Μία υγιεινή vegan διατροφή, ακόμα και μόνο κατά τη διάρκεια της νηστείας, μπορεί να μας ωφελήσει και να μας προσφέρει ευεξία και να κάνουμε αποτοξίνωση στον οργανισμό μας.

Ακόμα σημαντικότερο όμως είναι το ότι θα μας εξοικειώσει με την φυτοφαγική κουζίνα ώστε να μπορέσουμε να την υιοθετήσουμε και εκτός των περιόδων της νηστείας.

Επιπλέον, οι ημέρες της νηστείας αποτελούν μια πολύ καλή περίοδο για να επανεξετάσουμε τα πάθη μας και τις έξεις μας, και να συλλογιστούμε τις αρετές που θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας καθώς και τη σχέση μας με τα ζώα και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε όλοι. Είναι δηλαδή μια πολύ καλή περίοδος για να σκεφτούμε σοβαρά να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής που δεν βλάπτει τα ζώα, το περιβάλλον, και άλλους ανθρώπους.

© Vegan Times 20-04-2022

Δημοσιεύτηκε: 20/04/2022
Ενημερώθηκε:
07/08/2023

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: RF._.Studio | Pexels.